ΤΟΠΙΚΑ

Γκλομπ, χειροπέδες και αλεξίσφαιρα στη δημοτική αστυνομία

γκλομπ-χειροπέδες-και-αλεξίσφαιρα-στ-906545

Για να επιτελέσει το νέο διευρυμένο έργο της ως άλλη… ΕΛ.ΑΣ.- Αναμένονται προσλήψεις και διευκρινιστικές εγκύκλιοι.

Με γκλομπ, χειροπέδες και αλεξίσφαιρα γιλέκα αναμένεται να εξοπλιστεί η Δημοτική Αστυνομία Βόλου για να μπορέσει να εφαρμόσει τον νόμο, στο πλαίσιο του νέου διευρυμένου ρόλου της. Ηδη από τον περασμένο Δεκέμβριο, η Δημοτική Αστυνομία έχει παραλάβει την απόφαση, βάσει της οποίας αναβαθμίζεται και πλέον, αναμένονται οι εφαρμοστικές εγκύκλιοι, η ενίσχυσή της σε προσωπικό και η εκπαίδευση των σημερινών υπαλλήλων.

Τη μετάβαση στη νέα εποχή θα κληθεί να διαχειριστεί η αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας, Νατάσσα Μορφογιάννη, η θητεία της οποίας ανανεώθηκε για έναν ακόμη χρόνο, έως τέλος δηλαδή του 2023, με απόφαση του δημάρχου Βόλου, Αχιλλέα Μπέου.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο που ήδη παρέλαβε ο Δήμος Βόλου, η δημοτική αστυνομία πλέον δεν θα έχει στο καθηκοντολόγιό της μόνο τον έλεγχο της παράνομης στάθμευσης, τις αυτοψίες, τους ελέγχους αδειών, τα τραπεζοκαθίσματα, τα γνήσια υπογραφής και την εξυπηρέτηση των ΑμεΑ.

Στις αρμοδιότητές της περιέρχεται μεγάλο μέρος του ελέγχου τήρησης του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, όπως η χρήση κράνους, ζώνης προστασίας, τα κινητά κατά την οδήγηση, τα όρια ταχύτητας. Περιλαμβάνεται επίσης ο έλεγχος για την τήρηση της αντικαπνιστικής νομοθεσίας στα καταστήματα εστίασης, η διάθεση προϊόντων καπνού και αλκοόλ σε ανηλίκους και η τήρηση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, παραβίαση του οποίου συνεπάγεται σύλληψης με τη διαδικασία του αυτοφώρου.

«Σε συγκεκριμένες παραβάσεις η Δημοτική Αστυνομία θα προχωρά και σε συλλήψεις. Για τον λόγο αυτό θα παραλάβουμε ειδικό εξοπλισμό, που περιλαμβάνει γκλομπ, χειροπέδες και αλεξίσφαιρα γιλέκα. Σημειώνουμε ότι δημοτικοί αστυνομικοί έχουν πέσει θύματα επιθέσεων πολιτών ακόμη και όταν απευθύνουν συστάσεις για παράνομη στάθμευση», σημειώνει η κ. Μορφογιάννη.

Όπως είναι γνωστό, ήδη η Δημοτική Αστυνομία διαθέτει 20 υπαλλήλους και έχει απευθύνει αίτημα για την πρόσληψη επιπλέον 15. Οι νέοι υπάλληλοι αναμένεται να επιμορφωθούν πριν αναλάβουν υπηρεσία και στη συνέχεια οι σημερινοί 20 θα περάσουν από σεμινάρια πριν αναλάβουν τον νέο ενισχυμένο ρόλο τους. Εν αναμονή δε των εφαρμοστικών εγκυκλίων, η κ. Μορφογιάννη υποστηρίζει ότι θα πρέπει να ακολουθήσει και νέος γύρος προσλήψεων, καθώς με τις νέες αρμοδιότητες αυξάνεται το καθηκοντολόγιο και η ευθύνη της υπηρεσίας.

Εντείνονται οι έλεγχοι στις λαϊκές αγορές

Στο μεταξύ, χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στα γραφεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας με θέμα την εντατικοποίηση των ελέγχων στις λαϊκές αγορές του Βόλου, προκειμένου να παταχθεί το φαινόμενο της δραστηριοποίησης παράνομων μικροπωλητών.

Επαγγελματίες των λαϊκών αγορών διαμαρτύρονται για μικροπωλητές χωρίς άδειες που «τρυπώνουν» σε κενές θέσεις και παίρνουν μερίδιο από τη μικρή πίτα της κατανάλωσης και ζητούν μέτρα.

Ηδη, η Δημοτική Αστυνομία έχει προχωρήσει σε αλλεπάλληλους ελέγχους, έχει απευθύνει συστάσεις και έχει δώσει περιθώριο ενός μηνός στους παράνομους να συμμορφωθούν.

Όπως αποφασίστηκε στη σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο διοικητής του Α.Τ. Βόλου, Βασίλης Μπαλατσούκας, εκπρόσωπος της Τουριστικής Αστυνομίας, η αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας, Νατάσσα Μορφογιάννη και εκπρόσωπος του τμήματος Εμπορίου της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Μαγνησίας, θα συσταθούν μικτά κλιμάκια ελέγχου για τις λαϊκές και πλέον όποιος εντοπίζεται να δραστηριοποιείται παράνομα θα τιμωρείται με πρόστιμο 500 ευρώ και κατάσχεση προϊόντων ακόμη και σύλληψη με την αυτόφωρη διαδικασία.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου