ΤΟΠΙΚΑ

Ερχεται 20ημερη ταλαιπωρία στις Πολεοδομίες, εξαιτίας απεργίας

ερχεται-20ημερη-ταλαιπωρία-στις-πολεοδ-906073

«Νεκρώνουν» οι Υπηρεσίες Δόμησης στους δήμους της χώρας και κατ’ επέκταση και στη Μαγνησία, από την απεργία που έχουν προκηρύξει από κοινού οι Ομοσπονδίες Εργαζομένων ΟΤΑ, Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών και Μηχανικών Τεχνολογικού Τομέα Ανώτατης Εκπαίδευσης Δημοσίων Υπαλλήλων.

Οι τρεις Ομοσπονδίες αποφάσισαν απεργία στις Υπηρεσίες Δόμησης από σήμερα Δευτέρα 23 Ιανουαρίου έως και την Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου και πανελλαδική στάση εργασίας την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου, από την έναρξη του ωραρίου έως 12.00μ. και πραγματοποίηση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στο υπουργείο περιβάλλοντος και ενέργειας στις 10.00 π.μ.

Ουσιαστικά οι μηχανικοί θα απέχουν από:

– Το πληροφοριακό σύστημα του e-adeies (έλεγχο πληρότητας, βεβαίωση όρων δόμησης, έλεγχο μελετών όπου είναι απαιτητός, προεγκρίσεις, αυτοψίες αυθαιρέτων κατασκευών, αυτοψίες από άποψη δομική, στατική και υγιεινής των οικοδομών, έλεγχο προστίμων – χρηματικοί κατάλογοι, αδειοδοτήσεις – κατοχυρώσεις και ανανεώσεις ανελκυστήρων στο μητρώο, θεωρήσεις οικοδομικών αδειών για σύνδεση με τα δίκτυα, έλεγχος φορολογικών και αμοιβών των μελετητών και έκδοση Πιστοποιητικού Ελέγχου Κατασκευής Π.Ε.Κ.) και τον έλεγχο για χορήγηση παρεκκλίσεων για όλες τις Υπηρεσίες Δόμησης της χώρας με σκοπό να αναδείξουμε τα τεράστια προβλήματα στη στελέχωση και στη λειτουργία τους από 23 Ιανουαρίου 2023 έως και 13 Φεβρουαρίου 2023.

– Τη σύνταξη πράξεων προσκυρώσεων-τακτοποιήσεων και αναλογισμού, υποχρεώσεων λόγω ρυμοτομίας, πράξεων εφαρμογής, πράξεων επιβολής εισφοράς σε χρήμα, βεβαιώσεων αρτιότητας-οικοδομησιμότητας, πρωτόκολλα αδυνάτου τακτοποιήσεων, κ.λπ.

– Τη συμμετοχή στα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής (Σ.Α.), ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α. Α’ και Β’.

– Την ηλεκτρονική πλατφόρμα διενέργειας ελέγχων των Ελεγκτών Δόμησης.

Από την απεργία-αποχή εξαιρούνται οι πράξεις που έχουν να κάνουν με έργα και δράσεις τα οποία σχετίζονται με θέματα διαχείρισης της Δημόσιας Υγείας, την πρόληψη και προστασία από την πανδημία του κορονοϊού, καθώς και της αντιμετώπισης-αποκατάστασης φυσικών καταστροφών και επικινδύνως ετοιμόρροπων κατασκευών.

Οι μηχανικοί μιλούν για «γενικευμένη προσπάθεια ιδιωτικοποίησης κρίσιμων δημοσίων λειτουργιών, υποστηρίζοντας ότι η μετάβαση με τον Καλλικράτη (Ν.3852/2010) των Πολεοδομικών αρμοδιοτήτων από τις Νομαρχίες στους Δήμους έγινε άτακτα, χωρίς κριτήρια και χωρίς καμία προδιαγραφή (μεταφορά προσωπικού, υλικού, Μηχανογράφησης, αρχείου, κ.λπ.) με αποτέλεσμα τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα διοικητικής φύσεως (κυρίως υποστελέχωσης) να έχουν διογκωθεί.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου