ΤΟΠΙΚΑ

Ιωάννης Κόκκορης για τους άνω των 60: «Η 4η δόση επιβάλλεται»

ιωάννης-κόκκορης-για-τους-άνω-των-60-η-4η-905897

Η προτροπή του επικεφαλής του εμβολιαστικού προγράμματος στο Νοσοκομείο Βόλου – Ποια εμβόλια κατά του κορονοϊού επέλεξαν οι Βολιώτες

«Η τέταρτη δόση είναι ασφαλής και συμβάλλει στην αποκατάσταση των αντισωμάτων σε υψηλά επίπεδα, ειδικά για τους πολίτες άνω των 60 χρόνων, που θεωρητικά ανήκουν στην ομάδα του ευάλωτου πληθυσμού. Η τέταρτη δόση προστατεύει τους άνω των 60 ετών περισσότερο από ό,τι η τρίτη, για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα».

Αυτό επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Ιωάννης Κόκκορης, επικεφαλής του εμβολιαστικού προγράμματος «Ελευθερία» στο Νοσοκομείο Βόλου, εντατικολόγος, προτρέποντας εκείνους που έχουν κάνει την πρώτη αναμνηστική (δηλαδή την τρίτη δόση) να προγραμματίσουν άμεσα ραντεβού και για την τέταρτη. «Δεν πρέπει να το αμελήσουν. Οι έρευνες που έχουν γίνει και οι συστάσεις που έχουμε από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού είναι προς αυτή την κατεύθυνση», προσθέτει ο ίδιος και παραπέμπει στη μελέτη που έγινε στο Ισραήλ πρόσφατα. Αφορούσε την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2022, όταν πια η Όμικρον ήταν κυρίαρχη στο Ισραήλ. Ανέλυσε στοιχεία για 182.122 άτομα άνω των 60 ετών που είχαν κάνει τρεις δόσεις και άλλα τόσα που είχαν κάνει τέσσερις δόσεις, συγκρίνοντας την αποτελεσματικότητα της τρίτης με την τέταρτη δόση, η οποία είχε γίνει τουλάχιστον τέσσερις μήνες μετά.

Η έξτρα σχετική αποτελεσματικότητα 7 έως 30 μέρες μετά την τέταρτη δόση εκτιμήθηκε στο 45% έναντι του κινδύνου λοίμωξης, 55% έναντι της συμπτωματικής νόσου, 68% έναντι του κινδύνου νοσηλείας, 62% έναντι της σοβαρής νόσου και 74% έναντι του κινδύνου θανάτου.

Συμπερασματικά καταγράφηκε ότι η τέταρτη δόση του εμβολίου ήταν αποτελεσματική για τη μείωση του βραχυπρόθεσμου κινδύνου της Covid-19 μεταξύ όσων είχαν τρίτη δόση πριν τουλάχιστον τέσσερις μήνες.

«Τα επιστημονικά δεδομένα είναι συγκεκριμένα και με βάση αυτά οφείλουμε να ενεργούμε», υπογράμμισε ο κ. Κόκκορης.

Οι υγειονομικοί στο Αχιλλοπούλειο που είναι επιφορτισμένοι με το εμβολιαστικό πρόγραμμα δεν κρύβουν ότι ανησυχούν, καθώς η μείωση των ραντεβού είναι ολοένα και μεγαλύτερη.

Μέχρι σήμερα 150.116 εμβολιασμοί

Από την έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος, δηλαδή από τον Ιανουάριο του 2021 μέχρι σήμερα, στο Αχιλλοπούλειο έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 150.116 εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού.

Ο μήνας στον οποίο οι εμβολιασμοί έσπασαν κάθε ρεκόρ ήταν ο περασμένος Ιούλιος, οπότε πραγματοποιήθηκαν 20.534 εμβολιασμοί και ακολούθησε ο Δεκέμβριος του 2021 με 19.561 εμβολιασμούς, σύμφωνα με τα στοιχεία του εμβολιαστικού κέντρου.

Οι περισσότεροι Βολιώτες έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της Pfizer και ακολουθούν το Johnson&Johnson, το ΑstraZeneca, το Νοvavax και το Moderna.

Ειδικότερα με Pfizer εμβολιάστηκαν 129.216 άτομα, με Johnson & Johnson 8.330, με AstraZeneca 7.331, με NOVAVAX 255 και με Moderna 225.

Επίσης από τις 22 Δεκεμβρίου 2021 έως σήμερα πραγματοποιήθηκαν 3.983 αφορούν σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών.

Τέλος, κατ’ οίκον έγιναν 776 εμβολιασμοί.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου