ΤΟΠΙΚΑ

«Τσιμπημένο» το πασχαλινό τραπέζι ~ Ακριβότερο φέτος, λόγω των ανατιμήσεων

τσιμπημένο-το-πασχαλινό-τραπέζι-ακ-905889

Μικρότερες ποσότητες αγαθών προμηθεύονται οι καταναλωτές, σύμφωνα με τις οικονομικές δυνατότητές τους

Κορυφώνεται η εορταστική κίνηση στα καταστήματα για το Πάσχα, με τους καταναλωτές να προμηθεύονται με φειδώ τα αναγκαία για το γιορτινό τραπέζι. «Τσιμπημένες» οι τιμές σε σύγκριση με πέρυσι, με τις αυξήσεις σε όλα, σχεδόν, τα προϊόντα και σε συνδυασμό με τις περιορισμένες δυνατότητες των περισσότερων νοικοκυριών, λόγω των ανατιμήσεων «φωτιά» σε καύσιμα και ενέργεια, να μην αφήνουν περιθώρια για καταναλωτικές «κραιπάλες».

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Πρωταγωνιστής στο πασχαλινό τραπέζι ο παραδοσιακός οβελίας, πωλείται φέτος από 13 μέχρι 14 ευρώ στα τοπικά κρεοπωλεία, με την αύξηση να υπολογίζεται σε 15% και τους καταναλωτές να προχωρούν στις καθιερωμένες αγορές, σύμφωνα με τις δυνατότητες που έχουν.

«Τσιμπημένες» οι τιμές και στα οπωροκηπευτικά, με το ποσοστό της αύξησης να αγγίζει το 20%, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις.

Στα λαχανικά, ειδικότερα, ο μέσος όρος της τιμής πώλησης για τις ντομάτες κυμαίνεται από 2,50 ευρώ μέχρι 3 ευρώ περίπου το κιλό, ενώ υπάρχουν διακυμάνσεις στην αγορά. Τα αγγουράκια κοστίζουν από 0,80 ευρώ έως 1 ευρώ, τα ραπανάκια 1 ευρώ το ματσάκι, τα μαρούλια γύρω στα 2 με 2,20 ευρώ το κιλό, τα φρέσκα κρεμμυδάκια γύρω στα 2 ευρώ το κιλό, ενώ ο μέσος όρος για το σπανάκι είναι επίσης 2 με 2,20 ευρώ το κιλό.

Αυξημένες, κατά 10%, οι τιμές και στα αβγά, κυμαίνονται από 0,20 έως 0,30 ευρώ το κομμάτι, με τις αλυσιδωτές ανατιμήσεις, που προκάλεσαν οι τιμές «φωτιά» σε καύσιμα και ενέργεια, να συμπαρασύρουν τα πάντα.

Σταθερές παραμένουν, ωστόσο, οι τιμές, στα παραδοσιακά πασχαλινά γλυκά, με τα κουλουράκια στα 9 ευρώ το κιλό, τα τσουρέκια στα 10 ευρώ το κιλό, τα σοκολατένια αβγά από 3 μέχρι 60 ευρώ, αναλόγως βάρους, και τα γιορτινά σοκολατάκια από 16,50 μέχρι 27,50 ευρώ το κιλό.

Προσδοκίες επαγγελματιών

Με την εορταστική κίνηση να συνεχίζεται, οι επαγγελματίες προσδοκούν ότι θα «ζεσταθούν» τα ταμεία τους, έστω και την τελευταία στιγμή. Περιορισμένες οι ποσότητες που προμηθεύονται οι καταναλωτές λόγω των υπέρογκων αυξήσεων στους λογαριασμούς του ρεύματος, με τις επιπτώσεις των ανατιμήσεων να αποτυπώνονται στην αγορά.

«Ο κόσμος είναι συγκρατημένος. Μέχρι στιγμής η κίνηση δεν θυμίζει εορταστική περίοδο. Πάντα ελπίζουμε ότι θα αυξηθεί η κίνηση την τελευταία στιγμή» αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο οπωροπώλης Βασίλης Τσιβίκης.

«Προσπαθούμε να διατηρούμε στα ίδια επίπεδα τις τιμές. Θέλουμε να μπει ο κόσμος στο κατάστημα και να τον διευκολύνουμε, να τον ωθήσουμε να προτιμήσει τα τοπικά ζαχαροπλαστεία» αναφέρουν οι Στέφανος Κουτής και Στέφανος Καϊσαρλής, ενώ υπογραμμίζουν ότι οι καταναλωτές ψωνίζουν μάλλον συγκρατημένα και με μεγαλύτερη δυσκολία φέτος, λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων που υπάρχουν.

Συνεχίζονται, στο μεταξύ, οι παραγγελίες στα τοπικά κρεοπωλεία, με τις ποσότητες κρεάτων, που προμηθεύονται οι καταναλωτές για το πασχαλινό τραπέζι, να είναι ανάλογες με τις οικονομικές δυνατότητες που έχει το κάθε νοικοκυριό. «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα αυξηθεί η κίνηση, για να αρχίσουμε με χαμόγελο την ερχόμενη εβδομάδα. Οι καταναλωτές αγοράζουν μικρότερες ποσότητες σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, λόγω της ακρίβειας και των καθημερινών υποχρεώσεων» αναφέρει, από την πλευρά του, ο κρεοπώλης Τρύφων Κόγιας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου