ΤΟΠΙΚΑ

Δέος μπροστά στην αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου στην Παναγία Ξενιά

δέος-μπροστά-στην-αποκαθήλωση-του-εστ-905795

Με κατάνυξη χιλιάδες πιστοί συνέρευσαν σήμερα, στις 3 το μεσημέρι, στη μονή της Παναγίας Ξενιάς, στους πρόποδες της Οθρυος, στον Αλμυρό, προκειμένου να παρακολουθήσουν με ρίγη συγκίνησης την τέλεση της Ακολουθίας Αποκαθήλωσης από τον Μητροπολίτη Δημητριάδος & Αλμυρού κ. Ιγνάτιο.

Με εξαίρεση, τα δύο προηγούμενα χρόνια της πανδημίας, τη Μεγάλη Παρασκευή χιλιάδες πιστοί καταφθάνουν στον επονομαζόμενο λόφο του Γολγοθά, όπου γίνεται πιστή αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης του Χριστού και στη συνέχεια ο ενταφιασμός του σε σπηλιά, που σφραγίζεται με βουλοκέρι, σύμφωνα με την παράδοση μέχρι την επόμενη μέρα της Ανάστασης. Το έθιμο αναβίωσε το 1976, από τον τότε μητροπολίτη Δημητριάδος και στη συνέχεια Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χριστόδουλο.

Η παρουσία και η ανταπόκριση του κόσμου είναι τεράστια, ενώ γίνεται και η προσκύνηση του Εσταυρωμένου, μέσω ειδικής σκάλας, καθώς ο Σταυρός έχει επτά μέτρα ύψος.

Οι πιστοί αισθάνονται δέος μπροστά στην εικόνα του εσταυρωμένου Ιησού. Στο τέλος μεταφέρεται (με τη συνοδεία των πιστών) το άψυχο σώμα του Ιησού σε έναν παρακείμενο λόφο για να ενταφιασθεί σε μια λαξευμένη σπηλιά.

Η πομπή έχει μήκος εκατοντάδων μέτρων, ενώ καθ’ όλη τη διάρκειά της ακούγονται πένθιμα εμβατήρια από τη φιλαρμονική ορχήστρα του Δήμου Αλμυρού.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου