ΤΟΠΙΚΑ

«Αιτία πολέμων η αναζήτηση δύναμης»

αιτία-πολέμων-η-αναζήτηση-δύναμης-904995

Στις καταστροφικές συνέπειες του πολέμου αναφέρθηκε ο διακεκριμένος επιστήμονας Νικόλαος Ιντζεσίλογλου, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για «ιστορικά λάθη που επαναλαμβάνονται στο πέρασμα του χρόνου». Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε χθες στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας, ο ομότιμος καθηγητής και τ. κοσμήτορας της Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, απάντησε στις ερωτήσεις του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, με επίκεντρο τις καταστροφικές συνέπειες του πολέμου που μαίνεται στην Ουκρανία.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

«Η Οδησσός ξανακούγεται και πάλι σήμερα. Δεν άλλαξε πολύ η ανθρωπότητα, παρά το ότι πίστευαν πάρα πολλοί ότι έχει αλλάξει και λόγω των προσπαθειών τον ΟΗΕ και των οικονομικών αλληλεξαρτήσεων» παρατήρησε κατ’ αρχάς ο διακεκριμένος επιστήμονας.

Αναφερόμενος στις γενεσιουργές αιτίες του πολέμου, σε διαχρονική βάση, ο κ. Ιντζεσίλογλου επεσήμανε ότι υπάρχει πάντα, δυστυχώς, «αναζήτηση της δύναμης. Προκειμένου να ικανοποιηθεί η αναζήτηση της δύναμης, οδηγεί στην εφεύρεση μέσων, με τα οποία θα δράσει και όσο περισσότερο προοδεύει τεχνολογικά η ανθρωπότητα, όλο και πιο καταστροφικά γίνονται τα όπλα, με τα οποία εξοπλίζεται».

Με σαφή την τοποθέτησή του κατά των πολέμων και των μέσων μαζικής καταστροφής σε άμαχο πληθυσμό, ο ίδιος εξέφρασε την ανησυχία του για τα τεκταινόμενα στην Ουκρανία. Αναπτύσσοντας τις θέσεις του, υπογράμμισε ότι αιτίες πολέμου ήταν και παραμένουν «η εξουσία, η επιβολή, η έλλειψη σεβασμού στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και κυρίως η εξάρτηση των ανθρώπων από τις υλικές ανάγκες, οι οποίες είναι επίπλαστες. Τα αγαθά μπορούν να επαρκούν για όλους, εντούτοις κάποιοι θέλουν να τα έχουν πολλαπλάσια από άλλους, για να κάνουν εξαρτώμενους τους άλλους από την υλική τους δύναμη».

Ιδια τα κίνητρα των πολέμων και κατά το παρελθόν και σήμερα, με τον κ. Ιντζεσίλογλου να τονίζει ότι επαναλαμβάνονται τα ίδια ιστορικά λάθη στο πέρασμα των αιώνων. «Οσο δεν απομακρυνόμαστε από την αναζήτηση δύναμης, τη θέληση για επιβολή επάνω στους άλλους ανθρώπους, είναι αναπόφευκτο να επαναλαμβάνουμε τα ίδια σφάλματα» είπε.

Απαντώντας στο αγωνιώδες ερώτημα τι πρέπει να γίνει για να παύσουν οι καταστροφικοί πόλεμοι, ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ τόνισε ότι «η μόνη δυνατότητα είναι να εκπαιδεύσουμε και να εκλέξουμε ηγέτες, οι οποίοι θα καταλάβουν ότι η ανθρωπότητα μπορεί να επιβιώσει ειρηνικά και πνευματικά, δίχως πολέμους, δίχως την ταπείνωση, δίχως την εκμετάλλευση, δίχως την υποδούλωση των άλλων ανθρώπων, αλλά με συνεργασία».

Κλείνοντας, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «για να επιβιώσει η ανθρωπότητα πρέπει να σταματήσουν οι πόλεμοι, οι οποίοι είναι καταστροφικοί και μπορούν να αποφευχθούν με ορθολογική σκέψη».

Τη χθεσινή εκδήλωση διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καππαδοκών Μαγνησίας, την παρουσίαση του ομιλητή έκανε ο πρόεδρος του Συλλόγου, γιατρός Πρόδρομος Χριστοφορίδης για να κάνει το κλείσιμο της εκδήλωσης ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου