ΤΟΠΙΚΑ

Ρατσιστικές συμπεριφορές σε βάρος ΑμεΑ

ρατσιστικές-συμπεριφορές-σε-βάρος-αμ-90484

Επιμορφώσεις σε δημοτικές και δημόσιες υπηρεσίες αρχίζουν οι «Μάγνητες Τυφλοί» σε βασικές αρχές εξυπηρέτησης ατόμων με αναπηρία όρασης

Για ρατσιστικές συμπεριφορές εν έτει 2022 μιλά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Σωματείου Ατόμων με Αναπηρία Ορασης Μαγνησίας, «Μάγνητες Τυφλοί», Λάμπρος Παρασκευάς, περιγράφοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένα άτομο με μερική ή ολική τύφλωση στην καθημερινότητά του.

«Πας στην εφορία και σου λένε πήγαινε στο τάδε γραφείο για να εκδώσεις το τάδε έγγραφο και ξαναέλα. Πόσο εύκολο είναι να εντοπίσεις αυτό το γραφείο όταν δεν έχεις όραση; Κάθεσαι στην καφετέρια και σηκώνεις το χέρι σου για να κάνεις νόημα στον σερβιτόρο κι εκείνος στέκεται μπροστά σου περιμένοντας χωρίς να σου μιλά. Πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη, πολίτης θέλησε να εξυπηρετήσει τυφλό, τον οποίο έπιασε από τον γιακά και τον τραβούσε για να περάσει τον δρόμο απέναντι», περιγράφει ο κ. Παρασκευάς μερικά από τα δεκάδες, στην καθημερινότητά τους, παραδείγματα ρατσιστικών σε βάρος τους συμπεριφορών, που αποδίδει στην άγνοια.

«Εχουν φτάσει στο σημείο να μας ρωτούν αν η αναπηρία είναι κολλητική ή πώς βρίσκουμε το στόμα μας για να πίνουμε νερό ή να τρώμε», προσθέτει ο κ. Παρασκευάς, τονίζοντας την ανάγκη απομυθοποίησης της αναπηρίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, την ερχόμενη Τετάρτη 23 Μαρτίου έρχεται στον Βόλο, κλιμάκιο της Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Ορασης, προκειμένου να επιμορφώσει τα μέλη της Δημοτικής Αστυνομίας σε βασικές αρχές συνοδείας και εξυπηρέτησης ενός τυφλού στον δρόμο.

Σύμφωνα με τον κ. Παρασκευά θα ακολουθήσουν αντίστοιχα επιμορφωτικά σεμινάρια και για άλλες δημοτικές αλλά και δημόσιες υπηρεσίες, όπως η εφορία, τα ταξί, τα λεωφορεία, ενώ σε δεύτερη φάση θα ακολουθήσουν τα σχολεία, οι μαθητές των οποίων αποτελούν τους αυριανούς πολίτες που πρέπει να είναι ενημερωμένοι.

«Ο Βόλος φιλική πόλη»

Σύμφωνα με τον κ. Παρασκευά, πέρα από τις ανθρώπινες συμπεριφορές, θα πρέπει να γίνουν και παρεμβάσεις στις ίδιες τις πόλεις. «Αυτό που λέμε, είναι ότι δεν φταίει κανείς που είναι ανάπηρος. Αλλά για το γεγονός ότι υπάρχουν ανάπηρες πόλεις, φταίει κάποιος. Ευτυχώς ο Βόλος είναι μία φιλική πόλη», σημειώνει ο κ. Παρασκευάς, υπογραμμίζει όμως την ανάγκη ορισμένων παρεμβάσεων.

Σύμφωνα με τον ίδιο θα πρέπει να γίνει συντήρηση στα ηχητικά φανάρια και να τοποθετηθούν αντίστοιχα, τόσο στην Καραμπατζάκη, όσο και στους κυκλικούς κόμβους, τους οποίους δεν μπορούν να διασχίσουν από τις διαβάσεις τυφλοί. Στα ίδια σημεία να εγκατασταθούν και οδηγοί τυφλών.

«Δεν πρόκειται για ακριβές παρεμβάσεις. Είναι ζήτημα κατανόησης της αναγκαιότητας», υπογραμμίζει ο ίδιος, ενώ απευθύνει έκκληση και προς τους πολίτες, να μην παρκάρουν πάνω σε ράμπες, σε οδηγούς τυφλών, να σέβονται τις θέσεις στάθμευσης για ΑμεΑ.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου