ΤΟΠΙΚΑ

Ματαιώνονται διαγωνισμοί στη Μαγνησία

ματαιώνονται-διαγωνισμοί-στη-μαγνησ-900369

Την πρώτη ματαίωση διαγωνισμού για έργο μετρά ήδη η Μαγνησία, εξαιτίας του νέου Μητρώου Εργοληπτικών Επιχειρήσεων Δημοσίων Εργων, που κρατά δεκάδες έργα στον «πάγο». Παράληψη ανανέωσης της ισχύος των βεβαιώσεων εγγραφής αφήνει στον αέρα εργοληπτικές επιχειρήσεις και μαζί έργα, για τα οποία ούτε οι διαγωνιστικές διαδικασίες μπορούν να ολοκληρωθούν, ούτε συμβάσεις να υπογραφτούν.

Η οικονομική επιτροπή της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας αποφάσισε τη ματαίωση της δημοπρασίας που έγινε με ανοιχτή διαδικασία μέσω του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων για το έργο «Συντήρησης του Χιονοδρομικού Κέντρου Πηλίου 2022- 2025». Το έργο προϋπολογισμού 400.000 ευρώ θα επαναδημοπρατηθεί σύμφωνα με την ίδια απόφαση, κάτι που συνεπάγεται καθυστερήσεων.

Σημειώνεται ότι το έργο αφορά στη γενική συντήρηση των εγκαταστάσεων του Χιονοδρομικού Κέντρου Πηλίου, που γίνεται κάθε πέντε χρόνια και συνδέεται τόσο με την πιστοποίηση λειτουργίας του κέντρου όσο και με την άδεια λειτουργίας του. Οι εργασίες μπορούν να γίνουν στη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, για να ξεκινήσουν όμως θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η δημοπράτηση του έργου και η ανάδειξη αναδόχου, διαδικασία που είναι χρονοβόρα και ενδεχομένως να χρειαστεί έως και πέντε μήνες.

Η απόφαση λήφθηκε από την οικονομική επιτροπή της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, επειδή καμία από τις τρεις εργοληπτικές επιχειρήσεις δεν έχει βεβαίωση εγγραφής στο ΜΕΕΠ εν ισχύ.

Βάσει του άρθρου 74 του Ν.4821/2021 οι βεβαιώσεις εγγραφής στο Μ.Ε.ΕΠ. (Μητρώο Εργοληπτικών Επιχειρήσεων) που ήταν σε ισχύ κατά την 3η Ιουλίου 2019 παρέμειναν σε ισχύ έως την 31η Δεκεμβρίου 2022. Από 2 Ιανουαρίου, με βάση το ΠΔ 71/2019 που ψήφισε η προηγούμενη Κυβέρνηση θα έπρεπε να ισχύει το νέο Μητρώο Εργοληπτικών Επιχειρήσεων Δημοσίων Εργων (ΜΗΕΕΔΕ). Ωστόσο, το μητρώο δεν έχει ολοκληρωθεί, νέα παράταση στις εγγραφές δεν υπάρχει και αυτό σημαίνει ότι το σύνολο των βεβαιώσεων εγγραφής δεν είναι σε ισχύ.

Η εγγραφή στο ΜΕΕΠ είναι απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου μία εργοληπτική εταιρεία να έχει δικαίωμα συμμετοχής σε διαγωνισμό και είναι ένα από τα έγγραφα που καλείται να προσκομίσει πριν την κατακύρωση της σύμβασης και την ανάληψη του έργου.

Από τη στιγμή οι βεβαιώσεις εγγραφής είναι ανενεργές, καμία διαγωνιστική διαδικασία δεν μπορεί να προχωρήσει σε όποιο στάδιο κι αν βρίσκεται.

Κίνδυνος ακύρωσης και άλλων διαγωνισμών

«Πρόκειται για παράλειψη του υπουργείου να παρατείνει την ισχύ των βεβαιώσεων εγγραφής των πτυχίων στο ΜΕΕΠ με αποτέλεσμα δεκάδες έργα να είναι στον πάγο και για κάποια, όπως το συγκεκριμένο για το Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου, να ματαιώνονται οι διαγωνισμοί, να προκηρύσσονται άλλοι και ενδεχομένως να οδηγηθούν στις καλένδες», κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την απώλεια έργων ο αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ), Δημήτρης Μανδρούκας, με παρέμβασή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Ο ίδιος εκτιμά ότι και άλλοι διαγωνισμοί θα ακυρωθούν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται όχι μόνο για τις ίδιες τις εργοληπτικές εταιρείες αλλά και για εργαζόμενους και κυρίως για την προώθηση αναγκαίων έργων σε όλη τη χώρα.

Επισημαίνει όμως και έναν ακόμη κίνδυνο. Από τη στιγμή που τα πτυχία των ελληνικών εργοληπτικών εταιρειών είναι ανενεργά, διεθνείς εταιρείες, που έχουν ενεργά μητρώα να «χτυπήσουν» διεθνείς διαγωνισμούς για έργα στην Ελλάδα.

Τροπολογία σε Ν/Σ για την ασφάλεια των μεταφορών

Σημειώνεται ότι στη Μαγνησία στον «αέρα» είναι μια σειρά έργων. Οι αγροτικοί δρόμοι στη δημοτική ενότητα Ν. Αγχιάλου, εργασίες χρωματισμού σχολείων, η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του δημοτικού θεάτρου, η ενεργειακή αναβάθμιση του γενικού λυκείου Αλμυρού, αγροτικοί δρόμοι στον Νότιο Πήλιο.

Σύμφωνα με τον κ. Μανδρούκα, υπάρχει ενημέρωση ότι το πρόβλημα θα λυθεί με τροπολογία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με θέμα «Ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών» με την οποία, μεταξύ άλλων, θα παρατείνεται η ισχύς των βεβαιώσεων εγγραφής πτυχίων στο ΜΕΕΠ έως 31 Δεκεμβρίου 2023. Η τροπολογία κατατέθηκε σε Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με τίτλο «Θεσμικό πλαίσιο για τη διερεύνηση αεροπορικών και σιδηροδρομικών ατυχημάτων και την ασφάλεια των μεταφορών», θα πρέπει όμως πρώτα να ψηφιστεί πριν τεθεί σε ισχύ.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου