ΤΟΠΙΚΑ

Τεχνικός σύμβουλος για τη ΜΕΑ Βόλου

τεχνικός-σύμβουλος-για-τη-μεα-βόλου-900363

Τους όρους του διαγωνισμού για την ανάδειξη τεχνικού συμβούλου για τη Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων Βόλου, αποφασίζει στη συνεδρίασή της, την ερχόμενη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου, η οικονομική επιτροπή του Δήμου Βόλου. Πρόκειται για το δεύτερο υποέργο στο πλαίσιο κατασκευής και λειτουργίας της μονάδας, μέσω της οποίας στόχος είναι να μειωθεί κατά 40% ο όγκος των απορριμμάτων που οδηγούνται προς ταφή.

Ηδη έχουν αποφασιστεί οι όροι του διαγωνισμού για το κυρίως έργο, στο οποίο περιλαμβάνεται εκτός από την κατασκευή της ΜΕΑ, η δοκιμαστική λειτουργία της, το κόστος για την κανονική λειτουργία της για ένα έτος, καθώς και τα δικαιώματα προαίρεσης (που αφορά στην επέκταση των εγκαταστάσεων).

Ο τεχνικός σύμβουλος που θα αναδειχθεί θα υπογράψει σύμβαση 319.602,83 ευρώ και θα αναλάβει την εκπόνηση μιας σειράς αναγκαίων μελετών (στατικές, μηχανολογικές, ηλεκτρολογικές, ηλεκτρονικές, υδραυλικές, βιομηχανικές, χημικής μηχανικής, γεωτεχνικές και περιβαλλοντικές).

Η κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων, αναμένεται να ξεκινήσει εντός του 2022. Είναι ένα έργο προϋπολογισμού 39.589.013,21 ευρώ που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το 2025 με αρχές του 2026 (έχει προθεσμία ολοκλήρωσης 36 μηνών).

Το έργο αφορά στην κατασκευή και λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας (ΜΕΑ) αστικών στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ) και προδιαλεγμένων οργανικών που έχει χωροθετηθεί και θα εγκατασταθεί σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο εντός του γηπέδου του ΧΥΤΑ Βόλου, στη θέση Κάκκαβος και θα απαρτίζεται από δύο κύρια τμήματα: Τη μονάδα επεξεργασίας των αστικών σύμμεικτων απορριμμάτων και τη Μονάδα Επεξεργασίας Προδιαλεγμένων Οργανικών όπου θα εισέρχονται και θα επεξεργάζονται τα αστικά οργανικά απόβλητα από προγράμματα Διαλογής στην Πηγή.

Ο σχεδιασμός της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ), έχει ως στόχο τη μεγιστοποίηση της ανάκτησης των ανακυκλώσιμων υλικών, την παραγωγή κόμποστ (compost) υψηλής ποιότητας και την παραγωγή υψηλής ποιότητας δευτερογενούς καυσίμου. Η συνολική δυναμικότητα της μονάδας θα είναι 50.592 τόνοι υπολειμματικών σύμμεικτων απορριμμάτων ανά έτος.

Στον ίδιο χώρο θα δημιουργηθεί και Μονάδα Επεξεργασίας Προδιαλεγμένου Οργανικού Κλάσματος δυναμικότητας 15.200 τόνων ετησίως. Στη δεύτερη αυτή μονάδα θα οδηγούνται προς επεξεργασία οργανικά απόβλητα από μαζικά σημεία εστίασης ή και νοικοκυριά (οργανικά κουζίνας), καθώς και προϊόντα πρασίνου κ.α.

Η μονάδα εντάσσεται στο τοπικό σχέδιο για τη διαχείριση των αποβλήτων του Δήμου Βόλου, που προβλέπει μείωση των απορριμμάτων σε ποσοστό άνω του 40%. Το σχέδιο προβλέπει επίσης να δημιουργηθούν 43 γωνίες ανακύκλωσης, θα διανεμηθούν συνολικά 4.500 έξυπνες κάρτες ανακυκλωτή, μέσω των οποίων οι δημότες θα συγκεντρώνουν πόντους κάθε φορά που θα ανακυκλώνουν και θα τους εξαργυρώνουν σε δημοτικές δράσεις. Το σχέδιο προβλέπει επίσης κεντρικό πράσινο σημείο, νέο στόλο μηχανημάτων και απορριμματοφόρων.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου