ΤΟΠΙΚΑ

Ξεκίνησε στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου τη λειτουργία Καρδιοογκολογικό Ιατρείο

ξεκίνησε-στο-αχιλλοπούλειο-νοσοκομε-900225

Σήμερα, τόσο οι καρδιοπάθειες, όσο και οι νεοπλασίες, σε μεγάλο ποσοστό, τείνουν να λάβουν τα χαρακτηριστικά χρόνιας πάθησης, η οποία απαιτεί διαχρονική παρακολούθηση και θεραπεία. Ο ταχέως αυξανόμενος αριθμός ογκολογικών ασθενών, η αυξημένη επιβίωσή τους, καθώς και η εμφάνιση καινούργιων θεραπευτικών επιλογών, οι οποίες εμφανίζουν επιπλοκές από το καρδιαγγειακό σύστημα, επιβάλλουν στους ειδικούς στην καρδιοογκολογία να εμπλέκονται σε όλα τα στάδια φροντίδας των ασθενών με καρκίνο.

Αυτό περιλαμβάνει από την ενημέρωση των πιθανών επιπλοκών της θεραπείας έως την πιθανή αντιμετώπιση ή και πρόληψη των ανεπιθύμητων καρδιαγγειακών επιπλοκών, με στόχο την άμβλυνση του αυξημένου καρδιαγγειακού κινδύνου.

Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να συμβάλλει το Καρδιοογκολογικό Ιατρείο, που ξεκίνησε τη λειτουργία του στο Νοσοκομείο Βόλου.

Σκοπός του είναι η διερεύνηση, η πρόληψη, η θεραπευτική αντιμετώπιση και η διαχρονική παρακολούθηση των ασθενών με νεοπλασία, οι οποίοι παρουσιάζουν καρδιακές επιπλοκές ως συνέπεια της αντινεοπλασματικής αγωγής.

Το ιατρείο λειτουργεί με υπεύθυνη γιατρό την Τζένη Στεργιοπούλου, στο πλαίσιο λειτουργίας των πρωινών εξωτερικών ιατρείων.

Η ίδια, μάλιστα, προκειμένου να κάνει ευρέως γνωστή τη νέα αυτή δομή έκανε ανάρτηση στην προσωπική της σελίδα στα social media, ζητώντας από όλους τους χρήστες να την κοινοποιήσουν σε όλους τους διαδικτυακούς τους φίλους.

Όπως επισημαίνει, «το ιατρείο θα λειτουργεί με ραντεβού των ίδιων των ασθενών ή με παραπομπή τους από το ογκολογικό τμήμα. Το ιατρείο αφορά όσους αντιμετωπίζουν τον καρκίνο, πριν, στη διάρκεια και μετά τη λήξη της θεραπείας τους, προκειμένου να προλάβουμε ή να ελαττώσουμε την όποια βλάβη μπορεί να προκληθεί από τη χημειοθεραπεία και την ακτινοθεραπεία στην καρδιά τους, όπως σημειώνει η γιατρός. Η καρδιοογκολογία είναι ένας καινούριος, ταχέως αναπτυσσόμενος κλάδος της καρδιολογίας, που έγινε απαραίτητος καθώς με τις νέες θεραπείες ο καρκίνος νικιέται ή μετατρέπεται σε ένα χρόνιο νόσημα. Στη λειτουργία αυτού του ιατρείου θα συμβάλλει πολύ η συνεργασία του ιδιαίτερα ενεργού ογκολογικού τμήματος του νοσοκομείου».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου