ΑΛΜΥΡΟΣ

Υδροπονική επένδυση εκατομμυρίων στον νομό Μαγνησίας

υδροπονική-επένδυση-εκατομμυρίων-στ-900123

Προς υλοποίηση το σχέδιο, ύψους 25,6 εκατ. ευρώ, το οποίο έ χει πάρει από τις αρχές του 2022 το πράσινο φως από το υπουργείο Ανάπτυξης

Εντός χρονοδιαγράμματος προχωρά η επένδυση που υλοποιεί στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στον νομό Μαγνησίας, το αμερικανικό fund Aurarius Investment Group, μέσω της Υδρανθός ΙΚΕ, σύμφωνα με το thessaliaeconomy.gr.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία ανήκει εξ ολοκλήρου στην κυπριακή Aurarius Investment Holdings Cyprus Limited, η οποία με τη σειρά της ανήκει στην Aurarius Investment Group USA και αποτελεί τον επενδυτικό βραχίονα της τελευταίας σε Ελλάδα και Κύπρο. Το έργο ύψους €25,6 εκατ., είχε πάρει στις αρχές του 2022 το πράσινο φως από το υπουργείο Ανάπτυξης και σχεδόν έναν χρόνο αργότερα εντάχθηκε στο καθεστώς ενίσχυσης της Γενικής Επιχειρηματικότητας.

Όπως αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος του Aurarius Investment Group, Mario Rizos, η επένδυση αφορά ένα υδροπονικό ημίκλειστο θερμοκήπιο τελευταίας τεχνολογίας, εμβαδού 150.000 τ.μ., στο οποίο θα παράγονται διάφορα είδη τομάτας, δυναμικότητας 9.000.000 κιλών/έτος, στην περιοχή Μαμαλέϊκα του Δήμου Αλμυρού.

Το έργο βρίσκεται στο τέλος της διαδικασίας αδειοδότησης, με τις εργασίες κατασκευής να έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν το γ’ τρίμηνο του 2023, ενώ η εγκατάσταση θα λειτουργήσει το α’ τρίμηνο του 2025. Η εταιρεία θα λάβει περίπου €9 εκατ. με τη μορφή επιχορήγησης. Ο ίδιος εξήγησε, μιλώντας στο FnB Daily, ότι τα προϊόντα θερμοκηπίου θα διατεθούν τόσο στην ελληνική αγορά, όσο και σε επιλεγμένες χώρες του εξωτερικού.

Η Aurarius, του Ελληνοαμερικανού Mario Rizos, μέσω της εταιρείας Υδρανθός ΙΚΕ, σκοπεύει να αναπτύξει ένα χαρτοφυλάκιο υδροπονικών εκμεταλλεύσεων, σε συνδυασμό με ενεργειακά εργοστάσια σε όλη την Ελλάδα και άλλες χώρες της Ν. Ευρώπης, με στόχο την καλλιέργεια υψηλής ποιότητας λαχανικών. Χρησιμοποιώντας την πιο σύγχρονη και ασφαλή υδροπονική τεχνολογία θερμοκηπίου, στοχεύει τόσο στην ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών, όσο και στις οικονομικές αποδόσεις. «Το έργο στην Μαγνησία αποτελεί ένα από μια σειρά επενδυτικών σχεδίων της Aurarius στον τομέα γεωργίας και της πράσινης ενέργειας στην Ελλάδα, τα επόμενα πέντε χρόνια», όπως αναφέρουν.

Αυξημένο είναι το επενδυτικό ενδιαφέρον, τόσο από Έλληνες επιχειρηματίες, όσο και από ξένα κεφάλαια, για τον κλάδο υδροπονίας. Έχοντας υπόψη το παράδειγμα της Aurarius, αξίζει να αναφέρουμε ότι στον κλάδο έχει επενδύσει ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος μέσω της Wonderplant, τα Θερμοκήπια Θράκης, η Waterfall Capital Investors μέσω της 100% θυγατρικής της Bellamia Farms, και η Suntera Οικολογικά Θερμοκήπια από πρώην στελέχη της ΑΒ Βασιλόπουλος. Με βάση τη Statista, τo μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς υδροπονίας αποτιμήθηκε στα $2,58 δισ. το 2021 και αναμένεται να φτάσει τα $13,61 δισ. έως το 2030, σημειώνοντας σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 20,3%, την περίοδο 2022-2030.

Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr (με πληροφορίες από Στέλλα Αυγουστάκη FnB Daily)

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου