ΤΟΠΙΚΑ

Διαφωνίες, εντάσεις και «καρφώματα»

διαφωνίες-εντάσεις-και-καρφώματα-897276

Διαφωνίες, εντάσεις, απειλές, ακόμη και… «καρφώματα» από γονείς μαθητών εναντίον άλλων μαθητών! Ολα τα έζησαν σύλλογοι διδασκόντων Γυμνασίων και Λυκείων της Μαγνησίας, λίγο πριν τη λήξη της σχολικής χρονιάς, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμη και σήμερα υπάρχουν διαμαρτυρόμενοι γονείς, που εξακολουθούν να επισκέπτονται σχολικές μονάδες και να πιέζουν για την προαγωγή των παιδιών τους, που έμειναν από απουσίες, στην επόμενη τάξη.

Τη σύγχυση φέτος προκάλεσε εγκύκλιος της υφυπουργού Παιδείας, Ζέττας Μακρή, που εκδόθηκε στα μέσα Μαΐου, σύμφωνα με την οποία υπήρχε η δυνατότητα να μην προσμετρήσουν απουσίες μαθητών που οφείλονται σε λόγους «ανωτέρας βίας».

Η εγκύκλιος εκδόθηκε, καθώς είχε διαπιστωθεί αυξημένος αριθμός απουσιών μαθητών, που συνδέθηκε με την πανδημία του κορονοϊού. Μαθητές που νόσησαν ή έπρεπε να παραμείνουν στο σπίτι επειδή νόσησε κάποιος δικός τους ή παρακολουθούσαν πλημμελώς τα μαθήματά τους επειδή είχαν στο σπίτι τους άτομο που ανήκει στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες, «φορτώθηκαν» απουσίες σε τέτοιο βαθμό που ήταν απαγορευτικός ο χαρακτηρισμός της φοίτησής τους ως «επαρκής».

Ωστόσο, σύμφωνα με καθηγητές στη Μαγνησία, στην εγκύκλιο δεν υπάρχει διευκρίνιση τι σημαίνει «ανωτέρα βία». Σε πολλά σχολεία, οι σύλλογοι διδασκόντων κάλεσαν τους γονείς, τους ενημέρωσαν για την εγκύκλιο και τους υπέδειξαν να υποβάλουν αιτήσεις με δικαιολογητικά για να μην προσμετρήσουν απουσίες των παιδιών τους.

Τις αιτήσεις στη συνέχεια εξέτασαν οι σύλλογοι διδασκόντων. «Από τη στιγμή που δεν υπήρχαν διευκρινίσεις τι σημαίνει ανωτέρα βία, το μπαλάκι έπεσε στους συλλόγους διδασκόντων. Υπήρχαν διαφωνίες ακόμη και μεταξύ καθηγητών για το αν έπρεπε να προαχθεί ή όχι κάποιος μαθητής», περιγράφουν εκπαιδευτικοί.

Υπάρχουν περιπτώσεις σχολικών μονάδων, που πατώντας στη συγκεκριμένη εγκύκλιο προήγαγαν όλους τους μαθητές.

Ωστόσο, σημειώθηκαν σκηνικά απείρους κάλλους μετά τις αποφάσεις των συλλόγων διδασκόντων για μη προαγωγή μαθητών, που είχαν ακόμη και 300 ή και περισσότερες απουσίες. Γονείς, τα παιδιά των οποίων «κόπηκαν» από απουσίες, έσπευδαν μαζικά στα σχολεία για να διαμαρτυρηθούν. Αλλοι παρακαλούσαν προβάλλοντας διάφορες αιτίες, άλλοι απειλούσαν. Υπήρξε περιστατικό, που καθηγητής είδε μαθητή του σε κατάστημα και την ίδια ώρα ο γονιός του ήταν στο σχολείο απειλώντας «θεούς και δαίμονες» για να περάσει την τάξη.

Μέχρι και «καρφώματα» από γονείς σε βάρος άλλων παιδιών έζησαν εκπαιδευτικοί. Γονείς διαμαρτυρήθηκαν, γιατί δεν πέρασε το δικό τους το παιδί και πέρασε το άλλο, που ήταν κάθε μέρα… στην παραλία!

Ακόμη και σήμερα, μετά τη λήξη της σχολικής χρονιάς, αρκετοί είναι οι γονείς, που εξακολουθούν να πιέζουν για την προαγωγή των παιδιών τους. «Γεγονός είναι ότι με τη συγκεκριμένη εγκύκλιο πολλοί μαθητές, που έκαναν συστηματικά απουσίες, βγήκαν κερδισμένοι», αναφέρουν εκπαιδευτικοί.

Σημειώνεται ότι από προχθές είναι διαθέσιμη στην πλατφόρμα myschool η έκδοση των τίτλων σπουδών για τους μαθητές και της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, για τους οποίους ισχύει η ίδια εγκύκλιος της μη προσμέτρησης απουσιών, που έγιναν για λόγους «ανωτέρας βίας».

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου