ΤΟΠΙΚΑ

Αυλαία χωρίς δυσκολίες

αυλαία-χωρίς-δυσκολίες-897010

Χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες στα προς εξέταση μαθήματα ολοκληρώθηκαν χθες οι πανελλαδικές εξετάσεις για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων και στη Μαγνησία. Πλέον, οι υποψήφιοι περιμένουν τις βαθμολογίες τους, που αναμένεται να ανακοινωθούν στα τέλη Ιουνίου, ενώ το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου αναμένεται να ανακοινωθούν και οι βάσεις εισαγωγής. Ωστόσο, το πιο δύσκολο… μάθημα οι υποψήφιοι θα δώσουν για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους, καθώς με τη διαφοροποίηση των συντελεστών βαρύτητας ανά τμήμα, κάθε ένας θα έχει να υπολογίσει έως και 249 βαθμολογίες!

Χθες, στις εξετάσεις συμμετείχαν 1.208 μαθητές σε σύνολο 1.298. Απουσίασαν 90 υποψήφιοι, με το ποσοστό συμμετοχής να είναι ιδιαίτερα υψηλό και να διαμορφώνεται στο 93,1%. Σημειώνεται ότι την πρώτη ημέρα των πανελλαδικών εξετάσεων το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε στο 94,3%, τη δεύτερη ημέρα μειώθηκε στο 93,5% και την τρίτη έφτασε στο 93,4% για να διαμορφωθεί την τέταρτη και τελευταία ημέρα στο 93,1%.

Οι εξετάσεις διεξήχθησαν χωρίς προβλήματα σε όλα τα εξεταστικά κέντρα του νομού και τα μέλη της επιτροπής εξετάσεων, που επισκέπτονταν τα εξεταστικά κέντρα του νομού Μαγνησίας καθ’ όλη τη διάρκεια των πανελλαδικών εξετάσεων, διαπίστωσαν την απόλυτα ομαλή διεξαγωγή τους.

Τα θέματα της Ιστορίας ήταν σαφή και δεν δυσκόλεψαν τους διαβασμένους μαθητές. Στη Φυσική τα ζητήματα ήταν για καλά προετοιμασμένους και χαρακτηρίστηκαν ως διαβαθμισμένης δυσκολίας.

Στο μάθημα της Οικονομίας, τα θέματα, σύμφωνα με τον οικονομολόγο καθηγητή Αρη Σαββάκη, «δεν είχαν σημαντικές δυσκολίες, αλλά οι μαθητές θα έπρεπε να είχαν προετοιμαστεί καλά για να απαντήσουν σε ορισμένα υπο-ερωτήματα θεωρίας και ασκήσεων που απαιτούσαν ικανότητα αντίληψης και επαρκή κατανόηση της ύλης. Σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητη η πλήρης και σωστά δομημένη προετοιμασία των υποψηφίων για να έχουν το καλύτερο αποτέλεσμα».

Με την ευκαιρία της λήξης των πανελλαδικών εξετάσεων ημερησίων και εσπερινών γενικών λυκείων, ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Χαράλαμπος Σταχτέας θεωρεί απαραίτητο να τονίσει στους μαθητές ότι «οι πανελλαδικές εξετάσεις δεν αποτελούν ούτε τη μοναδική, ούτε την πιο σημαντική ευκαιρία της ενήλικης ζωής τους».

Οι εξετάσεις για τα ΕΠΑΛ συνεχίζονται σήμερα,Σάββατο 11 Ιουνίου, με τα μαθήματα της Υγιεινής, του Προγραμματισμού Υπολογιστών, των Αρχών Οργάνωσης και Διοίκησης (ΑΟΔ) και των Στοιχείων Μηχανών.

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας βρίσκεται σε επιφυλακή, καθώς έχει ενημέρωση ότι και σήμερα θα επικρατήσουν έντονα καιρικά φαινόμενα. «Είμαστε stand by προκειμένου σε περίπτωση που διαπιστωθεί πρόβλημα στη λήψη θεμάτων από τα εξεταστικά κέντρα, να ενεργοποιηθεί ο εναλλακτικός τρόπος και σε κάθε περίπτωση είμαστε σε επαφή με την Ελληνική Αστυνομία, προκειμένου αν απαιτηθεί να μεταφερθούν τα θέματα στα εξεταστικά κέντρα. Σήμερα (σ.σ. χθες) πάντως, μολονότι φοβηθήκαμε τον καιρό και ήρθαμε αρκετά νωρίς για να τσεκάρουμε τη λειτουργία των συστημάτων, όλα κύλησαν ομαλά», σημείωσε ο κ. Σταχτέας.

Εν αναμονή των αποτελεσμάτων

Οι υποψήφιοι των ΓΕΛ περιμένουν πλέον την ανακοίνωση των βαθμολογιών τους, που αναμένεται να εκδοθούν έως τέλος Ιουνίου. Φέτος, ο υπολογισμός των μορίων συνιστά σταυρόλεξο για γερούς λύτες, καθώς κάθε τμήμα έχει ορίσει τους δικούς του συντελεστές βαρύτητας ανά μάθημα. Συνολικά έχουν οριστεί 5.611 συντελεστές βαρύτητας και εκτιμάται ότι ένας υποψήφιος μπορεί με την ίδια βαθμολογία να συγκεντρώνει έως και 249 διαφορετικά μόρια εισόδου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ακόμη και ομοειδή τμήματα έχουν ορίσει διαφορετικούς συντελεστές βαρύτητας ανά μάθημα, τους οποίους θα πρέπει να λάβουν υπόψη οι υποψήφιοι πριν τη συμπλήρωση των μηχανογραφικών τους δελτίων.

Φέτος στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αναμένεται να εισαχθούν 68.394 υποψήφιοι, 10% λιγότεροι σε σχέση με πέρυσι.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου