ΤΟΠΙΚΑ

Διάλεξη για την Ελληνική Ραδιοφωνία

διάλεξη-για-την-ελληνική-ραδιοφωνία-890720

Το τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Π.Θ. διοργανώνει διάλεξη της Φιόνας Αντωνελάκη με τίτλο: «Εις ξένων χωρών μικρόφωνα: Ελληνόφωνη ραδιοφωνία και λογοτεχνία στον Μεσοπόλεμο» που θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου, στις 19:00.

Η ομιλία εστιάζει στην περίοδο πριν από την ίδρυση της κρατικής ραδιοφωνίας στην Ελλάδα (1938), όταν τα ελληνόφωνα προγράμματα ξένων σταθμών ήταν εξαιρετικά δημοφιλή μεταξύ Ελλήνων κατόχων ραδιοφώνου. Θα συζητηθεί ειδικότερα η περίπτωση του Τμήματος Ελληνικών Μεταδόσεων της ιταλικής ραδιοφωνίας (EIAR), που συστάθηκε το 1934 και εξέπεμπε μέσω του σταθμού βραχέων κυμάτων του Μπάρι. Η λειτουργία της ελληνόφωνης υπηρεσίας του EIAR θα με απασχολήσει σε συνάρτηση τόσο με τη μεσοπολεμική πρακτική της εξ αποστάσεως ακρόασης (distant listening) ξένων ραδιοφωνικών σταθμών, όσο και με τους μηχανισμούς προπαγάνδας της φασιστικής Ιταλίας και της μεταξικής Ελλάδας. Μέσα από τα έντυπα κατάλοιπα αυτής της δραστηριότητας, θα ανασυστηθεί το περιεχόμενο των «ραδιοφωνικών διαλέξεων» και λογοτεχνικών μεταδόσεων της υπηρεσίας, καθώς και το δίκτυο Ελλήνων λογοτεχνών και καλλιτεχνών που σχηματίστηκε γύρω από το εγχείρημα αυτό.

Για να παρακολουθήσετε τη διάλεξη συνδεθείτε στην ομάδα «Εκδηλώσεις ΙΑΚΑ» του MS-TEAMS με κωδικούς του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η πρόσβαση είναι ανοιχτή και χωρίς τη χρήση του MS-TEAMS, από browser Google Chrome ή Microsoft Edge, μέσω του link που θα βρείτε στο κάτω μέρος της παρακάτω σελίδας:

http://www.ha.uth.gr/index.php?page=events-search.display&a=607

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου