ΤΟΠΙΚΑ

Σε ασφυξία οι επαγγελματίες

σε-ασφυξία-οι-επαγγελματίες-890297

Ιδιαίτερα σοβαρές καταγράφονται οι επιπτώσεις των ανατιμήσεων, της ενεργειακής κρίσης και της έλλειψης ρευστότητας στη λειτουργία των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων στη Μαγνησία.

Δάνεια που έχουν λάβει οι επαγγελματίες «κοκκινίζουν», οι οφειλές συσσωρεύονται στο «καλάθι» ασφαλιστικών ταμείων και εφορίας και οι επιχειρηματίες βρίσκονται κυριολεκτικά με το «πιστόλι στον κρόταφο».

Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Μαγνησίας Δωροθέα Καναβιτσά μεταφέρει μία εικόνα πραγματικά εφιαλτική. «Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές για λογαριασμούς ενέργειας έχουν παρουσιάσει σημαντική αύξηση, κάτι που υποδεικνύει τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ένας ιδιαίτερα υψηλός αριθμός μικρομεσαίων επιχειρήσεων, λόγω της υπέρμετρης αύξησης του ενεργειακού κόστους», επισήμανε η ίδια στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Η πλειονότητα των πολύ μικρών επιχειρήσεων αντιμετωπίζει πλέον σοβαρές δυσκολίες και αναζητά τρόπους για να εξασφαλίσει ρευστότητα.

«Κοκκινίζουν δάνεια»

Ακόμη και πλέον εύρωστες μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνεια που έχουν λάβει. «Κοκκινίζουν» με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επιβίωση των επιχειρήσεων, αλλά και των οικογενειών τους, καθώς αρκετοί επαγγελματίες προκειμένου να δανειοδοτηθούν είχαν βάλει υποθήκη το σπίτι τους ή άλλα περιουσιακά στοιχεία, τα οποία πλέον κινδυνεύουν να βγούνε στο σφυρί.

Στην προσπάθεια που κάνουν οι επαγγελματίες να μείνουν όρθιοι το τραπεζικό σύστημα δεν είναι δίπλα τους, επισημαίνει η κ. Καναβιτσά.

Οι στρόφιγγες παραμένουν ερμητικά κλειστές και όποτε ανοίγουν… η χρηματοδότηση είναι «σταγόνα στον ωκεανό».

Και σαν να μην έφτανε αυτό, πριν από λίγες μέρες ένας μεγάλος αριθμός επαγγελματιών υπέστη ακόμη μία ψυχρολουσία. Ενημερώθηκαν ότι θα «χρεώνονται» πλέον, καταβάλλοντας προμήθεια στην τράπεζα, για να διατηρηθεί ο λογαριασμός τους!

Μένουν εκτός αναπτυξιακού

Για τις επιχειρήσεις οι ανατιμήσεις, ιδίως στις τιμές ενέργειας, προκάλεσαν τρεις σοβαρές επιπτώσεις.

Η πρώτη επίπτωση ήταν η σημαντική αύξηση του κόστους λειτουργίας τους, η αύξηση των πρώτων υλών και η μείωση ζήτησης λόγω των ανατιμήσεων.

Επιπροσθέτως, όπως τονίζουν οι επαγγελματίες, οι επιχειρήσεις τους έχουν να αντιμετωπίσουν και το γεγονός ότι δεν μπορούν να ενταχθούν στον νέο αναπτυξιακό νόμο, διότι είναι «κοκκινισμένοι» στις τράπεζες.

«Οι επιχειρήσεις και ειδικά οι μικρομεσαίοι χρειάζονται τη στήριξη της Πολιτείας με στοχευμένα χρηματοδοτικά προγράμματα. Πρέπει οι επιχειρήσεις να νιώσουν ασφάλεια. Το περιβάλλον σήμερα δεν ευνοεί την επιχειρηματικότητα. Το τραπεζικό σύστημα δεν βοηθάει. Αν δεν υπάρξουν δραστικά μέτρα, οι δυσμενείς επιπτώσεις θα οδηγήσουν σε λουκέτα», κατέληξε η κ. Καναβιτσά.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου