ΤΟΠΙΚΑ

Στην Κύπρο το 1ο Γυμνάσιο Βόλου

στην-κύπρο-το-1ο-γυμνάσιο-βόλου-890205

Σε ζεστό και φιλικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη του 1ου Γυμνασίου Βόλου (Παγκύπριο) στο Παγκύπριο Γυμνάσιο Λευκωσίας στο πλαίσιο της συνεργασίας των αδελφοποιημένων σχολείων.

Στην τετραήμερη διαμονή της η αποστολή είχε ένα πλούσιο σε εμπειρίες και δράσεις πρόγραμμα.

Την πρώτη μέρα επισκέφθηκαν την ξακουστή παραλία Λάρνακας με τις υπέροχες Φοινικούδες, τον ιερό ναό και τον τάφο το Αγίου Λαζάρου (από τον οποίο πήρε και το όνομά της αφού εκεί βρέθηκε η λάρνακα του Αγίου Λαζάρου).

Την επομένη, η μέρα ήταν αφιερωμένη στις δράσεις και τις παρουσιάσεις των δύο αδελφοποιημένων σχολείων. Με θερμή υποδοχή, τοπική μουσική, τραγούδια και χορούς γεφυρώθηκε η απόσταση που δημιούργησε η πανδημία.

Ακολούθησε ξενάγηση στους νέους ανακαινισμένους χώρος του σχολείου, το ιστορικό Μουσείο και τις κρύπτες του Παγκυπρίου Γυμνασίου καθώς και την Αρχιεπισκοπή Κύπρου (ιδιαίτερα διαμερίσματα αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ). Η μέρα έκλεισε με έναν όμορφο περίπατο στο ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας.

Τις επόμενες μέρες οι μαθητές επισκέφτηκαν και ξεναγήθηκαν με πολύ συγκίνηση στα Φυλακισμένα Μνήματα και στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, όπου είχαν την ευκαιρία να ακούσουν από κοντά γεγονότα ιδιαίτερης σημασίας, αφού αποτελούν τραγικά βιώματα για το μοιρασμένο νησί της Κύπρου. Περίπατος στο λιμανάκι της Πάφου και επίσκεψη στη μονή του Αγίου Νεοφύτου του Εγκλείστου.

Δυνατά συναισθήματα κατέκλυσαν τους μαθητές στον δρόμο για Δερύνεια, παραπλεύρως της Νεκρής Ζώνης, που κορυφώθηκαν στο «αγνάντεμα» της πόλης – φάντασμα της Αμμοχώστου από το ειδικό σημείο στη Δερύνεια. Η διαμονή της αποστολής ολοκληρώθηκε με έναν περίπατο στο λιμανάκι της Αγίας Νάπας και στο Πάρκο των γλυπτών.

Επίσης οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν και να συγκρίνουν την αρχιτεκτονική της σύγχρονης Λευκωσίας με το ιστορικό κέντρο της παλιάς Λευκωσίας και να γευτούν εδέσματα της κυπριακής κουζίνας.

Στην αποστολή αδελφοποίησης συμμετείχαν 26 μαθητές του 1ου Γυμνασίου Βόλου. Τους μαθητές συνόδευσαν: ο διευθυντής Γιάννης Καραφέρης Ιωάννης και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου Σοφία Ξυραφάκη, Λεωνίδας Χριστοδουλίδης και Αθηνά Πανηγυριτζόγλου. Την προσπάθεια αγκάλιασε και στήριξε όλος ο σύλλογος των εκπαιδευτικών με την αμέριστη συμπαράσταση τους.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου