ΤΟΠΙΚΑ

Γιάννης Συκιώτης: «Διαβατήριο» απασχόλησης η εκπαίδευση

γιάννης-συκιώτης-διαβατήριο-απασχ-890000

O Γιάννης Συκιώτης το 2015 «ξενιτεύτηκε» από τον Βόλο στη Γερμανία, διεκδικώντας ένα καλύτερο μέλλον για τον ίδιο και την οικογένειά του. Το επαγγελματικό περιβάλλον της πόλης τον έκανε εκείνη την περίοδο να ασφυκτιά. Εχοντας ως εφόδιο το πτυχίο του, έψαχνε να βρει μία δουλειά, η οποία, εκτός από μισθολογική ανέλιξη, θα του έδινε τη δυνατότητα να αναβαθμιστεί επαγγελματικά.

Το πέτυχε με την αξία του. Σήμερα είναι υποδιευθυντής στο τμήμα αυτόνομης οδήγησης και ασφάλειας της EDAG Engineering. Και όχι μόνο αυτό. Αρχές της εβδομάδας βρέθηκε στον Βόλο για να συμμετάσχει, ως εκπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας στην οποία εργάζεται, στις Ημέρες Καριέρας που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Γραφείο Διασύνδεσης), αναζητώντας προσωπικό που θα θελήσει να στελεχώσει την εταιρεία.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Γιάννης Συκιώτης είναι κατηγορηματικός: Η σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας είναι μονόδρομος. Είναι το «διαβατήριο» που σύμφωνα με τον ίδιο δημιουργεί προϋποθέσεις απασχόλησης.

Ο θεσμός «Ημέρες Καριέρας», σύμφωνα με τον ίδιο, μπορεί στην Ελλάδα να είναι ακόμη σε μεγάλο βαθμό στα «σπάργανα», όμως στην υπόλοιπη Ευρώπη αποτελεί μία «πεπατημένη» χρόνων, η οποία έχει αποφέρει καρπούς, με τις μεγαλύτερες εταιρείες να αξιοποιούν τον θεσμό, για να στελεχώσουν νευραλγικά τμήματα.

Μαζί με τον συνάδελφό του Julius von Falkenhausen, επίσης υποδιευθυντή στο τμήμα αυτόνομης οδήγησης, ταξίδεψαν τόσα χιλιόμετρα, προκειμένου να προσφέρουν ευκαιρία πρακτικής άσκησης και απασχόλησης σε φοιτητές και απόφοιτους του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η EDΑG είναι από τις μεγαλύτερες ανεξάρτητες εταιρείες εξέλιξης συστημάτων αυτοκίνησης στον κόσμο. Διαθέτει μια έμπειρη, άριστα καταρτισμένη και διεθνή ομάδα με περισσότερους από 7.700 υπαλλήλους σε 18 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Η εταιρεία προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις στον τομέα της εξέλιξης της αυτοκίνησης, ειδικά των ηλεκτρονικών και μηχανολογικών μερών. Είναι μία διαρκώς αναπτυσσόμενη εταιρεία και έχει ανάμεσα στους πελάτες της πολλούς premium κατασκευαστές.

Οι ειδικότητες που αναζητά η εταιρεία

Είναι περιττό να επισημανθεί ότι η επιλογή του Βόλου και η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, οφείλεται σε πρωτοβουλία του ίδιου του Γιάννη. Όπως είπε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ πιστεύει στη διασύνδεση του Πανεπιστημίου με την επιχειρηματικότητα.

Είναι στο DNA της εταιρείας και αυτό το συνειδητοποίησε αμέσως ο 43χρονος σήμερα Γιάννης Συκιώτης. Συγκρίνοντας τα όσα βίωσε στην Ελλάδα με την κατάσταση που σήμερα βιώνει επί γερμανικού εδάφους, ως στέλεχος μίας κραταιής εταιρίας που βασίζεται στο ανθρώπινο δυναμικό της, ποντάρει στη συμβολή του εργατικού δυναμικού της και έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις, ώστε η αξιοσύνη, η κατάρτιση και η επιστημοσύνη να αμείβονται καλά, η απόκλιση είναι μεγάλη.

Η EDAG στις Ημέρες Καριέρας αναζήτησε ηλεκτρολόγους μηχανικούς, μηχανολόγους μηχανικούς, φυσικούς και μαθηματικούς.

Σύμφωνα με τον κ. Συκιώτη, υπήρξαν αρκετοί απόφοιτοι, αλλά και φοιτητές που επέδειξαν ενδιαφέρον. Κατέθεσαν βιογραφικά, έγινε εποικοδομητική συζήτηση και το επόμενο διάστημα θα φανεί αν θα υπάρξει εξέλιξη.

Σε ερώτηση του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ αν είναι στα σχέδια της εταιρείας να ανοίξει και γραφεία στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στην πόλη μας, απάντησε πως «ποτέ δεν ξέρεις πως θα εξελιχθεί μια συνεργασία».

Πετυχημένο το πρώτο «κρας τεστ» για το Γραφείο Διασύνδεσης

Η εκπαίδευση αποτελεί κάτι πολύ περισσότερο από την απόκτηση ενός τίτλου σπουδών. Πρόκειται επίσης για την προετοιμασία για μια επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία και το Γραφείο Διασύνδεσης που ξεκίνησε πριν από έναν χρόνο για να βοηθήσει τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας να το κάνουν πραγματικότητα, έδειξε ότι μπορεί.

Οι Ημέρες Καριέρας που διοργανώθηκαν στον Βόλο αρχές της περασμένης εβδομάδας έδειξαν ότι υπάρχει το υπόβαθρο, ώστε φοιτητές και πτυχιούχοι του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας να διεκδικήσουν είτε πρακτική άσκηση με καλούς οιωνούς για μελλοντική αποκατάσταση, είτε για να εξασφαλίσουν μία θέση εργασίας με προοπτικές ανέλιξης.

Μέσω του Γραφείου Διασύνδεσης οι σπουδαστές έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν εργαστήρια και σεμινάρια κατάρτισης και σύνταξης βιογραφικού σημειώματος.

Αρκετά από αυτά τα βιογραφικά σημειώματα ήδη βρίσκονται στα χέρια των στελεχών 33 συνολικά επιχειρήσεων που συμμετείχαν στις Ημέρες Καριέρας. Το πρώτο «κρας τεστ» ήταν πετυχημένο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου