ΤΟΠΙΚΑ

Εργο 12,2 εκατ. ευρώ στον Βιολογικό για την αεριοποίηση της λυματολάσπης

εργο-122-εκατ-ευρώ-στον-βιολογικό-για-την-889409

Το πράσινο φως από μέρα σε μέρα για μεγάλο έργο προϋπολογισμού 12,2 εκατ. ευρώ, μέσω του οποίου αφενός θα ανακουφιστεί ο ΧΥΤΑ όπου καταλήγει η λυματολάσπη, αφετέρου θα παράγεται ενέργεια που θα καλύπτει μέρος των αναγκών των ΕΕΛ (Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων), αναμένει η ΔΕΥΑΜΒ.

Πρόκειται για το έργο αεριοποίησης της λυματολάσπης, για το οποίο σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΜΒ Γιώργο Τόρη, έχει κατατεθεί πρόταση χρηματοδότησης στο Ταμείο Ανάκαμψης και αναμένεται η απόφαση ένταξής του.

Όπως αναφέρει, η ΔΕΥΑΜΒ στέλνει κάθε χρόνο στον ΧΥΤΑ περί τους 6.000 τόνους λυματολάσπη, μέσω του Βιολογικού. Πρόκειται για σταθερό προϊόν, μολονότι αποτελείται από 75% νερό.

Το έργο της αεριοποίησης είναι στην πραγματικότητα μία εκτεταμένη θερμική ξήρανση της λάσπης, διαδικασία μέσω της οποίας το τελικό προϊόν που θα οδηγείται στον ΧΥΤΑ θα είναι πολύ μικρότερο. Συγκεκριμένα από τους 16 τόνους λυματολάσπης την ημέρα, όταν θα γίνεται αεριοποίηση, θα καταλήγουν στον ΧΥΤΑ περί τα 500 κιλά στάχτης!

«Με αυτόν τον τρόπο και ο ΧΥΤΑ θα ανακουφιστεί από το φορτίο και η ΔΕΥΑΜΒ μέσω της διαδικασία θερμικής ξήρανσης θα παράγει ενέργεια. Η ενέργεια μάλιστα που θα παράγει θα καλύπτει το 20% περίπου των αναγκών λειτουργίας των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων, κάτι που σε χρήματα μεταφράζεται σε 250.000 ευρώ το έτος», αναφέρει ο κ. Τόρης.

Η εξοικονόμηση υπολογίζεται με βάση την τρέχουσα τιμή της κιλοβατώρας, η οποία για τις ΔΕΥΑ όλης της χώρας έχει εκτοξευτεί από τα 9 στα 79 λεπτά, «τινάζοντας στον αέρα» τα ταμεία τους. Ηδη οι ΔΕΥΑ αναμένουν τις επιδοτήσεις που ανακοίνωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας για τα 20 συν 20 εκατ. ευρώ.

Προϋπόθεση ένταξης του έργου είναι η αγορά έκτασης στην Μπουρμπουλήθρα, όπου θα κατασκευαστεί η μονάδα. Η ΔΕΥΑΜΒ έχει ήδη αγοράσει το οικόπεδο που απαιτείται, υπογράφτηκε το συμβόλαιο και αναμένεται πλέον η απόφαση ένταξης.

Εργα αποχέτευσης

Σημειώνεται ότι ο Βιολογικός έχει αναβαθμιστεί μέσα από έργα και λειτουργεί απολύτως αποδοτικά το τελευταίο εξάμηνο, παράγοντας πολύ καθαρό νερό.

Αυτή την περίοδο εκτελούνται έργα αποχέτευσης στην περιοχή της Ν. Αγχιάλου, τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τον Ιούνιο και αμέσως μετά θα κληθούν οι δημότες να εγκαταλείψουν σταδιακά τους βόθρους και να συνδεθούν με το αποχετευτικό δίκτυο.

Τους δύο τελευταίους μήνες ξεκίνησαν και τα έργα αποχέτευσης στα Ανω και Κάτω Λεχώνια. Μόλις ολοκληρωθεί το αντλιοστάσιο των Λεχωνίων θα συνδεθεί με το αντλιοστάσιο του ΟΣΕ Αγριάς που είναι υπολογισμένο να πάρει την παροχή των Λεχωνίων.

Αντιπλημμυρικά

Τέλος, η ΔΕΥΑΜΒ περιμένει απόφαση χρηματοδότησης για τη βελτίωση των αντιπλημμυρικών έργων στη Νεάπολη, μια συνοικία που δοκιμάστηκε μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα παραμονή του Δεκαπενταύγουστου.

Σύμφωνα με τον κ. Τόρη υπάρχει δέσμευση για τη χρηματοδότηση έτοιμης μελέτης που προβλέπει έργο 1,1 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία επιπλέον αντλιοστασίων και ενισχύσεων των δεξαμενών, προκειμένου να αναβαθμιστούν οι αντοχές του δικτύου ομβρίων.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου