ΤΟΠΙΚΑ

Στο… mute η εστίαση

στο-mute-η-εστίαση-888576

Ενώπιον της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Βόλου, που συνεδριάζει την ερχόμενη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου, στη 1:30 μετά το μεσημέρι, θα βρεθούν συνολικά επτά ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης της πόλης, οι επιχειρήσεις των οποίων κινδυνεύουν να μπουν στο… mute.

Πρόκειται για επιχειρήσεις στην περιοχή των Παλαιών, όπου μαίνεται «πόλεμος» μεταξύ κατοίκων και επαγγελματιών για τα ντεσιμπέλ της μουσικής, στο επονομαζόμενο «Κολωνάκι» του Βόλου, αλλά και σε άλλες συνοικίες της πόλης. Στις επιχειρήσεις έγιναν έλεγχοι από την αστυνομία και διαπιστώθηκαν παραβάσεις, για τις οποίες οι ιδιοκτήτες κινδυνεύουν να τιμωρηθούν με «διακοπή χρήσης μουσικής».

Βάσει νόμου η άδεια λειτουργίας μουσικών οργάνων σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος χορηγείται εφόσον δεν διαταράσσεται η ησυχία των περιοίκων. Στην άδεια αναγράφονται η διάρκεια, το είδος και ο αριθμός των μουσικών οργάνων, ενώ χορηγείται έως τις δέκα το βράδυ τη χειμερινή περίοδο και έως τις έντεκα το βράδυ την καλοκαιρινή. Υπάρχει δε δυνατότητα παράτασης έως τις τρεις τα ξημερώματα για καταστήματα, που λειτουργούν σε εξωτερικό χώρο και έως τις δύο τα ξημερώματα για επιχειρήσεις, που λειτουργούν σε ανοιχτούς χώρους, «υπό την προϋπόθεση ότι δεν διαταράσσεται η ησυχία των περιοίκων».

Ωστόσο, η συνύπαρξη επιχειρήσεων και κατοικιών σε συνοικίες του Βόλου φέρνει τις δύο πλευρές συχνά σε αντιπαράθεση και δεν είναι λίγες οι καταγγελίες στην αστυνομία. Χαρακτηριστικός είναι ο «πόλεμος» που μαίνεται στην περιοχή των Παλαιών, με κατοίκους να παρεμβαίνουν μέχρι και στο Υπουργείο Πολιτισμού σε βάρος επιχειρήσεων για να μπορέσουν να «κλείσουν μάτι» τα βράδια.

Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής καλείται να αποφασίσει για τη μουσική σε επτά συνολικά επιχειρήσεις, οι τέσσερις εκ των οποίων εδρεύουν στην περιοχή των Παλαιών.

Στη μία επιχείρηση εστίασης, σε έλεγχο που έγινε στις 12 Οκτωβρίου, στις τέσσερις το απόγευμα διαπιστώθηκε η λειτουργία μουσικής με ανοιχτές πόρτες και παράθυρα, κατά παράβαση της υγειονομικής διάταξης.

Επιπλέον, επιχείρηση που ελέγχθηκε στις 13 Οκτωβρίου, στις 02:20 τα ξημερώματα, βρέθηκε να παίζει μουσική στα 87 ντεσιμπέλ.

Σε άλλη επιχείρηση, που ελέγχθηκε στις δύο τα ξημερώματα της 25ης Ιουλίου, διαπιστώθηκε ότι έπαιζε μουσική στα 90 ντεσιμπέλ, αντί των 80 που ορίζει ο νόμος.

Μία ακόμη επιχείρηση, που ελέγχθηκε τον περασμένο Ιούλιο, έπαιζε μουσική πάνω από το επιτρεπόμενο όριο στα 90 ντεσιμπέλ.

Αλλη επιχείρηση εντοπίστηκε μεσάνυχτα τους περασμένου Αυγούστου να παίζει μουσική σε εξωτερικό χώρο με ενισχυτή και ηχεία.

Αλλες δύο επιχειρήσεις, τέλος, διαπιστώθηκε να λειτουργούν μουσική, η μία σε εξωτερικό χώρο κατά παράβαση της αστυνομικής διάταξης και η άλλη στα 90 ντεσιμπέλ, πάνω δηλαδή από το επιτρεπόμενο όριο.

Οι περιπτώσεις θα εξεταστούν μία προς μία και η επιτροπή αναμένεται να αποφασίσει για την «τύχη» της μουσικής.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου