ΤΟΠΙΚΑ

Στον αέρα η πρακτική των φοιτητών

στον-αέρα-η-πρακτική-των-φοιτητών-888236

Στον αέρα βρίσκεται η πρακτική των φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθώς κονδύλια είναι εξασφαλισμένα έως τέλος του 2022. «Για το 2023 δεν υπάρχει σαφής χρηματοδότηση του προγράμματος πρακτικής άσκησης των φοιτητών με βάση τον νέο νόμο», σημείωσε ο αντιπρύτανης ακαδημαϊκών υποθέσεων, Γιάννης Θεοδωράκης, ο οποίος έθεσε το ζήτημα στον γενικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας Οδυσσέα Ζώρα, ο οποίος συμμετείχε στην προχθεσινή συνεδρίαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ο κ. Ζώρας, ο οποίος συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης στη Σύγκλητο για να ζητήσει εφαρμογή του νέου νόμου για τα ΑΕΙ, με αφορμή και την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους, ήρθε αντιμέτωπος με προβλήματα και ασάφειες του νόμου, που έθεσαν συγκλητικοί ζητώντας διευκρινίσεις.

Από τα κυρίαρχα ζητήματα που τέθηκαν και αφορούν στους φοιτητές είναι τι θα γίνει με τα προγράμματα πρακτικής άσκησης από το νέο έτος, καθώς στον νέο νόμο υπάρχει ασάφεια ως προς τη χρηματοδότηση.

Ασάφειες υπάρχουν και γύρω από το σκέλος του νόμου, που προβλέπει διαγραφή των αιώνιων φοιτητών, εκείνων δηλαδή που έχουν ξεπεράσει κατά δύο έτη το τετραετές πρόγραμμα σπουδών και δεν έχουν λάβει πτυχίο. Με βάση τον νέο νόμο, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας καλείται να προχωρήσει σε… εκκαθάριση των μητρώων του, χωρίς να γνωρίζει αν αφορά στους νέους ή και στους παλιούς φοιτητές.

Διευκρινίσεις έχουν ζητηθεί επιπλέον για τη συγκρότηση επιτροπών μεταπτυχιακών σπουδών, για τη διοίκηση των διϊδρυματικών προγραμμάτων, ενώ πρόβλημα φαίνεται να προκύπτει και με τα πιστοποιητικά διδακτικής επάρκειας σε φοιτητές. Μέχρι σήμερα, τα πιστοποιητικά εκδίδονταν μετά την παρακολούθηση μαθημάτων για ένα εξάμηνο και πλέον προβλέπονται μαθήματα ενός έτους, με αποτέλεσμα να απαιτούνται επιπλέον μαθήματα, επιπλέον διδακτικό προσωπικό, αλλά και έξτρα χρόνος για τους φοιτητές.

Επιπλέον τέθηκε και ζήτημα που αφορά στις εκλογές με βάση τον νέο νόμο. Εντοπίστηκε κενό για τα μέλη ΔΕΠ, που διδάσκουν στα γενικά τμήματα και δεν ανήκουν σε κάποια σχολή, με αποτέλεσμα να αποκλείονται από τις διαδικασίες.

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας περιμένει απαντήσεις και διευκρινίσεις για τα ζητήματα, που έθεσε υπόψη του κ. Ζώρα.

Ξεκίνησε η ακαδημαϊκή χρονιά

Ξεκίνησαν στη συντριπτική πλειονότητα των τμημάτων τα μαθήματα για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά.

Μόνο σε δύο-τρία τμήματα, στα οποία διεξάγεται ακόμη η εξεταστική, τα μαθήματα θα ξεκινήσουν από την ερχόμενη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου