ΤΟΠΙΚΑ

Καυστήρες «βόμβες» μέσα στα σπίτια

καυστήρες-βόμβες-μέσα-στα-σπίτια-888157

Το τραγικό δυστύχημα στο δημοτικό σχολείο Σερρών, με θύμα ένα 11χρονο αθώο παιδάκι, εκτός όλων των άλλων αποτέλεσε και καμπανάκι αναφορικά με την αναγκαιότητα συντηρήσεων των καυστήρων και πότε πρέπει να γίνονται.

Ερωτηθείς από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων και Συντηρητών Καυστήρων Μαγνησίας Μάκης Μαουσίδης, εμφανίστηκε προβληματισμένος.

Σύμφωνα με την εικόνα που μεταφέρει πολλά νοικοκυριά, αλλά και πολυκατοικίες στις οποίες υπάρχει διαφωνία ενοίκων, εξαιτίας του κόστους, αλλά και λόγω αμέλειας, καθυστερούν να συντηρήσουν τους καυστήρες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται κυρίως για τους κινδύνους ασφάλειας που μπορεί να προκύψουν στην πορεία.

Το κόστος είναι ο ένας από τους λόγους, για τον οποίο οι περισσότεροι παραπέμπουν για αργότερα τη συντήρηση και τις περισσότερες φορές δεν γίνεται ποτέ ή τουλάχιστον εγκαίρως.

«Φέτος η καλοκαιρία κράτησε μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου και οι περισσότεροι επαναπαύτηκαν. Τώρα όμως που έπεσαν τα κρύα και θέλουν να λειτουργήσουν τους καυστήρες, δεν υπάρχουν «χέρια» να εξυπηρετήσουν», επισημαίνει ο κ. Μαουσίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ιδανικότερη εποχή για να συντηρηθεί ένας καυστήρας είναι ο Σεπτέμβριος. Όποιοι προνόησαν και το έκαναν τότε, έχουν τώρα το κεφάλι τους ήσυχο. Οι τεχνικοί συντήρησης καυστήρων μπορεί να είναι πολλοί και να επαρκούν, ώστε να εξυπηρετήσουν τη ζήτηση, σε συνθήκες όμως ομαλές. «Όταν πιάνουν τα κρύα και θέλουν όλοι μαζί να εξυπηρετηθούν, αντιλαμβάνεστε ότι αυτό είναι ανέφικτο», εξηγεί ο επαγγελματίας.

«Η τσέπη πονάει… και αυτό έχει επιπτώσεις»

Ο δεύτερος λόγος, στον οποίο ο κ. Μαουσίδης αποδίδει την καθυστέρηση συντήρησης καυστήρων, είναι το οικονομικό. «Η τσέπη πονάει… Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα. Για αυτό πολλές φορές αφήνουν για αργότερα τις συντηρήσεις. Όμως αυτό δεν είναι λογικό. Χωρίς συντήρηση ένας καυστήρας έχει απώλεια τουλάχιστον 30% στην αποδοτικότητα. Αν συντηρηθεί έγκαιρα ένας καυστήρας, επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ενέργειας, άρα το νοικοκυριό ή η επιχείρηση είναι κερδισμένη οικονομικά», εξηγεί, προσθέτοντας ότι σε γενικές γραμμές η συντήρηση των καυστήρων δεν είναι δαπανηρή.

Ο κ. Μαουσίδης συστήνει οι πολίτες να απευθύνονται για τις συντηρήσεις των καυστήρων στους πιστοποιημένους επαγγελματίες, οι οποίοι ολοκληρώνοντας τον έλεγχο είναι υποχρεωμένοι να υπογράψουν συγκεκριμένη έκθεση, ανάβοντας το πράσινο φως για την ασφαλή λειτουργία του καυστήρα.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου