ΤΟΠΙΚΑ

Στα ύψη φιγουράρει το Πήλιο

στα-ύψη-φιγουράρει-το-πήλιο-886560

Κορυφαίος προορισμός για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς αναδεικνύεται το Πήλιο, σύμφωνα με πανελλήνια έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας και στηρίζεται στις προκρατήσεις που έχουν γίνει για τη συγκεκριμένη περίοδο. Τα χωριά του βουνού των Κενταύρων, φιγουράρουν δεύτερα στη λίστα των κορυφαίων χριστουγεννιάτικων προορισμών, μετά την Αράχωβα, διατηρώντας την παράδοση που θέλει το Πήλιο σταθερά στις υψηλές θέσεις των προτιμήσεων των τουριστών.

«Κορονοϊού επιτρέποντος θα είναι μία δυνατή περίοδος, που θα μας δώσει σημαντική οικονομική ανάσα», σχολίασε ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Γιώργος Ζαφείρης για τη ζήτηση δωματίων που υπάρχει στο Πήλιο ενόψει των γιορτών των Χριστουγέννων.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαφείρη, ήδη με βάση τις προκρατήσεις οι πληρότητες έχουν φθάσει στο 70% και η ζήτηση αναμένεται να κορυφωθεί τις επόμενες ημέρες. «Ελπίζουμε ότι ο κορονοϊός δεν θα ανατρέψει τα γιορτινά σχέδια των επισκεπτών και ότι οι πληρότητες θα κινηθούν στο 100% μέσα στις γιορτές», σημείωσε ο κ. Ζαφείρης.

Σε Βόλο, Αγριά, Πορταριά και Μακρινίτσα ήδη η εύρεση δωματίου είναι δύσκολη και σιγά- σιγά φουλάρουν καταλύματα και σε άλλους προορισμούς. «Τα ξενοδοχεία τους ετοιμάζονται να ανοίξουν και επιχειρηματίες που τα έκλεισαν προσωρινά, ακριβώς επειδή λαμβάνουν θετικά μηνύματα για τη γιορτινή περίοδο», σχολιάζει.

«Αγκάθι» της φετινής εορταστικής περιόδου είναι ότι τα Χριστούγεννα, όπως και η Πρωτοχρονιά, «πέφτουν» Κυριακή κι έτσι περιορίζεται ο χρόνος των εξορμήσεων. Οι προκρατήσεις αφορούν κυρίως σε τριήμερα και οι τιμές κυμαίνονται από 70 έως 120 ευρώ κατά μέσο όρο το άτομα με πρωινό. «Οι επισκέπτες καλό είναι να αναζητήσουν και προσφορές που κάνουν τα ξενοδοχεία, προσφέροντας συμμετοχή σε ρεβεγιόν», συμβουλεύει ο κ. Ζαφείρης.

Σε κάθε περίπτωση, η εορταστική κίνηση αναμένεται να αποτελέσει μια σημαντική ανάσα για τους ξενοδόχους. «Αυτή την περίοδο έχουμε να αντιμετωπίσουμε το υψηλό ενεργειακό κόστος. Για τις επιχειρήσεις μας δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο ανακούφισης και αυτές οι γιορτές θα είναι πραγματικά ανάσα για εμάς», τόνισε.

Αυτή την περίοδο, το Πήλιο κινείται τουριστικά σε χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με τα ξενοδοχεία στο κέντρο του Βόλου, όπου οι πληρότητες κυμαίνονται πάνω από το 60%. Ο στολισμός της πόλης, οι εκδηλώσεις με κορυφαία τη φωταγώγηση του Βόλου, φαίνεται να αποτελούν τουριστικό προσκλητήριο σε επισκέπτες έστω και για ένα σαββατοκύριακο. Εξάλλου και συνέδρια που εξελίσσονται στην πόλη, δίνουν επίσης τόνωση στην κίνηση.

Καταγγέλλουν αθέτιμο ανταγωνισμό

Αξίζει να σημειωθεί ότι η υψηλή επισκεψιμότητα μετριέται με βάση τις κρατήσεις και προκρατήσεις στα ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, ωστόσο τη δική τους δυναμική έχουν και τα Airbnb που επίσης έχουν πάρει σημαντικότατο κομμάτι της τουριστικής πίτας.

«Ο μεγάλος αριθμός των Airbnb καταλυμάτων αλλοιώνει την τουριστική εικόνα και το τουριστικό προϊόν της περιοχής, ενώ συνιστούν αθέμιτο ανταγωνισμό. Μπορεί να πληρώνουν φόρο, δεν έχουν όμως όλα τα άλλα έξοδα που έχει μία επιχείρηση», σχολιάζει ο κ. Ζαφείρης.

Σημειώνεται ότι πλέον στη Μαγνησία αποτυπώνεται έκρηξη Airbnb. Η εικόνα αποτυπώθηκε στην πρόσφατη έρευνα που παρουσίασε το τμήμα Τουρισμού του Δήμου Βόλου.

Σύμφωνα με αυτή, η αύξηση των διαθέσιμων κλινών Airbnb είναι εντυπωσιακή σε σχέση με πέρυσι και ακόμη περισσότερο σε σύγκριση με μερικά χρόνια πριν. Για το 2022 καταγράφονται συνολικά 2.323 ακίνητα Airbnb με 11.543 κλίνες έναντι 1.800 ακινήτων Airbnb το 2021 και 8.994 κλινών. Σημειώνεται ότι το 2018, σε αντίστοιχη έρευνα του τμήματος Τουρισμού, καταγράφονταν 5.126 κλίνες Airbnb με τους ξενοδόχους τότε να δηλώνουν ανήσυχοι και να μιλούν για αθέμιτο ανταγωνισμό.

Πλέον τα Airbnb καταλύματα δείχνουν να είναι ο κανόνας και δεν είναι τυχαίο ότι ανεγείρονται ολόκληρες οικοδομές και γίνονται επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα.

Σε επίπεδο νομού οι διαθέσιμες κλίνες Airbnb είναι 11.543, όταν ο αντίστοιχος αριθμός κλινών στα ξενοδοχεία είναι 10.337 και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια 7.960.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου