ΤΟΠΙΚΑ

Αντιπλημμυρική μελέτη για την προστασία της Μακρυράχης

αντιπλημμυρική-μελέτη-για-την-προστα-886336

Μελέτη για την ανιπλημμυρική προστασία της Μακρυράχης δρομολογεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας μετά και την επίσκεψη που πραγματοποίησε ο κ. Αγοραστός συνοδεία του κ. Τριαντόπουλου μετά την κακοκαιρία του Οκτωβρίου 2021.

Ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός υπέγραψε τη σύμβαση της μελέτης προϋπολογισμού ένταξης 250.000 ευρώ που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Η μελέτη αποσκοπεί στην αντιπλημμυρική προστασία του οικισμού της Μακρυρράχης μέσω κατασκευής αντιπλημμυρικής τάφρου μήκους ενάμιση περίπου χιλιομέτρου στα ανάντη, δηλ. στα βορειοδυτικά, του οικισμού, παράλληλα με την υφιστάμενη, ασφαλτοστρωμένη οδό που οδηγεί προς το ιερό εξωκκλήσι Αγίων Αναργύρων Μακρυρράχης. Μέσω της αντιπλημμυρικής τάφρου, τα όμβρια ύδατα οδηγούνται στα βόρεια της Μακρυρράχης, χωρίς να διέρχονται εντός του οικισμού. Στη θέση που θα εκβάλει η αντιπλημμυρική τάφρος επί της ασφαλτοστρωμένης οδού, προτείνεται αντικατάσταση ή τοποθέτηση νέου, κιβωτοειδούς οχετού, ο οποίος να είναι σε θέση να παροχετεύσει με ασφάλεια την επιπλέον παροχή που θα προκύψει από τη συγκράτηση των πρόσθετων ομβρίων υδάτων. Παράλληλα, αντικατάσταση του υφιστάμενου οχετού επί της οδού Μακρυρράχης – Χορευτού. Ο συγκεκριμένος οχετός βρίσκεται στα βόρεια του οικισμού της Μακρυρράχης και δεδομένου ότι θα δεχθεί επιπλέον όμβρια ύδατα, προερχόμενα από την αντιπλημμυρική τάφρο, θα πρέπει και αυτός να αντικατασταθεί. Επιπλέον, ελέγχεται και ενδεχομένως να αντικατασταθεί ακόμα ένας υφιστάμενος οχετός επί της δημοτικής οδού, ώστε να παροχετεύσει με ασφάλεια τα όμβρια ύδατα προς το κατάντη ρέμα Φελούκα.

Η μελέτη περιλαμβάνει:

  1. Μελέτες τοπογραφικών εργασιών (τριγωνισμός, ίδρυση πολυγωνομετρικού δικτύου, αποτύπωση ζώνης νέου έργου και περιοχών υφιστάμενων οχετών)
  2. Υδραυλική και υδρολογική μελέτη για τη διαστασιολόγηση και το σχεδιασμό της νέας τάφρου και των απαιτούμενων νέων κιβωτοειδών οχετών.
  3. Στατική μελέτη τοιχίου αντιστήριξης στα ανάντη της αντιπλημμυρικής τάφρου
  4. Περιβαλλοντική μελέτη για την εκτίμηση των επιπτώσεων από την κατασκευή των νέων έργων.
  5. Σύνταξη Τευχών Δημοπράτησης
  6. Μελέτη κτηματογράφησης

«Ξεκινάμε την εκπόνηση μιας νέας μελέτης για την αντιπλημμυρική προστασία της Μακρυρράχης κάνοντας πράξη την υπόσχεση που δώσαμε στους κατοίκους του οικισμού κατά την επίσκεψή μας στην περιοχή, παρουσία του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό Χρήστου Τριαντόπουλου, μετά την κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή τον Οκτώβριο του 2021» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Πρόκειται για μελέτη που οδηγεί σε ένα χρήσιμο έργο και δίνει λύση στα προβλήματα που δημιουργούνται στον οικισμό από τις έντονες βροχοπτώσεις. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι διαχρονικά παρούσα και στο πιο μικρό χωριό, στο πιο μικρό οικισμό με έργα που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου