ΤΟΠΙΚΑ

Επιστρέφει στην κανονικότητα η τουριστική κίνηση στον Βόλο

επιστρέφει-στην-κανονικότητα-η-τουρι-885676

Χρονιά επιστροφής στην κανονικότητα φαίνεται να ήταν η φετινή τουριστική περίοδος στον Δήμο Βόλου. Οι πληρότητες στα ξενοδοχειακά καταλύματα θύμισαν περιόδους προ πανδημίας και μάλιστα καταγράφηκε οριακή αύξηση τζίρου σε σχέση με το 2019, χρονιά που θεωρείται τουριστικά ως ορόσημο.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Τα παραπάνω αποτυπώνονται σε έρευνα, που παρουσιάστηκε χθες, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής του Δήμου Βόλου, στο Κέντρο Τουριστικής Πληροφόρησης, από την αντιδήμαρχο Τουρισμού, Γεωργία Μποντού – Τοκαλή και τον προϊστάμενο του τμήματος Τουρισμού, Γιώργο Παπαμακάριο.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η πανδημία απομακρύνεται, «υπάρχουν σημάδια στην ψυχολογία, ενώ το ενεργειακό κόστος, το επιβαρυμένο κόστος ζωής, η μη εξομαλυμένη κατάσταση των αεροπορικών μεταφορών επηρεάζουν το γενικό κλίμα και είναι πλέον οι βασικές παράμετροι, που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ερχόμενη περίοδο», τονίζεται στην έρευνα του Τμήματος Τουρισμού του Δήμου Βόλου.

Η έρευνα έγινε από στελέχη του τμήματος Τουρισμού του Δήμου Βόλου μέσω ερωτηματολογίων ή τηλεφωνικών συνεντεύξεων σε ξενοδοχεία και αφορά στο χρονικό διάστημα από Σεπτέμβριο του 2021 έως Αύγουστο του 2022.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, η μέση πληρότητα της περιόδου στα ξενοδοχειακά καταλύματα ανήλθε στο 47,6%, αγγίζοντας τις πληρότητες προ πανδημίας (49,7% το 2018, 50,2% το 2019, 26,5% το 2020 και 28,9% το 2021). Υπήρξαν μάλιστα και μήνες, όπως ο Μάρτιος, ο Απρίλιος, ο Μάιος και ο Ιούνιος, κατά τους οποίους οι πληρότητες ταυτίστηκαν ή και ξεπέρασαν τις αντίστοιχες της περιόδου 2018-2019, τις καλύτερες χρονιές δηλαδή πριν το ξέσπασμα της πανδημίας.

Τα ξενοδοχεία στον ορεινό Δήμο Βόλου δούλεψαν όπως και το 2019, στο κέντρο της πόλης ώθηση στα τουριστικά καταλύματα έδωσε η έκρηξη των μαθητικών εκδρομών την άνοιξη, ενώ το αξιοσημείωτο για τις παραθαλάσσιες περιοχές είναι ότι πέτυχαν τριπλασιασμό της πληρότητας, στο 30% έναντι 10% προηγούμενες χρονιές, το χρονικό διάστημα από Νοέμβριο έως Απρίλιο, γεγονός που δείχνει άμβλυνση της εποχικότητας.

Ελληνες ταξίδεψαν στον Δήμο Βόλου

Σταθερή «δεξαμενή», σε ό,τι αφορά στην τουριστική κίνηση στον Δήμο Βόλου, αποδεικνύονται για μία ακόμη χρονιά οι Ελληνες. Πάνω από το 70% των επισκεπτών ήταν ταξιδιώτες της ελληνικής αγοράς και ακολουθούν οι Ισραηλινοί, οι Γερμανοί, ενώ έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν οι Γάλλοι τουρίστες. Υστέρηση σε επισκεψιμότητα παρατηρήθηκε από την πλευρά των Βαλκανίων.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η τουριστική κίνηση στον Βόλο αφορά κυρίως σε μεμονωμένους ταξιδιώτες. Το 70,59% όσων κατέλυσαν σε ξενοδοχεία ήταν μεμονωμένοι επισκέπτες και μόλις το 19,23% αφορά σε πελάτες, που έρχονται μέσω τουριστικών πρακτορείων του εξωτερικού ή γραφείων τουρισμού του εσωτερικού.

Η αύξηση στις τιμές δεν επηρέασε την κίνηση

Ενα από τα χαρακτηριστικά του περασμένου Αυγούστου, οπότε και η τουριστική κίνηση στην περιοχή κορυφώθηκε, ήταν η αύξηση της μέσης τιμής στο δίκλινο δωμάτιο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η μέση τιμή δίκλινου δωματίου χωρίς πρωινό ανήλθε στα 66,70 ευρώ, έναντι 61,40 ευρώ το 2020-2021 και 56,07 ευρώ το 2019-2020. Αυξήσεις στις τιμές καταγράφηκαν στο 37,5% των ξενοδοχείων στον Βόλο, στο 52,9% στο Πήλιο και στο 80% στα παραθαλάσσια μέρη.

Ωστόσο, η αύξηση της τιμής δεν φαίνεται να επηρέασε την τουριστική κίνηση. Οι επισκέπτες κατέλυσαν στην περιοχή, χωρίς το κίνητρο της χαμηλής τιμής.

Μάλιστα, όπως αποτυπώνεται στην έρευνα, οι τζίροι αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 7,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, με τη μεγαλύτερη αύξηση 60% να παρατηρείται στα παραθαλάσσια μέρη.

Αγκάθι η έλλειψη προσωπικού

Στην έρευνα αποτυπώνεται και η δυσκολία των ξενοδόχων να βρουν προσωπικό για να στελεχώσουν τις επιχειρήσεις τους. Το μεγαλύτερο πρόβλημα δε εντοπίστηκε σε τουριστικές επιχειρήσεις σε παραθαλάσσιους προορισμούς.

Πιο συγκεκριμένα, το 75% των ξενοδόχων στο παραθαλάσσιο μέτωπο του Δήμου Βόλου δήλωσε δυσκολία εξεύρεσης προσωπικού και αντίστοιχα δυσκολεύτηκε το 61,1% των ξενοδόχων στο Πήλιο. Μικρότερη δυσκολία για το 50% των ξενοδοχείων παρατηρήθηκε στον Βόλο.

Ρευστή η ψυχολογία

Ξενοδόχοι κλήθηκαν να εκτιμήσουν την ερχόμενη περίοδο, όμως, παρά τα σημάδια επιστροφής στην κανονικότητα, μικρό ποσοστό δήλωσε αισιόδοξο, το 37,5% των ξενοδόχων του Βόλου, το 27,8% του Πηλίου και το 25% των ξενοδόχων στο παραθαλάσσιο μέτωπο.

Τέλος, στην έρευνα καταγράφεται αύξηση των αφίξεων κρουαζιερόπλοιων, συνολικά 48 το 2021-2022 έναντι 21 την περσινή περίοδο, αλλά και αύξηση της κίνησης στο αεροδρόμιο με 414 αφίξεις και αναχωρήσεις πτήσεων, που ξεπέρασαν τις 360 του 2019.

Ξεναγήσεις «Περπατώ στην πόλη»

Στην ίδια σύσκεψη παρουσιάστηκε και το πρόγραμμα τουριστικής προβολής για τη νέα περίοδο, η οποία θα γίνει με συμμετοχή σε εκθέσεις, με δράσεις, εκδηλώσεις, ψηφιακή και έντυπη προβολή του προορισμού.

Ο Δήμος Βόλου θα κάνει και θεματικές καμπάνιες για την προώθηση του πεζοπορικού τουρισμού, της προβολής του ως city break, για τη γαστρονομία του, μέσω των τσιπουράδικων.

Το καινοτόμο στοιχείο της τουριστικής προβολής αναμένεται να είναι το πρόγραμμα ξεναγήσεων επισκεπτών, το λεγόμενο «Περπατώ στην πόλη». Πρόκειται για πρόγραμμα ξεναγήσεων, που μπορεί να γίνεται κάθε Παρασκευή από στελέχη του τμήματος Τουρισμού ή σε συνεργασία με ξεναγούς. Επισκέπτες θα μπορούν να εκδηλώνουν ενδιαφέρον σε πλατφόρμα και να ξεκινούν διαδρομή από το Κέντρο Τουριστικής Πληροφόρησης μέχρι το Μουσείο Βόλου και στο κέντρο της πόλης, παίρνοντας μία γεύση και πληροφορίες για το μέρος, στο οποίο θα καταλύσουν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου