ΤΟΠΙΚΑ

Βραβείο τιμής στον Κώστα Γάτο

βραβείο-τιμής-στον-κώστα-γάτο-885627

Βραβείο τιμής στον Κώστα Γάτο, τον νευρολόγο ψυχίατρο, νευροφυσιολόγο, ερευνητή και ιδιοκτήτη της Νευρολογικής Κλινικής στις Αλυκές Βόλου, για την πολυετή προσφορά του στη μάχη για την αντιμετώπιση της νόσου Αλτχάιμερ.

Στον Βολιώτη επιστήμονα απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα, στο πλαίσιο εκδήλωσης «Ταξίδι Ελπίδας», που έγινε προχθές το βράδυ στη Λάρισα, από τη Νευρολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Νευροαποκατάσταση» σε συνεργασία με το Ειδικό Κέντρο Ημέρας Alzheimer Λάρισας – Ε.Π.Α.Ψ.Υ., την Ελληνική Πρωτοβουλία ενάντια στην Alzheimer, την Aντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων, την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Λαρισαίων και του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας και κατά τη διάρκειά της ειδικοί επιστήμονες συζήτησαν με το ευρύ κοινό, τους ανθρώπους που ζουν με άνοια, τους φροντιστές τους και την επιστημονική κοινότητα, για τη φροντίδα ατόμων με άνοια, Alzheimer και άλλες διαταραχές μνήμης και νοητικών λειτουργιών. Οι παρουσιάσεις αφορούσαν τόσο στη διάγνωση όσο και στη διαχείριση των συμπτωμάτων της άνοιας και έδωσαν απαντήσεις μέσω της ορθολογικής επιστημονικής προσέγγισης στους προβληματισμούς, αλλά και στα ερωτήματα των φροντιστών.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, βραβεύτηκε ο Βολιώτης επιστήμονας Κώστας Γάτος για την πολυετή προσφορά του στη μάχη ενάντια στο Αλτσχάιμερ. Ο κ. Γάτος διατηρεί Νευρολογική Κλινική από το 1980 στις Αλυκές και από τα χέρια του έχουν περάσει χιλιάδες ασθενείς έως σήμερα.

Συγκινητικός ήταν κατά την ομιλία του, ο κ. Γάτος, ο οποίος ζήτησε συγνώμη από τους ασθενείς σε βάρος των οποίων ενδεχομένως έκανε λάθη, με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να τους εξασφαλίσει περισσότερα χρόνια ή ποιότητα ζωής. «Εχω περιθάλψει χιλιάδες άτομα και έκλεισα τα μάτια σε δεκάδες εκατοντάδες. Η μάχη με τις σκοτεινές δυνάμεις του εγκεφάλου, όπως το Αλτσχάιμερ, δεν έχει μέχρι τώρα νικητή. Ετσι, στην πορεία μπορεί να έχω κάνει λάθη και να έχω αφαιρέσει ζωές ανθρώπων που θα μπορούσαν να έχουν ζήσει περισσότερα χρόνια ή με καλύτερη ποιότητα. Αυτή την τιμή αφιερώνω σε αυτούς τους ανθρώπους και τους ζητώ συγνώμη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις μου και στους φροντιστές του», είπε ο κ. Γάτος.

Μεγάλη έρευνα στον Βόλο

Ο ίδιος μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, αναφέρθηκε στη μεγάλη επιστημονική έρευνα που ξεκινά μέσω ερωτηματολογίων για την ανίχνευση τυχόν πρώιμων συμπτωμάτων στον ντόπιο πληθυσμό.

Μέσα από συγκεκριμένα ερωτήματα, που αφορούν σε συγκεκριμένα σημάδια, ο κ. Γάτος θα επιχειρήσει να εντοπίσει τυχόν ασθενείς που πάσχουν από Αλτσχάιμερ, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν δώσει συμπτώματα για να οδηγηθούν σε διάγνωση του νόσου.

Η έγκαιρη αντιμετώπιση των συμπτωμάτων μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη ποιότητα ζωής. Αλλωστε διεθνείς μελέτες υποστηρίζουν ότι σημάδια υπάρχουν έως και 20 χρόνια πριν την εκδήλωση των πρώτων ορατών συμπτωμάτων.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου