ΤΟΠΙΚΑ

«Να σταματήσει ο Γολγοθάς των επιχειρήσεων»

να-σταματήσει-ο-γολγοθάς-των-επιχειρ-885456

Να σταματήσει ο Γολγοθάς των επιχειρήσεων με την επιστρεπτέα προκαταβολή ζητούν οι φοροτεχνικοί με επιστολή τους προς τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Μετά από έλεγχο η ΑΑΔΕ διαπιστώθηκε ότι 17.800 επιχειρήσεις δεν τήρησαν τους όρους για την ενίσχυση. Για περιπτώσεις με μικρές αποκλίσεις δόθηκε άφεση αμαρτιών. Για τις υπόλοιπες ζητείται η εφάπαξ επιστροφή των επιστρεπτέων προκαταβολών.

Μετά από διαμαρτυρίες που διατυπώθηκαν επτά Φοροτεχνικοί Σύλλογοι μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και της Μαγνησίας, ζητούν να υπάρξει διαδικασία υποβολής ενστάσεων και μεταξύ άλλων εκτίμηση της βιωσιμότητας της αγοράς.

«Η Πολιτεία οφείλει να δίνει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους – πολίτες και επιχειρήσεις – υποβολής ένστασης με τη μορφή αίτησης, όπως προβλέπεται σε όλες τις περιπτώσεις. Συνεπώς, ακόμα και αν διορθωθούν οι μέχρι σήμερα αστοχίες, δύναται να προκύψουν άλλες και προκειμένου να αποφευχθούν διαδικασίες έκδοσης νέων αποφάσεων για την διευθέτηση της δίκαιης αντιμετώπισης της αγοράς, χρειάζεται να προβλεφθεί η διαδικασία ενστάσεων», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τη βιωσιμότητα της αγοράς αντίστοιχα, επισημαίνουν ότι δεν προβλέφθηκε – και πρέπει – η περίπτωση μεταγενέστερης παύσης ή διακοπής επιχειρήσεων και – δυστυχώς – αρκετές είναι αυτές που εν τέλει δεν «άντεξαν», παρά τη συνεισφορά της Πολιτείας μέσω της επιστρεπτέας.

«Συνεπώς, θεωρούμε απαραίτητη την πρόβλεψη διαχείρισης αυτών των περιπτώσεων οι οποίες δεν συνέβησαν λόγω δόλου αλλά από εξάντληση των όποιων δυνατοτήτων. Θεωρούμε ότι και οι περιπτώσεις αυτές θα πρέπει να τύχουν των ωφελημάτων των υπολοίπων (έκπτωσης κ.λπ.) ώστε να καταστεί δυνατή η επιστροφή των οφειλόμενων», τονίζουν.

Πιστεύοντας ότι ακόμα και στις περιπτώσεις που δεν τηρήθηκαν οι όροι των αποφάσεων από τις επιχειρήσεις, δεν πρόκειται για εσκεμμένες δράσεις, οι φοροτεχνικοί ζητούν να προβλεφθούν στις αποφάσεις της ΑΑΔΕ όλες οι παράμετροι που έθεσαν.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου