ΤΟΠΙΚΑ

Κρίσιμη συνεδρίαση του συμβουλίου στο Π.Θ.

κρίσιμη-συνεδρίαση-του-συμβουλίου-στ-885090

Η τέταρτη κατά σειρά συνεδρίαση των έξι εσωτερικών μελών του συμβουλίου διοίκησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας συγκαλείται σήμερα, Τρίτη. Η συνεδρίαση χαρακτηρίζεται κρίσιμη, με τα έξι εσωτερικά μέλη να κάνουν μία ακόμη προσπάθεια ανάδειξης των πέντε εξωτερικών μελών που θα συμπληρώσουν τις θέσεις στο συμβούλιο διοίκησης, πριν και επίσημα το ίδρυμα οδηγηθεί σε «ακυβερνησία».

Ηδη, τα έξι εσωτερικά μέλη έχουν συνεδριάσει τρεις φορές χωρίς να έχουν καταφέρει να καταλήξουν σε πρόσωπα κοινής αποδοχής. Από τις συνεδριάσεις δεν έχει βγει «λευκός καπνός», με τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών να είναι ισόπαλα, «τρία-τρία» και κανείς από τους 17 υποψηφίους να μη συγκεντρώνει την πλειοψηφία των 4/6 που απαιτείται για την εκλογή.

Για το αδιέξοδο έχει ήδη παρέμβει με ανοιχτή επιστολή του προς τα μέλη ΔΕΠ ο πρώην πρύτανης-καθηγητής πνευμονολογίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, καλώντας άπαντες να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν.

Σημειώνεται ότι ο Νόμος Κεραμέως δεν προβλέπει νομική διέξοδο σε περιπτώσεις συνεχόμενων ισοψηφιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι αντιμέτωπα με ακυβερνησία είναι εκτός από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τα Πανεπιστήμια Μακεδονίας και Αιγαίου.

Η εκλογή των πέντε εξωτερικών μελών και η ολοκλήρωση της συγκρότησης Συμβουλίου Διοίκησης αποτελεί προϋπόθεση για την εκλογή νέου πρύτανη. Μάλιστα ο ρόλος των εξωτερικών μελών θα είναι καθοριστικός στην εκλογή νέου πρύτανη, αν υπάρξει και δεύτερη υποψηφιότητα, δεδομένου ότι προς το παρόν οι συσχετισμοί των εσωτερικών μελών στο συμβούλιο διοίκησης είναι τρία – τρία.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον Νόμο, με την ολοκλήρωση της διαδικασίας συγκροτείται με διαπιστωτική πράξη το Συμβούλιο Διοίκησης. Πρύτανης αναδεικνύεται ένα από τα έξι εσωτερικά μέλη του συμβουλίου. Οι υποψηφιότητες κατατίθενται στη Σύγκλητο ενώ κάθε υποψήφιος υποβάλλει σχέδιο ανάπτυξης του πανεπιστημίου και τους καθηγητές που επιθυμεί να αναλάβουν καθήκοντα αντιπρύτανη.

Οι προτάσεις παρουσιάζονται στο συμβούλιο και στη σύγκλητο, με τη διαδικασία ακρόασης και αξιολόγησης των προτάσεων να διαρκεί το μέγιστο 20 ημέρες. Στη συνέχεια το συμβούλιο με ψηφοφορία εκλέγει τον πρύτανη, ο οποίος θα πρέπει να αποσπάσει οκτώ από τις 11 ψήφους. Σημειώνεται ότι με απόφαση του Συμβουλίου Διοίκησης ορίζονται και οι αντιπρυτάνεις που είχε προτείνει ο υποψήφιος πρύτανης που εκλέχθηκε και στη συνέχεια ο πρύτανης καθορίζει τους τομείς ευθύνης και τις αρμοδιότητες που μεταβιβάζονται σε κάθε αντιπρύτανη.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου