ΤΟΠΙΚΑ

Ξεσπά Βολιώτης πατέρας: Κόντεψα να χάσω το παιδί μου!

ξεσπά-βολιώτης-πατέρας-κόντεψα-να-χάσ-884096

Ξεσπά ο πατέρας 22χρονου χρήστη ναρκωτικών ουσιών στον Βόλο. Σε μήνυμά του μέσω του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ συστήνει στους γονείς να είναι πολύ προσεκτικοί με τα παιδιά τους. «Οι νέοι βρίσκονται ανά πάσα ώρα και στιγμή εκτεθειμένοι στον κίνδυνο χρήσης ναρκωτικών ουσιών, ο οποίος υπάρχει παντού και στο σχολείο, ενώ όταν το πρόβλημα γίνεται αντιληπτό, το κακό έχει γίνει», αναφέρει.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Ο Γολγοθάς της δικής του οικογένειας ξεκίνησε πριν από περίπου οκτώ χρόνια. Ο γιος του ήταν ηλικίας 14 ετών, μαθητής ακόμη στη Β’ Γυμνασίου. Η επαφή του με τις ναρκωτικές ουσίες έγινε σε τριήμερη εκδρομή του σχολείου.

«Τον έβαλαν στο ξενοδοχείο με άλλα τέσσερα παιδιά και το ένα εξ αυτών, που είχε ήδη κάποιους μήνες στη χρήση, του προσέφερε να δοκιμάσει, λέγοντας πως δεν θα συμβεί κάτι και ότι θα το χαρούν. Εντούτοις, η εμπειρία έμελλε να είναι καταστροφική για την οικογένειά μου», σημειώνει ανοίγοντας την καρδιά του.

Ο νεαρός ξεκίνησε συστηματική χρήση κάνναβης και όσο ο καιρός περνούσε, τόσο ήταν μεγαλύτερα τα χρονικά διαστήματα, που απουσίαζε από το σπίτι. «Εμείς αντιληφθήκαμε το πρόβλημα, όταν άρχισε να αλλάζει η συμπεριφορά του. Αμελούσε τα μαθήματά του, ενώ είχε εξαίρετες επιδόσεις στο σχολείο, δεν τον ενδιέφερε ο αθλητισμός, ενώ μέχρι πρότινος αγαπούσε πολύ το ποδόσφαιρο, ώσπου μία μέρα έψαξα τα ρούχα του και βρήκα μία μικρή ποσότητα χασίς», σημειώνει.

Δυστυχώς, όταν έγινε η διαπίστωση του προβλήματος ο μαθητής έκανε χρήση κάνναβης ήδη έναν χρόνο. «Κρυβόταν, γιατί είχε φόβο. Τον έπιανε πανικός και είχε νευρικότητα. Στη συνέχεια δεν μαρτυρούσε πού βρήκε τα ναρκωτικά. Από εκεί και πέρα ξεκίνησε μία κόλαση για εμένα και την οικογένειά μου», εξηγεί ο ίδιος.

Ο νεαρός προσπαθεί 2,5 χρόνια να απεξαρτηθεί

Η οικογένεια βρίσκεται ακόμη στην προσπάθεια να απεξαρτηθεί από τα ναρκωτικά ο νεαρός, ο οποίος είναι 22 ετών καιπαρακολουθεί κλειστό πρόγραμμα απεξάρτησης εδώ και δυόμιση χρόνια. Εβγαλε το σχολείο μόνο μέχρι την Α’ Λυκείου και μάλιστα με πολλές πιέσεις και προβλήματα.

Ο 60χρονος τονίζει ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός, αντίθετα τα παιδιά χρειάζονται διαρκή έλεγχο και μεγάλη προσοχή. Ο ίδιος κόντεψε να χάσει τον γιο του. «Τον βρίσκαμε σε κωματώδη κατάσταση, ενώ αποπειράθηκε να βάλει τέλος στη ζωή του πολλές φορές. Επεσε στο κενό από μπαλκόνι, έκοβε τα χέρια του και τα πόδια του. Ηθελε να είναι ελεύθερος να κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών», περιγράφει.

Η μαθητική εκδρομή στοίχισε τα καλύτερα χρόνια του νεαρού, τα οποία σημαδεύτηκαν από εμπειρίες – εφιάλτη, ενώ θα έπρεπε να βιώνει τις πιο όμορφες και ανέμελες στιγμές της ζωής του.

Το πρόβλημα οξύνεται

Η οικογένειά του προσπαθούσε να του συμπαρασταθεί, αλλά εκείνος δεν δεχόταν βοήθεια. «Εφευγε από το σπίτι και χανόταν. Εμείς είχαμε και έχουμε συμβουλευτική υποστήριξη από τον ΟΚΑΝΑ. Μας έλεγαν να μη του δίνουμε χρήματα, να μη του παρέχουμε τίποτα, ούτε καν φαγητό», περιγράφει ο 60χρονος.

Η ζωή ολόκληρης της οικογένειας άλλαξε από τη μία στιγμή στην άλλη. Μετά από πολλές συναντήσεις στοπρόγραμμα του ΟΚΑΝΑ, ο μαθητής ομολόγησε ότι έκανε χρήση κάνναβης και έπαιρνε χάπια στις τουαλέτες του σχολείου. Στη συνέχεια άρχισε τη χρήση ηρωίνης.

«Σήμερα βλέπουμε ότι πολλές οικογένειες βρίσκονται στην ίδια θέση με εμάς. Μάλιστα το πρόβλημα οξύνεται και δυστυχώς δεν γίνεται καμία σοβαρή προσπάθεια να αντιμετωπιστεί και να προστατευτούν τα παιδιά. Η Δικαιοσύνη θα πρέπει να γίνει πιο σκληρή και να μη μένει ατιμώρητο το έγκλημα της εμπορίας ναρκωτικών ουσιών», σημειώνει ο τραγικός πατέρας.

Βρήκαν λύση στον ΟΚΑΝΑ και το ΚΕΘΕΑ

Η οικογένεια καταφέρνει να διαχειρίζεται την κατάσταση με ψυχολογική υποστήριξη τόσο από τον ΟΚΑΝΑ, όσο και από το ΚΕΘΕΑ, προκειμένου να γνωρίζει τι πραγματικά συμβαίνει σε θέματα, στα οποία είχε άγνοια, και με συζητήσεις με άλλες οικογένειες που αντιμετωπίζουν το ίδιο μαρτύριο.

«Είχαμε μέρες να κοιμηθούμε και εγώ και η σύζυγός μου, επειδή περιμέναμε να γυρίσει στο σπίτι, καθώς το παιδί έφευγε και δεν επέστρεφε. Ο ύπνος ήταν το λιγότερο που μας ενδιέφερε. Ζούσαμε με τον εφιάλτη ότι θα τον χάσουμε. Γίναμε πολύ σκληροί απέναντι στο παιδί, σύμφωνα με τις οδηγίες που μας δίνονταν. Στο τέλος όμως αντιλήφθηκε ότι όλες οι προσπάθειές μας ήταν για το δικό του καλό», σημειώνει ο τραγικός πατέρας.

Χρειάζεται διαρκής έλεγχος

Οι γονείς θα πρέπει να αφυπνιστούν. «Μέχρι να φθάσουν τα παιδιά στην ηλικία των 18 ετών θα πρέπει να ξέρουν ανά πάσα στιγμή πού βρίσκονται. Επίσης, να γνωρίζουν πού ξοδεύουν τα χρήματα, που τους δίνουν είτε οι ίδιοι, είτε οι γιαγιάδες και οι παππούδες, διότι από εκεί ξεκινά το κακό. Οταν διαπιστωθεί το πρόβλημα, υπάρχει μπροστά μεγάλος δρόμος. Απευθύνω έκκληση στους γονείς να μη διστάζουν να πηγαίνουν στα προγράμματα και ναμη κρύβουν το πρόβλημα. Δεν βοηθά σε τίποτα αυτό και το ίδιο το παιδί γίνεται χειρότερα», καταλήγει.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου