ΤΟΠΙΚΑ

Βγαίνουν κοπάδια στο «σφυρί»

βγαίνουν-κοπάδια-στο-σφυρί-883964

Καμπανάκι για περαιτέρω μείωση του ζωικού κεφαλαίου της Μαγνησίας και μάλιστα παραγωγικών ζώων χτυπούν οι κτηνοτρόφοι, που έχουν βρεθεί σε αδιέξοδο εξαιτίας της μεγάλης αύξησης του κόστους παραγωγής.

Ηδη κτηνοτροφικές μονάδες που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν μετά τον διπλασιασμό του κόστους των ζωοτροφών και τις αυξημένες τιμές του πετρελαίου, και του ηλεκτρικού ρεύματος μειώνουν την παραγωγή, προκειμένου να ανταποκριθούν στα έξοδα. Πολλοί κτηνοτρόφοι στη Μαγνησία βγάζουν στο «σφυρί» τα κοπάδια τους. Ηδη έχουν πουληθεί αιγοπρόβατα στη Βόρειο Ελλάδα.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά ήρθε και νέο «χαστούκι». Ενώ δίνουν καθημερινά αγώνα για να ταΐσουν τα ζώα τους και να μείνουν στον κλάδο, τώρα κόβονται μέχρι και 40 ευρώ ανά ζώο βοοειδές και 12 ευρώ ανά αιγοπρόβατο από τη συνδεδεμένη επιδότηση.

Κτηνοτρόφοι στον νομό, συγκριτικά με πέρυσι, ενημερώθηκαν για «κουτσουρεμένες» επιδοτήσεις έως 400 ευρώ.

«Ηταν μία ακόμη ψυχρολουσία για εμάς. Οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι θα πάρουν ψίχουλα. Περιμένουμε απαντήσεις για ποιόν λόγο τα χρήματα είναι μειωμένα», επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Μαγνησίας Χαρούλα Διβάνη.

Οι κτηνοτρόφοι ζητούν άμεσα ουσιαστική στήριξη του κλάδου από την κυβέρνηση, προκειμένου να μην συνεχιστεί η αιμορραγία, που, όπως επισημαίνουν, έχει σοβαρές συνέπειες στην επάρκεια των ζωικών προϊόντων με άμεσο αντίκτυπο στις τιμές της αγοράς.

«Από πέρσι τον Οκτώβριο έχουμε αναδείξει το θέμα των ζωοτροφών. Δυστυχώς υπάρχουν συνάδελφοι που αδυνατούν να προμηθευτούν τις απαιτούμενες ποσότητες για τη σίτιση των ζώων τους. Αλλοι τα σφάζουν στην πιο παραγωγική ηλικία και άλλοι τα πουλάνε για ένα κομμάτι ψωμί. Το αποτέλεσμα θα φανεί την επόμενη και τη μεθεπόμενη χρονιά, γιατί τα ζώα αυτά θα λείψουν από την παραγωγή. Και κάποιοι που είχαμε αποθέματα ζωοτροφών, τελειώνουν», πρόσθεσε η πρόεδρος και κάλεσε την Πολιτεία να προβεί σε γενναίες επιδοτήσεις.

«Πρέπει άμεσα να διευκολύνει τους κτηνοτρόφους σε ό,τι αφορά τα άμεσα έξοδά τους και να δώσει κίνητρα, ώστε να μην επιδεινωθεί η κατάσταση μακροπρόθεσμα», συνέχισε.

Η τιμή του γάλακτος

Αναφορικά με την τιμή του γάλακτος, η κ. Διβάνη λέει ότι οι προβλέψεις δεν είναι καλές. «Χρειάζεται να είναι όλα τα ζώα γαλακτοπαραγωγικά, να είναι ελαφρύς ο χειμώνας και γενικά να έρθουν όλα βολικά. Τα κοπάδια που είναι λιγότερο παραγωγικά και με τις ζωοτροφές να αγοράζονται δεν θα βγαίνουν. Θα μείνουν ελάχιστες μονάδες», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας ζητεί ως κατώτερη τιμή εκκίνησης τιμές 1,80 ευρώ για το πρόβειο γάλα και το 80% αυτής της τιμής για το γίδινο, εκτιμώντας το μέσο κόστος ενός κιλού πρόβειου γάλακτος στα 1,64 ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται η εργασία του κτηνοτρόφου, ενώ ο υπουργός Γιώργος Γεωργαντάς έκανε λόγο για τιμή αγοράς ακόμα και 1,5 ευρώ, ώστε να μπορούν οι καταναλωτές να προμηθευτούν γαλακτοκομικά προϊόντα.

Στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν οι κτηνοτρόφοι με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης στην Αθήνα έθεσαν το θέμα αυτό και ο υπουργός του διαβεβαίωσε ότι δεν θα γίνει μείωση της συνδεδεμένης. «Νιώθουμε και αδικημένοι από τον υπουργό. Μας διαβεβαίωσε ότι δεν θα γίνει μείωση και πως δεν είναι επιταγή της ΚΑΠ. Εμείς όμως αντιμετωπίζουμε προβλήματα επιβίωσης», ανέφερε η κ. Διβάνη έντονα ενοχλημένη, θέτοντας επίσης το θέμα των ασφαλιστικών εισφορών.

Οι κτηνοτρόφοι αναφορικά με τον ΕΛΓΑ, ζητούν προαιρετική ασφάλεια παραγωγής και κάλυψη περισσότερων ασφαλιστικών κινδύνων, αποζημίωση των αιγοπροβάτων και άνω των 6 ετών, και ο διαχωρισμός ζωικής παραγωγής. Επιπλέον αιτούνται φοροαπαλλαγές και να δοθεί το δικαίωμα στους κτηνοτρόφους να ενταχθούν στις ρυθμίσεις ως πληττόμενος κλάδος. Τέλος ζητούν επαναδιαπραγμάτευση της ΚΑΠ με την ενεργοποίηση Βοσκότοπου μόνο σε παραγωγούς με ζωικό κεφαλαίο και όχι βοσκότοπο χωρίς ζώα καθώς σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ βοσκότοπος σημαίνει χρήση και όχι νομή ή κατοχή.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου