ΤΟΠΙΚΑ

«Ηθικής αξίας η δωρεά οργάνων»

ηθικής-αξίας-η-δωρεά-οργάνων-882314

«Η δωρεά οργάνων είναι μια γενναία απόφαση μεγάλης ηθικής αξίας. Είναι η ίδια η ζωή. Μπορεί όχι μόνο να αλλάξει την ποιότητα ζωής πολλών συνανθρώπων μας, αλλά και να κρατήσει στη ζωή πολλούς ασθενείς».

Με αυτά τα λόγια η Αντιγόνη Καραθάνου, διευθύντρια της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Βόλου, διευθύντρια επίσης της Ιατρικής Υπηρεσίας, επιχειρεί να αγγίξει ευαίσθητες χορδές και να αναδείξει την ανάγκη να αυξηθούν οι δωρεές οργάνων στη Μαγνησία.

Στον απόηχο της γενναίας απόφασης, που έλαβε η οικογένεια της Βολιώτισσας Αννας Καλογήρου να δωρίσει τα όργανά της μόλις διαπιστώθηκε ότι είναι εγκεφαλικά νεκρή, η κ. Καραθάνου τονίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ την ανάγκη της πολύτιμης πράξης.

Οπως εξήγησε, η δωρεά οργάνων μπορεί να γίνει μόνο όταν επέλθει εγκεφαλικός θάνατος του ασθενούς, ενώ εστίασε στον ρόλο των εντατικολόγων, σε ό,τι αφορά στην προσέγγιση των συγγενών των ανθρώπων, που καταλήγουν.

Οι μεταμοσχεύσεις δυστυχώς την περίοδο της καραντίνας ήταν ελάχιστες. Η προχθεσινή ήταν η πρώτη μετά από 2,5 και πλέον χρόνια, με τη διευθύντρια της ΜΕΘ να υπερτονίζει τη μεγάλη ανάγκη που υπάρχει σε όργανα για να σωθούν συνάνθρωποί μας.

Στη χώρα μας η κατάσταση είναι σχεδόν απογοητευτική. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η αναλογία του αριθμού μεταμοσχεύσεων από πτωματικούς δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού στην Ελλάδα είναι 4,1 δότες για το έτος 2018 και για το 2019 4,8%, τη στιγμή που στην Ισπανία είναι πάνω από 40%, στην Κροατία 33.3%, στο Βέλγιο 30,5% και στη Μάλτα 30%.

Στην Ελλάδα, παρά τις προσπάθειες που έχουν διαχρονικά γίνει, προκύπτουν τεράστιες ανάγκες μοσχευμάτων.

Αναφερόμενη στους λόγους, που αποτρέπουν τους Ελληνες από τη δωρεά οργάνων, σημείωσε ότι υπάρχει έλλειμμα σωστής ενημέρωσης. «Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι δεν συμβαίνει κάτι ύποπτο. Το πρώτο μέλημα κάθε γιατρού είναι να σώσει μια ζωή. Οταν αυτό είναι αδύνατο, είναι κρίμα να χάνονται όργανα, τα οποία θα επέτρεπαν σε άλλους ανθρώπους να ζήσουν», παρατηρεί η κ. Καραθάνου. «Η μεταμόσχευση είναι το μεγαλύτερο δώρο από άνθρωπο σε άνθρωπο, είναι η ελπίδα για ζωή», προσθέτει.

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η «γέφυρα ζωής»

Η «γέφυρα ζωής» μετά τη δωρεά οργάνων της Αννας Καλογήρου ολοκληρώθηκε με επιτυχία χθες τα ξημερώματα. Τελικά θα αξιοποιηθούν σε αντίστοιχους λήπτες οι νεφροί και το ήπαρ της άτυχης 56χρονης. Η ειδική μεταμοσχευτική ομάδα, που έφτασε στο Νοσοκομείο Βόλου από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τους εντατικολόγους της ΜΕΘ και τη νοσηλευτική υπηρεσία διεκπεραίωσε την όλη διαδικασία. Χάρη στην Αννα Καλογήρου πλέον συνάνθρωποί μας ατενίζουν με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου