ΤΟΠΙΚΑ

Εβαλαν στόχο ζωής

εβαλαν-στόχο-ζωής-881406

Στόχο ζωής μέσα από τον αθλητικό στόχο έβαλαν άτομα που παρακολουθούν προγράμματα απεξάρτησης από τα ναρκωτικά σε μία πρωτότυπη αθλητική δραστηριότητα που διοργάνωσε το Τμήμα Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, την περασμένη Κυριακή, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, στην Αθήνα.

Περίπου 40 θεραπευόμενοι που παρακολουθούν προγράμματα στα ΚΕΘΕΑ, αλλά και αθλητές συλλόγων και απλός κόσμος, κλήθηκαν να βάλουν τους δικούς τους αθλητικούς στόχους. Η επιλογή που δόθηκε ήταν διπλή. Να συμμετέχουν σε τρέξιμο ή περπάτημα, δηλώνοντας πόση ώρα θα έχει διάρκεια η προσπάθειά τους.

Σύμφωνα με τον καθηγητή του τμήματος και αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιάννη Θεοδωράκη, στο σύνολό τους οι συμμετέχοντες έπιασαν τους αθλητικούς τους στόχους. Για τους θεραπευόμενους όμως, αυτό ήταν μόνο το πρώτο βήμα. Καθώς μέσα από τον αθλητικό στόχο που κατέκτησαν διαπίστωσαν ότι μπορούν να κατακτήσουν και έναν ακόμη στόχο, στόχο – ζωής, κερδίζοντας τη μάχη της απεξάρτησης. «Ηταν ένα μη επαγγελματικό αθλητικό γεγονός που έχει στόχο να προωθήσει το τρέξιμο ή το περπάτημα ως συμπεριφορά υγείας η οποία μπορεί εύκολα να ενταχθεί στην καθημερινότητα όλων. Κοινό και μέλη προγραμμάτων απεξάρτησης έτρεξαν ή περπάτησαν σε όποια χρονική κατηγορία οι ίδιοι επέλεξαν, μιας, δύο ή τριών ωρών, και κατάφεραν να καλύψουν την απόσταση που επιθυμούσαν», σημείωσε.

Με τον κυριακάτικο αγώνα, που έγινε υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού Νεολαίας Δήμου Πειραιά και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ολοκληρώθηκε το τριήμερο παρουσίασης του ευρωπαϊκού προγράμματος «Επανένταξη μέσα από τα σπορ», με επικεφαλής το ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τη συνεργασία των ΚΕΘΕΑ (Κέντρων Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων) καθώς και πανεπιστημίων από χώρες όπως η Νορβηγία, η Ισπανία, η Τσεχία και η Ιταλία. Είχε προηγηθεί σύσκεψη για το πρόγραμμα και ημερίδα στην οποία παρουσιάστηκαν οι δράσεις και το εκπαιδευτικό υλικό.

Οπως τόνισε ο κ. Θεοδωράκης, στο πλαίσιο του προγράμματος, επιχειρείται να ενσωματωθούν συγκεκριμένες αθλητικές δραστηριότητες στις θεραπευτικές κοινότητες που θα συμβάλλουν στην προσπάθεια απεξάρτησης των ατόμων που παρακολουθούν προγράμματα στα ΚΕΘΕΑ.

«Στόχος μας είναι να συντάξουμε ευρωπαϊκές οδηγίες με ποιον τρόπο βοηθούν τα σπορ στη διαδικασία της απεξάρτησης και επανένταξης», ανέφερε ο κ. Θεοδωράκης.

Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται αυτή την περίοδο και ήδη ξεκινά το νέο, το Race4Life.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου