ΤΟΠΙΚΑ

Το κάστανο στο επίκεντρο

το-κάστανο-στο-επίκεντρο-880748

Στην γιορτή στο Ξουρίχτι που ξεκίνησε την Παρασκευή και ολοκληρώνεται σήμερα

Με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου αλλά και εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας άνοιξε την Παρασκευή τις πύλες της η Γιορτή Κάστανου, στο Ξουρίχτι, στην πλατεία των Αγίων Πάντων.

Πρόκειται για μία γιορτή θεσμό στο Ξουρίχτι, παραδοσιακό καστανοχώρι του Πηλίου, η οποία πλαισιώνεται από μια σειρά εκδηλώσεων, στο κέντρο των οποίων βρίσκεται το κατεξοχήν προϊόν της περιοχής, το κάστανο.

«Με κάστανα στη φωτιά και κρασί στα ποτήρια…», παροτρύνουν τους υποψήφιους επισκέπτες οι διοργανωτές, αφού καθ’ όλη τη διάρκεια της γιορτής θα προσφέρονται τα δύο αυτά προϊόντα.

Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος στη διάρκεια του εορταστικού τριημέρου υπάρχει έκθεση τοπικών αγροτικών προϊόντων από τους παραγωγούς, παραδοσιακοί χοροί, ενώ οι επισκέπτες γνωρίζουν την ιστορία του κάστανου και τη διαδικασία παραγωγής του.

Η γιορτή ξεκίνησε με παραδοσιακό γλέντι με τον Τάσο Θάνο και την ορχήστρα του, ενώ χθες παρουσιάστηκε πρόγραμμα από παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα.

Το «παρών» έδωσαν μεταξύ άλλων ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., βουλευτής Μαγνησίας, Χρήστος Μπουκώρος, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Παπανάτσιου και Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μάντζιος, η πρώην υφυπουργός Μαρίνα Χρυσοβελώνη, η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, ο δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου Παναγιώτης Κουτσάφτης κ.α.

Σήμερα, Κυριακή, η γιορτή θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί, με άνοιγμα των περιπτέρων και θα ολοκληρωθεί με ομιλία του καθηγητή δενδροκομίας της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γεώργιου Νάνου, με θέμα «Η καστανιά το 2022 και μετά: Προβλήματα και προοπτικές και ορθές καλλιεργητικές πρακτικές στην καστανιά».

Φέτος, η Γιορτή Κάστανου έρχεται σε μία δύσκολη συγκυρία για τους παραγωγούς του Ξουριχτίου που υπέστησαν τεράστια καταστροφή που υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα έξι εκατ. ευρώ. Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικράτησαν λίγο πριν τη συγκομιδή, στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου, οδήγησαν σε καταστροφή.

Εμποροι με τους οποίους συνεργάζονται οι καστανοπαραγωγοί του Πηλίου, από το Ξουρίχτι έως το Πουρί, επισκέφθηκαν την περιοχή, αλλά δεν αγόρασαν, ενώ κάποιοι παραγωγοί δεν προχώρησαν καν σε συγκομιδή, καθώς ο καρπός ήταν αφυδατωμένος.

Για το θέμα είχε μιλήσει μέσω του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ και ο καθηγητής, Γεώργιος Νάνος, ο οποίος μίλησε για έλλειψη βροχοπτώσεων και υψηλές θερμοκρασίας, που, ως συνέπεια της κλιματικής κρίσης, είχαν αποτέλεσμα τη μη ικανοποιητική ανάπτυξη των καστάσων και το «στέγνωμα» του καρπού. Μάλιστα ο κ. Νάνος ανέφερε ότι η κλιματική κρίση απειλεί την καστανιά, καθώς επηρεάζει σημαντικά το εύθραυστο περιβάλλον στο οποίο αναπτύσσεται επί αιώνες.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου