ΤΟΠΙΚΑ

Κονδύλια στο +31% τη νέα περίοδο από το νέο ΕΣΠΑ

κονδύλια-στο-31-τη-νέα-περίοδο-από-το-νέο-879620

Ξεκινά η ενεργοποίηση του νέου ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2021-2027, με τις δύο πρώτες προσκλήσεις, για voucher βρεφονηπιακών σταθμών και για δράσεις πρόσβασης στην αγορά εργασίας, να προωθούνται το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Η ενεργοποίηση του προγράμματος, που παρουσιάστηκε χθες στον Βόλο, στην 1η Επιτροπή Παρακολούθησης του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2021-2027, με τη συμμετοχή του γ.γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρη Σκάλκου, όπως επισημάνθηκε σηματοδοτεί μια νέα περίοδο παραγωγής έργων ουσίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη στήριξη της κοινωνίας στην περιφέρεια Θεσσαλίας, με ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους συνολικού ύψους 554 εκατομμυρίων ευρώ, αυξημένους κατά 31% σε σχέση με τον προϋπολογισμό του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020.

Την ίδια ώρα, το τρέχον ΕΣΠΑ 2014-2020, σύμφωνα με τους δείκτες προόδου που παρουσιάστηκαν, παρουσιάζει απορροφητικότητα 71,2% και ολοκληρώνεται ομαλά με πλήρη επίτευξη των στόχων του.

Στη χθεσινή παρουσίαση τονίστηκε πως τα νέα έργα, που εντάσσονται και ξεκινούν με μεταφορά τους στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, διασφαλίζουν ότι δεν υπάρχει κενό στην εξέλιξη υλοποίησης των έργων και συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων απορρόφησης του νέου προγράμματος.

Οι προοπτικές για το μέλλον

«Ηρθε η ώρα να περάσουμε από τους αριθμούς στην πράξη», τόνισε ο γ.γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος και ανέφερε ότι οι πρώτες προσκλήσεις αρχίζουν και βγαίνουν, ξεκίνησε το πρόγραμμα ανταγωνιστικότητας του Υπουργείου Ανάπτυξης, ενώ ξεκινούν στο άμεσο χρονικό διάστημα και οι προσκλήσεις για το σύνολο των 13 Περιφερειακών Προγραμμάτων.

«Η Επιτροπή Παρακολούθησης σε κάθε ΠΕΠ είναι το προαπαιτούμενο για να ξεκλειδώσουν οι νέες προσκλήσεις και οι νέοι πόροι», τόνισε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος.

«Θα εγκριθούν τα κριτήρια επιλογής πράξεων για το νέο ΕΣΠΑ, τις επόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσει και η ουσιαστική δουλειά. Αυτή είναι μία παράκληση, παρότρυνση, απαίτηση από τη Διαχειριστική Αρχή και από τον περιφερειάρχη να έχουμε τους πρώτους μήνες του 2023 τις πρώτες προσκλήσεις και για τη Θεσσαλία. Οι προσκλήσεις θα αφορούν κατά κύριο λόγο στην επιχειρηματικότητα, αυτό είναι που χρειάζεται η χώρα μας γενικά, αλλά και ειδικά σε αυτή τη δύσκολη οικονομική περίοδο, που και με τη συμβολή των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ η οικονομική μας ζωή θα γίνει ακόμη καλύτερη», συνέχισε ο γενικός γραμματέας.

Αναφορικά με το νέο ΕΣΠΑ και τις δράσεις, στις οποίες θα δοθεί περισσότερη προσοχή, ο κ. Σκάλκος επεσήμανε πως υπάρχει μεγαλύτερη ενίσχυση συγκεκριμένων κατευθύνσεων, που είναι και προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και κυβερνητικές προτεραιότητες, αλλά και λογικές προτεραιότητες, αυτές που έχουν να κάνουν με την προσαρμογή στη διπλή πρόκληση του ψηφιακού μετασχηματισμού και της πράσινης μετάβασης.

«Στην πραγματικότητα εάν σε αυτά τα δύο κομμάτια της οικονομικής δραστηριότητας δεν πετύχουμε κάτι καλύτερο, θα έχουμε και μειωμένες προοπτικές για το μέλλον», ανέφερε.

«Μαζί γράφουμε ιστορία για τη Θεσσαλία, την Ελλάδα και την Ευρώπη. Το νέο ΕΣΠΑ έρχεται σ΄ ένα διαφορετικό περιβάλλον, στο οποίο καλούμαστε να δράσουμε. Εχουμε μπροστά μας μια νέα εποχή, η οποία απαιτεί ταχύτητα, συνεργασία, συνέργεια και απλοποίηση διαδικασιών. Κάποτε υπήρχε σταθερότητα, σήμερα υπάρχει μία συνεχής ρευστότητα. Οσο πιο γρήγορα γίνονται τα έργα, τόσο περισσότερες θέσεις εργασίας δημιουργούνται, τόσο ενισχύεται η τοπική πραγματική οικονομία, τόσο αποδίδονται τα οφέλη των έργων στην κοινωνία. Για αυτό χρειάζεται να προχωρήσουμε γρήγορα», επισήμανε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και ευχαρίστησε δημόσια τον κ. Σκάλκο, κάνοντας λόγο για εποικοδομητική συνεργασία που αποφέρει καρπούς.

Οι άξονες της προγραμματικής περιόδου 2021-2027

Το νέο Πρόγραμμα «Θεσσαλία» 2021-2027, προϋπολογισμού 553.885.663 €, συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) με 410.389.843 € (το 74,1% του συνολικού προϋπολογισμού του Προγράμματος) και από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο plus (ΕΚΤ+) με 143.495.824 € (το 25,9% του συνολικού προϋπολογισμού του Προγράμματος).

Οι προτεραιότητες του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2021-2027 είναι ανάπτυξη ενός σύγχρονου, εξωστρεφούς και καινοτόμου παραγωγικού συστήματος, προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και των μεταφορικών υποδομών και τέλος προστασία και ανάδειξη των πολιτιστικών και τουριστικών πόρων.

Απολογισμός για ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020

Στα απολογιστικά στοιχεία που δόθηκαν αναφορικά με την πορεία του ΕΣΠΑ της τρέχουσας περιόδου, ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 376.696.492 € με συγχρηματοδότηση κατά 80% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο ( ΕΚΤ).

Εχουν ενταχθεί 9.065 έργα, δράσεις και επιχειρήσεις, προϋπολογισμού 681.648.358 €, ποσοστό 181%. Οι νομικές δεσμεύσεις (συμβάσεις που έχουν υπογραφεί) ανέρχονται συνολικά σε 511.954.166 €, ποσοστό 136%, ενώ οι δαπάνες ανέρχονται σε 268.326.034 €, ποσοστό 71,2%.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου