ΤΟΠΙΚΑ

«Τους προκαλώ να πάρουν θέση για τις βρομιές» – Ο Χρόνης Χλίτσιος σπάει τη σιωπή του

τους-προκαλώ-να-πάρουν-θέση-για-τις-βρ-879010

Ο πρώην παιδαγωγός της «Κιβωτού του Κόσμου» στον Βόλο ξεσπά, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, για τις θολές απαντήσεις τού π. Αντωνίου Παπανικολάου

«Προκαλώ τη διευθύντρια της «Κιβωτού του Κόσμου» στον Βόλο Εύα Καραβοσιάνη και τον υπεύθυνο των παιδαγωγών Νεκτάριο Μαρμαρά να πάρουν θέση και μάλιστα άμεσα για τις χυδαιότητες, που εκστόμισε εις βάρος μου ο π. Αντώνιος. Να δηλώσουν δημόσια αν ενστερνίζονται τις χυδαιότητες, που ακούστηκαν από τον π. Αντώνιο, ο οποίος μέσα στον πανικό του πετά λάσπη στον ανεμιστήρα». Με αυτά τα λόγια, ο Βολιώτης αθλητής με το παγκόσμιο ρεκόρ ελεύθερης κατάδυσης και πρώην παιδαγωγός της «Κιβωτού του Κόσμου» Χρόνης Χλίτσιος, ο οποίος έφυγε τον περασμένο Αύγουστο από τη δομή, μετά από καταγγελία του στην Αστυνομία, αλλά και δημόσια για περιστατικά κακοποίησης ανηλίκων, ξεσπά μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, με αφορμή τις θολές και με αιχμές απαντήσεις του π. Αντωνίου Παπανικολάου στην πρώτη δημόσια τοποθέτησή του για τη χιονοστιβάδα των αποκαλύψεων, που συνταράσσει τα θεμέλια της δομής.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

«Πρόκειται για απίστευτες κακοήθειες. Τα παιδιά τούς εκδικούνται, εγώ έχω σχέση με την κλοπή. Απαιτώ να πάρουν θέση τα στελέχη της δομής στον Βόλο. Να μιλήσουν», αντέδρασε ο κ. Χλίτσιος στις δηλώσεις του π. Αντωνίου.

Ο π. Αντώνιος Παπανικολάου στην πρώτη δημόσια τοποθέτησή του για τη χιονοστιβάδα των αποκαλύψεων για την «Κιβωτό του Κόσμου» άφησε αιχμές σε βάρος του Βολιώτη πρώην παιδαγωγού. Μιλώντας στον APLHA και στην εκπομπή της Κατερίνας Καινούριου και αναφερόμενος στον Χρόνη Χλίτσιο υποστήριξε ότι «απομακρύνθηκε από την εργασία του όχι γιατί κατήγγειλε τη βία, που ασκήθηκε σε βάρος τροφίμων, αλλά διότι υπήρξαν υπόνοιες ότι έχει σχέση με κλοπή που σημειώθηκε τον Ιανουάριο του 2022, με αποτέλεσμα να κάνουν «φτερά» περίπου 30.000 ευρώ, διάφορα τιμαλφή, αλλά και δωροεπιταγές από τα χρηματοκιβώτια, που διατηρεί στον χώρο η «Κιβωτός του Κόσμου»». «Εγινε κουβέντα μαζί του, αλλά ήταν πολύ εριστικός. Κατά τη γνώμη μας, δεν έκανε για τη συγκεκριμένη δουλειά. Σύμφωνα με τον διευθυντή του παραρτήματος του Βόλου και τους ανθρώπους που έχουν τον έλεγχο εκεί, δεν μπορούσε. Ο συγκεκριμένος μάλιστα, ήταν και την ημέρα που είχε γίνει ένα περιστατικό με μία κλοπή και ήταν αυτός μόνος του στη συγκεκριμένη δομή και θεωρήσαμε ότι ίσως και να έχει σχέση με την κλοπή, γι’ αυτό και απομακρύνθηκε», η αυτολεξεί δήλωση του π. Αντωνίου.

«Υπήρχαν χρήματα και τιμαλφή στη δομή, για τα οποία δεν είχαμε ενημερωθεί, παρά μόνο όταν σημειώθηκε η κλοπή. Βρίσκονταν σε γραφείο, στο οποίο είχε πρόσβαση ο καθένας, από τη στιγμή που ήταν ξεκλείδωτο, χωρίς να υπάρχει αντικλεπτικό σύστημα. Με ποιο δικαίωμα μας φόρτωσαν τέτοια ευθύνη και μάλιστα εν αγνοία μας;», αναφέρει ο κ. Χλίτσιος για τη μικρή «περιουσία» που βρισκόταν στη δομή.

Οι καταγγελίες για ξυλοδαρμούς άνοιξαν τον «ασκό του Αιόλου»

Αυτή η κλοπή, που σημειώθηκε τον Ιανουάριο του 2022, φαίνεται να σχετίζεται και με το πρώτο συμβάν ξυλοδαρμού σε βάρος ανηλίκων στην «Κιβωτό του Κόσμου» στον Βόλο, που κατήγγειλε στην Ασφάλεια, αλλά και δημοσίως, μέσα από τη σελίδα του στο Facebook, o κ. Χλίτσιος, ανοίγοντας τον «ασκό του Αιόλου» για τη δομή.

Τον Αύγουστο ο κ. Χλίτσιος είχε καταγγείλει περιστατικά ξυλοδαρμού ανηλίκων από συγκεκριμένο πρόσωπο, στέλεχος της δομής, που υπηρετεί στην Αθήνα και επισκέπτεται κατά καιρούς τις εγκαταστάσεις στο Διμήνι. Εξαιτίας της δημόσιας καταγγελίας του μάλιστα, για την οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη εισαγγελική έρευνα, είχε δει την πόρτα της εξόδου από τη δομή.

Αποτέλεσε όμως αφορμή για να… ανοίξουν στόματα. Τόσο στα social media, όσο και μεταγενέστερα στον Συνήγορο του Πολίτη έγιναν σοβαρότατες καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση και περιστατικά ασέλγειας σε βάρος ανηλίκων, που πλέον βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» της Δικαιοσύνης.

«Πήγα με όραμα»

Η θητεία του Χρόνη Χλίτσιου ως παιδαγωγού στην «Κιβωτό του Κόσμου» διήρκησε μόλις 14 μήνες. «Οταν πήγα στη δομή, πήγα με όραμα. Τους είχα προτείνει, λόγω της ιδιότητάς μου, να ιδρύσουμε έναν εκπαιδευτικό φορέα ναυαγοσωστικής μέσα στη δομή, προκειμένου παιδιά από την ηλικία των 14 ετών να μπορούν να πάρουν ένα πτυχίο ναυαγοσωστικής και να έχουν ένα εφόδιο στη ζωή τους. Λειτουργούσα πάντα με γνώμονα το συμφέρον των παιδιών», περιγράφει ο κ. Χλίτσιος, μιλώντας για μία σειρά γεγονότων μέσα στη δομή, που ξεκίνησαν από την πρώτη ημέρα και κλιμακώνονταν.

«Σε αυτούς τους 14 μήνες υπήρχε σταδιακή ολίσθηση των συναισθημάτων μου», είπε, χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένα γεγονότα, για τα οποία δεσμεύτηκε να μιλήσει στο μέλλον.

«Απόλυτο συναισθηματικό άδεισμα»

Η δημόσια καταγγελία του κ. Χλίτσιου στη σελίδα του στο Facebook τον περασμένο Αύγουστο είχε προκαλέσει τις πρώτες καταγγελίες για ανατριχιαστικά συμβάντα στη δομή, πέραν του ξυλοδαρμού, που πλέον έχουν πάρει τη μορφή επίσημων καταγγελιών.

«Τότε ήταν απλώς αναρτήσεις παιδιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δεν μπορώ να προσυπογράψω κάτι. Αυτές οι αναρτήσεις δεν θα ήταν για μένα αρκετές να προχωρήσω σε καταγγελίες. Εγώ έκανα αυτό που μου υπαγόρευσε η συνείδησή μου. Να καταγγείλω περιστατικά, που έζησα ο ίδιος, με τους τρεις ξυλοδαρμούς σε βάρος παιδιών στη δομή στον Βόλο», ανέφερε.

Ερωτηθείς πώς αισθάνεται για όλα όσα έχουν δει τις τελευταίες ημέρες το φως της δημοσιότητας, ο κ. Χλίτσιος αναφέρει: «Σου δημιουργεί το απόλυτο συναισθηματικό άδειασμα. Ολη αυτή η απρέπεια, όλη αυτή η βρομιά είναι για μένα μη διαχειρίσιμες. Ιδίως όταν αφορά σε παιδιά», καταλήγει.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου