ΤΟΠΙΚΑ

Νέος Μητροπολίτης ο Δαμασκηνός Κιαμέτης

νέος-μητροπολίτης-ο-δαμασκηνός-κιαμέ-878704

Νέος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας εκλέχθηκε ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, αρχιμανδρίτης, Δαμασκηνός Κιαμέτης. Πρόκειται για τον επί σειρά ετών προϊστάμενο του Ιερού Ναού Αναλήψεως Βόλου και στενό συνεργάτη του Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνατίου, τον οποίο η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδας εξέλεξε, στην τρίτη τακτική συνεδρία της, υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, ως νέο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Σήμερα, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας, θα ολοκληρώσει τις εργασίες της με την εκλογή νέων Μητροπολιτών για τις Μητροπόλεις Δράμας και Ηλείας και η χειροτονία του νέου Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας θα τελεστεί την ερχόμενη Κυριακή, στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών.

Το σεπτό σώμα της Ιεράς Συνόδου εξέλεξε τον αρχιμανδρίτη Δαμασκηνό Κιαμέτη με 60 ψήφους, ενώ στο τριπρόσωπο έλαβε 65 ψήφους.

Αμέσως μετά ο θεοφιλέστατος εψηφισμένος Μητροπολίτης έδωσε ενώπιον των μελών της Ιεραρχίας το λεγόμενο «Μικρό Μήνυμα», ευχαριστώντας τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο και τους ιεράρχες για την τιμία ψήφο που τον εξέλεξαν Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, ενώ λίγο αργότερα στο καθολικό της Ιεράς Μονής Πετράκη έδωσε το μεγάλο μήνυμα παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου, των Σεβασμιωτάτων Ιεραρχών, πολλών κληρικών, καθώς και πολλών Βολιωτών, που έσπευσαν να συγχαρούν τον νέο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Την Κυριακή η χειροτονία

Από την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος ανακοινώθηκε ότι η χειροτονία του κ. Δαμασκηνού θα τελεσθεί την ερχόμενη Κυριακή 9 Οκτωβρίου, στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο.

Για τον λόγο αυτό, θα δρομολογηθούν δωρεάν λεωφορεία για όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν στη χειροτονία.

Οι δηλώσεις συμμετοχής γίνονται δεκτές στο βιβλιοπωλείο της Ιεράς Μητροπόλεως «Λύχνος» (Κ. Καρτάλη – Ανθ. Γαζή, τηλ.: 2421032916). Το βιβλιοπωλείο θα παραμένει ανοιχτό σήμερα Πέμπτη έως τις 9 το βράδυ. Αύριο Παρασκευή από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Το Σάββατο από τις 9 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

Η αναχώρηση για τον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών θα γίνει στις 3.00 τα ξημερώματα της Κυριακής από τον Ι.Ν. Αναλήψεως του Χριστού Βόλου.

Ο Δαμασκηνός Κιαμέτης

Ο πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός Κιαμέτης γεννήθηκε το 1975 στον Πειραιά, ανατράφηκε και πραγματοποίησε τις εγκύκλιες σπουδές του στον τόπο της καταγωγής του, τη Σάμο. Έλαβε το πτυχίο του τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1997. Το ίδιο έτος εκάρη μοναχός και χειροτονήθηκε διάκονος υπό του μακαριστού Μητροπολίτου Πειραιώς κυρού Καλλινίκου. Τον δεύτερο βαθμό της ιεροσύνης έλαβε τον Ιούνιο του 2002 υπό του Γέροντός του, Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Δημητριάδος Ιγνατίου, τον οποίο ακολούθησε με την ενθρόνισή του στον Βόλο. Εκεί χρημάτισε αρχιδιάκονος και διευθυντής του Ιδιαιτέρου Γραφείου του Μητροπολίτου (1998 – 2003), γενικός αρχιερατικός επίτροπος (2003-2006) και έπειτα πρωτοσύγκελος (2006 μέχρι σήμερα). Από των διοικητικών αυτών θέσεων, συντόνισε το όλο ιεραποστολικό, κοινωνικό και ποιμαντικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος. Διετέλεσε προεδρεύων του Μητροπολιτικού Συμβουλίου. Ανέλαβε την διοργάνωση των μηνιαίων ιερατικών συνάξεων, πολλών επιμορφωτικών ιερατικών σεμιναρίων, καθώς και πολυάριθμων συνεδρίων και ποικίλων εκδηλώσεων της Ι. Μητροπόλεως Δημητριάδος. Διετέλεσε διευθυντής του περιοδικού «Πληροφόρηση» (2002-2012) και υπεύθυνος του βιβλιοπωλείου της Ιεράς Μητροπόλεως και του βρεφονηπιακού της σταθμού. Διηύθυνε το νεανικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, διετέλεσε επί πενταετία αρχηγός των κατασκηνώσεων αρρένων, ίδρυσε την παιδική και νεανική χορωδία της μητροπόλεως, και είχε την ευθύνη της έκδοσης πρότυπων κατηχητικών βοηθημάτων για όλες τις βαθμίδες των κατηχητικών σχολείων.

Παραλλήλως, διακόνησε ως προϊστάμενος του μεγαλοπρεπούς Ενοριακού Ιερού Ναού Αναλήψεως Χριστού Βόλου, όπου εργάστηκε, πλην της ποιμαντικής και φιλανθρωπικής διακονίας, και για την αποπεράτωση και εξωραϊσμό του Ιερού αυτού Ναού. Μερίμνησε, επίσης, για την ανακαίνιση των Ιερών Παρεκκλησίων Αγίου Νεκταρίου Βόλου και Αγίου Ανδρέα Φυτόκου καθώς και για την ανοικοδόμηση του Ιερού Ναού Αγίου Λαζάρου του Νέου Κοιμητηρίου Βόλου. Χάρη στις ενέργειες και τις προσπάθειές του, ανακαινίστηκε ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μακρινίτσης, καθώς και τα ιστορικά Παρεκκλήσια της εν λόγω Ενορίας. Εμπνευστής, δημιουργός και διευθυντής του Μουσείου Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισμού, στη Μακρινίτσα Πηλίου, του πρωτότυπου χώρου δημιουργικής απασχόλησης παιδιών «Ο Μικρός Παράδεισος» και «Η Γωνιά του Θεού» στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Χριστού Βόλου, καθώς και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σουρλιγκείου Γηροκομείου Καναλίων και συνέβαλε καθοριστικά στην εκ βάθρων ανακαίνιση και εύρυθμη λειτουργία του.

Εξέδωσε δύο συλλογές ομιλιών και κηρυγμάτων με τον τίτλο «Από καρδίας: Εννέα λόγοι για την Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή και Κηρύττοντας σε σημαντικούς σταθμούς του Εκκλησιαστικού έτους». Ύστερα από πρόσκληση, μετέβη και ομίλησε σε Ιερές Μητροπόλεις, με την ευκαιρία λατρευτικών εκδηλώσεων ή Συνάξεων.

Ευχές Ζέττας Μακρή

Η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Ζέττα Μ. Μακρή, κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης συνάντησής της με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, πληροφορήθηκε το ευχάριστο νέο της εκλογής του Βολιώτη Δαμασκηνού Κιαμέτη, έως και χθες πρωτοσύγκελου της Μητροπόλεως Δημητριάδος, σε νέο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Από την Κωνσταντινούπολη, όπου βρισκόταν, η κ. Μακρή επικοινώνησε προσωπικά με τον νέο Μητροπολίτη για να του εκφράσει τα θερμά της συγχαρητήρια και να του μεταφέρει τις εγκάρδιες ευχές και τα επαινετικά λόγια του Οικουμενικού Πατριάρχη προς το πρόσωπό του. Μάλιστα, ο κ. Βαρθολομαίος, άμεσος και ανθρώπινος στις αναφορές του, θυμήθηκε ότι το καλοκαίρι είχε φιλοξενήσει τον κ. Δαμασκηνό κατά την επίσκεψη του στην Ίμβρο.

Η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων ευχήθηκε στον νέο Μητροπολίτη υγεία και δύναμη, θεοφιλή και λαοφιλή ποιμαντορία στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Συγχαρητήρια Χρήστου Μπουκώρου

Συγχαρητήρια και ευχές για το νέο έργο που αναλαμβάνει ο κ. Δαμασκηνός απευθύνει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. και βουλευτής Μαγνησίας, Χρήστος Μπουκώρος:

«Η σημερινή (σ.σ. χθεσινή) εκλογή από την Ιερά Σύνοδο Εκκλησίας της Ελλάδος του πρωτοσύγκελου της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού αρχιμανδρίτη Δαμασκηνού Κιαμέτη στη θέση του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Περισσότερο, όμως, χαίρονται και ικανοποιούνται οι ενορίτες του Ιερού Ναού Αναλήψεως του Χριστού Βόλου, τους οποίους διακόνησε επί 20ετίας και πλέον.

Είναι όλοι αυτοί οι Βολιώτες, που θρέφουν βαθιά εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του νέου Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, αφού έχουν γνωρίσει από κοντά το πλούσιο κοινωνικό και φιλανθρωπικό του έργο. Εχει όλα τα προσόντα και κυρίως την εμπειρία, ώστε με τη βοήθεια του Θεού να αντεπεξέλθει στις υψηλές απαιτήσεις μιας τόσο μεγάλης Μητρόπολης. Αξιος!».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου