ΤΟΠΙΚΑ

Ρομά Θεσσαλίας: Διεκδικούν δικαίωμα στο όνειρο…

ρομά-θεσσαλίας-διεκδικούν-δικαίωμα-σ-878246

Ο Σοφαδίτης Παναγιώτης Χαρίτος, πρόεδρος της οργάνωσης επιστημόνων Ρομά και διαμεσολαβητών «Ρομά χωρίς σύνορα», αποφάσισε πρόσφατα να συστήσει την Ομοσπονδία Θεσσαλίας Ελλήνων Ρομά, προκειμένου να αναδειχτούν προβλήματα που απασχολούν τους τσιγγάνους.

Με σπουδές στο Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου, είναι Ρομά με δύο μεταπτυχιακά, πρότυπο για τους ομοεθνείς του, που κατάφερε να πάει στο σχολείο και να σπουδάσει. Είναι το πρώτο παιδί Ρομά από τον οικισμό των Σοφάδων που κατάφερε να περάσει πρώτος στο πανεπιστήμιο με πανελλαδικές εξετάσεις. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του και διέπρεψε στο πανεπιστήμιο με την ερευνητική του ικανότητα. Όταν επέστρεψε συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές αρχικά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στον Βόλο, στο πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΔΙΕΥΣΗΣ» και στη συνέχεια στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ».

Από το 2015 έως σήμερα εργάζεται ως επαγγελματίας κοινωνικός λειτουργός στην ειδική αγωγή, στη διαπολιτισμική εκπαίδευση και στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες Ρομά. Ο νεαρός τσιγγάνος επιστήμονας είναι επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για θέματα Ρομά στις υποστηρικτικές παρεμβάσεις σε τσιγγάνικες κοινότητες, ενώ έχει στενή συνεργασία με τους εκπροσώπους του οικισμού στο Αλιβέρι, στη Νέα Ιωνία.

Ο Π. Χαρίτος ίδρυσε την οργάνωση Ρομά Χωρίς σύνορα, η οποία έλαβε ειδική πιστοποίηση από το Ελληνικό Κράτος για παροχή υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας σχεδιάζοντας διάφορες δράσεις κοινωνικής ένταξης.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο νεαρός Ρομά επισημαίνει ότι μέσα από τη νεοσυσταθείσα Ομοσπονδία Θεσσαλίας Ελλήνων Ρομά, στοχεύει να πάει ένα βήμα παρακάτω. Να διεκδικήσει μαζί με τους ομοεθνείς του ισότιμη συμμετοχή των Ρομά σε τομείς, όπως η απασχόληση και η εκπαίδευση.

Παράλληλα όμως διεκδικεί από την Πολιτεία να υιοθετήσει μέτρα ενίσχυσης των αθιγγάνων και στη στέγαση.

«Θέλουμε ισότιμη συμμετοχή»

Η Ομοσπονδία Θεσσαλίας Ελλήνων Ρομά έχει βασικό στόχο τον σχεδιασμό δράσεων και παρεμβάσεων στο πεδίο των 11 τσιγγάνικων οικισμών που εδρεύουν στα διοικητικά όρια της Περιφέρειας Θεσσαλίας, εστιάζοντας στη εκπαίδευση, στη στέγαση, την υγεία, την εργασία, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό

Ο ίδιος τονίζει το θέμα της εφαρμογής ίδιων κανόνων από το κράτος και την κοινωνία και με αφορμή ευρωπαϊκή έρευνα που έγινε και δείχνει πως οι συνθήκες διαβίωσης των Ρομά υπολείπονται σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό και μόνο το 16% των παιδιών τσιγγάνων τελειώνει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, επισημαίνοντας ότι τα προβλήματα διαβίωσης είναι πολλά.

«Οι γονείς Ρομά στέλνουν τα παιδιά τους σχολείο σε καθημερινή βάση, ωστόσο η πολιτεία δεν στηρίζει αυτές τις οικογένειες για να ολοκληρώσουν όλες τις σχολικές βαθμίδες λαμβάνοντας μέτρα για τη μείωση των πρόωρων γάμων και την ενίσχυση των αδύναμων οικονομικά οικογενειών», εκτιμά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας και επισημαίνει ότι για την αλλαγή της νοοτροπίας που διακατέχει πολλούς Ρομά θα αναληφθούν σύντομα πρωτοβουλίες σε θεσσαλικό επίπεδο, επιδιώκοντας παράλληλα τη στήριξη της Πολιτείας.

«Οι τσιγγάνοι σέβονται και τηρούν τους νόμους και τους κανόνες της χώρας μας. Ωστόσο η Ελληνική Πολιτεία έχει εγκαταλείψει τους Ρομά με την αδιαφορία της σε μεγάλο βαθμό. Δεν λαμβάνει μέτρα προστασίας για την ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση, την ίση συμμετοχή στα κέντρα λήψης αποφάσεων και τη δυνατότητα σχεδιασμού παρεμβάσεων για τη μείωση της ανεργίας στους τσιγγάνικους οικισμούς. Αυτό πρέπει να αλλάξει», υπογραμμίζει.

Ζητούν διαγραφή κόκκινων δανείων

Η Ελληνική Πολιτεία τη δεκαετία του 2000 χορήγησε δάνεια για την απόκτηση οικίας. Σύμφωνα με τον κ. Χαρίτο τα δάνεια δόθηκαν σε τσιγγάνους με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου και ήταν επιδοτούμενα σε ποσοστό 80% από την ΕΕ και 20% από εθνικούς πόρους. Κατά την άποψή του, «κακώς δόθηκαν χωρίς διοικητικά, οικονομικά και φορολογικά κριτήρια».

Οι Ρομά ζητούν διαγραφή των δικών τους χρεών. «Οι Ελληνες τσιγγάνοι δεν έχουν εργασία και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για να αποπληρώσουν αυτά τα δάνεια που ήταν εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Η χώρα μας για το θέμα της στέγασης λειτούργησε αποσπασματικά και αντί να λύσει το θέμα αυτό της στέγασης, απεναντίας δημιούργησε μεγαλύτερο πρόβλημα. Εμείς προτείνουμε διαγραφή των δανείων» αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Στην ερώτηση αν ο ίδιος ή οι ομοεθνείς του αισθάνονται ότι υπάρχουν ακόμη φαινόμενα μισαλλοδοξίας, ρατσισμού και αντιτσιγγανισμού ο κ. Χαρίτος καταλήγοντας αναφέρει πως «ο ρατσισμός υπήρχε ανέκαθεν και θα υπάρχει για πάντα απέναντι στους Ρομά, αν δεν πάνε τα παιδιά τους σχολείο, αν δεν σταματήσουν να παντρεύονται από νεαρή ηλικία και αν δεν βρούνε άλλες δουλειές εργασίας εκτός των παραδοσιακών τσιγγάνικων επαγγελμάτων» και συμφωνεί ότι όλα αυτά θα αλλάξουν, όταν και οι ίδιοι οι Ρομά συνειδητοποιήσουν πως η κοινωνική τους ένταξη είναι μονόδρομος.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου