ΤΟΠΙΚΑ

Ηλίας Γάτος (1934 – 2022) – Η ανιδιοτελής προσφορά του στους συνανθρώπους του

ηλίας-γάτος-1934-2022-η-ανιδιοτελής-προσφ-877593

Της Ράνιας Γάτου Ποιήτριας – Δοκιμιογράφου – Εικαστικού

Ο πατέρας μου Ηλίας Γάτος γεννήθηκε το 1934 από τους γονείς του Χαράλαμπο και Ουρανία. Μετά τις σπουδές του εργάστηκε ως αγρότης στην αγροτική του επιχείρηση, ενώ ήταν κτηματίας. Ήταν πολύ εργατικός αγρότης και είχε τα απαραίτητα διπλώματα των αγροτικών μηχανημάτων τα οποία χειριζόταν. Δούλεψε ενεργά ως αγρότης επί εβδομήντα χρόνια. Είχε ψυχραιμία και λογική σε μείζονα βαθμό στην επίλυση δύσκολων προβλημάτων. Επί παραδείγματι, ο ίδιος συνέλαβε με την ιδιοφυή σκέψη του και κατασκεύασε ένα σύστημα υπόγειων αγωγών για την άρδευση του κτήματός του, επεκτεινόμενο με ένα δίκτυο σταλακτηφόρων σωλήνων για στάγδην άρδευση.

Παντρεύτηκε τη σεβαστή σύζυγό του Μαρία από τη Λάρισα και γέννησαν τον Χαράλαμπο και την Ουρανία. Διατήρησε την ενότητα της οικογενείας του μέχρι την εκδημία του. Ο Χαράλαμπος έγινε δικηγόρος και θεολόγος και η Ουρανία έγινε ποιήτρια, δοκιμιογράφος και εικαστικός και τελετάρχης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ήταν ένας σύζυγος και πατέρας αγαπητικός, στοργικός, τρυφερός, θυσιαστικός, ανεκτικός, συγχωρητικός.

Παράλληλα με το επάγγελμά του ανέπτυξε ανιδιοτελώς δημόσια δράση όχι προς ίδιον όφελος αλλά προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Επί 25 χρόνια ήταν Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Μαγνησίας. Από τη θέση του Προέδρου της ΕΑΣ συνέβαλε σημαντικά στη ανάπτυξη του αγροτικού συνεταιριστικού κινήματος και στη βελτίωση του εισοδήματος των αγροτών και των κτηνοτρόφων. Διετέλεσε επίσης Πρόεδρος της Συνεταιριστικής εταιρίας «ΠΟΝΤΟΣ Α.Ε.», Πρόεδρος της αγροτο-συνδικαλιστικής οργάνωσης ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΣΥΔΑΣΕ) και Υπεύθυνος του Αγροτικού Τομέα του Κόμματος της Νέας Δημοκρατίας επί του αείμνηστου Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Παρά την τοποθέτησή του στη φιλελεύθερη παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, εν τούτοις είχε αγαστή συνεργασία με τους αγροτο-συνδικαλιστές και των υπόλοιπων ιδεολογικών παρατάξεων, με αποκλειστικό γνώμονα το όφελος του αγροτο-συνεταιριστικού κινήματος και τη βελτίωση των όρων ζωής των αγροτών και των κτηνοτρόφων.

Όπως είναι ευρύτερα γνωστό, πέτυχε ανιδιοτελώς την εξεύρεση εργασίας ατόμων από περίπου 450 οικογένειες. Ο σκοπός της ανάμειξής του στο αγροτο-συνδικαλιστικό κίνημα και στην πολιτική δεν απέβλεπε στον ιδιοτελή πλουτισμό του, αλλά στην ανιδιοτελή προσφορά και αλληλεγγύη του προς τους συνανθρώπους του.

Αυτή η ανιδιοτελής προσφορά και αλληλεγγύη του προς τους συνανθρώπους του υπήρξε η πυξίδα της δράσης του στην κοινωνία από τα νεανικά του χρόνια μέχρι την εκδημία του. Επί παραδείγματι, όταν ήταν είκοσι ετών όρμησε μόνος του μέσα στις φλόγες που είχαν τυλίξει ένα σπίτι στο χωριό Κοκκίνα Βελεστίνου Μαγνησίας, και έσωσε ένα μωρό το οποίο κινδύνευε να καεί, και το παρέδωσε στους γονείς του, ενώ η μητέρα του κεκοιμημένου Ουρανία φώναζε «Ηλία μου, μη μπαίνεις στις φλόγες. Θα καείς», ενώ η μάνα του παιδιού ήταν έξω από το σπίτι και κοιτούσε το κάψιμο του σπιτιού της.

Ασκούσε σε ευρεία έκταση τη φιλανθρωπία στην πράξη, χωρίς να γνωρίζει η αριστερά του τί κάνει η δεξιά του. Επί παραδείγματι, κάλυψε τα έξοδα κηδείας του πατέρα ενός συγγενούς του, ο οποίος δεν είχε χρήματα για την εξόφληση των εξόδων της κηδείας αυτής, χωρίς να αναγνωριστεί τούτο, αν και δεν τον ενδιέφερε καθόλου η αναγνώριση της φιλανθρωπικής του πράξης από τους ανθρώπους. Ειδοποίησε τον πατέρα άλλου συγγενούς του, ο οποίος υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία, για την ανακοίνωση την οποία διάβασε σε εφημερίδα, σύμφωνα με την οποία ο γιός του αυτός κατατάχθηκε ως πρώτος επιλαχών στις εισαγωγικές εξετάσεις μιας Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και έτσι τούτος μπόρεσε να εγγραφεί στη Σχολή αυτή ως φοιτητής, ενώ, αν δεν πραγματοποιούσε αυτή τη φιλανθρωπική του πράξη, τότε ο δεύτερος ή ο τρίτος επιλαχών θα εγγραφόταν στην ίδια Σχολή ως φοιτητής. Έδινε τρόφιμα σε συνανθρώπους του, οι οποίοι είχαν ανάγκη.

Είχε ανοιχτόμυαλη και πρωτοποριακή σκέψη στον πρωτοβάθμιο και στο συναφή δευτεροβάθμιο τομέα της οικονομίας. Επί παραδείγματι, το 1980, ταυτόχρονα με την ένταξη στην τότε Ευρωπαϊκή Κοινότητα, οργάνωσε ταξίδι πολλών αγροτών – μελών των αγροτικών συλλόγων Μαγνησίας σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, για την εκμάθηση νέων μεθόδων παραγωγής στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας.

Είχε πρωτοποριακή σκέψη στη γεωργία και την κτηνοτροφία από το 1980. Έκανε χρήση της εργασίας των εντόπιων εργατών, αλλά έφερνε και εργάτες από τη Ρουμανία, Πολωνία την Αλβανία, για τους οποίους λάμβανε μέριμνα. Μάλιστα έκανε δώρο κοστούμι για τον γάμο του σε Αλβανό εργάτη. Έφερε στο χωριό της Κοκκίνας γαλλικά πρόβατα, με χοντρό πρόσωπο και μεγάλα αυτιά, για την βελτίωση της παραγωγής γάλακτος και των παραγώγων του.

Ήταν έντιμος άνθρωπος. Είχε ειλικρινή συμπεριφορά. Μόνον ευεργετούσε. Δεν αδίκησε κανένα. Επειδή ήταν ανεξίκακος, συγχωρούσε αυτούς που τον αδικούσαν ή τον έβλαπταν, χωρίς αυτό να εκτιμάται από αυτούς. Πάντοτε ήταν χαρούμενος ακόμη και όταν είχε να αντιμετωπίσει προβλήματα.

Απολάμβανε του γενικού σεβασμού της κοινωνίας για την αξιοπρέπεια και την ανιδιοτελή προσφορά του προς την κοινωνία. Αλλά από τους συγγενείς του άλλοι τον εκτιμούσαν και άλλοι όχι, δυστυχώς, αν και είχαν ωφεληθεί από αυτόν, όταν τον είχαν ανάγκη.

Η θυγατέρα του Ουρανία συμπαραστεκόταν στον πατέρα της και ήταν ο άμεσος βοηθός του. Ξεψύχησε στα χέρια της θυγατέρας του Ουρανίας.

Το μεσημέρι της Κυριακής 13 Νοεμβρίου 2022, για τελευταία φορά, εξομολογήθηκε ειλικρινά και κοινώνησε με λαχτάρα των Αχράντων Μυστηρίων. Στις 7.45 μ.μ. της ίδιας ημέρας η καρδιά του έπαψε να λειτουργεί. Κλήθηκε από τον Δικαιοκρίτη και Αναστημένο Θεάνθρωπο Χριστό στην κατάπαυσή του μέχρι τη Δευτέρα Παρουσία του Σωτήρα Χριστού και την Ανάσταση των νεκρών, αναμένοντας το Θείο πρόσταγμα για να ενωθεί και πάλι η ψυχή του και το σώμα του, που χωρίστηκαν προσωρινά με την κοίμησή του.

Ο Άγιος Τριαδικός Θεός ας αναπαύσει την ψυχή του στον Παράδεισο. Εκείνος ας ευχηθεί, ευρισκόμενος εγγύτερα στο Θρόνο του Θεού, για τη μετάνοια ημών που εξακολουθούμε να βρισκόμαστε στην παρούσα ζωή της κοιλάδας του κλαυθμώνος.

……………………………………

ΠΟΙΗΜΑ ΤΗΣ ΡΑΝΙΑΣ ΓΑΤΟΥ

ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΤΑΣΤΑΝΤΑ ΠΑΤΕΡΑ ΤΗΣ ΗΛΙΑ ΓΑΤΟ

Γλυκύτατε Πατέρα μου!

Η ψυχή Σου, ενορχηστρωμένη μελωδία αγάπης,

αγγίζει τους ουρανούς και τις πύλες του Άγιου Θεού.

Παραδείσια η σκέψη, η πράξη σου και η κρίση Σου

γαλούχησε το πνεύμα και τη ζωή μου

με αξιοπρέπεια, τιμιότητα, και εργατικότητα.

Πατέρα μου Γλυκύτατε, Σε ασπάζομαι,

φιλώ τα μαρτύριά Σου και

φωτίζομαι από το μεγαλείο της ψυχής Σου

που συγχωρεί τους αδικούντες

που δυστυχώς αστόχησαν στον

κατά Χριστόν προορισμό τους,

συγχωρημένος από το Χριστό και

λυτρωμένος από την Κυρία Θεοτόκο σήμερα,

χαριτώνεσαι στο Παράδεισο σαν μάρτυρας

που υπέστης ανεξίκακα φθόνο

στην επίγεια ζωή Σου

και στεφανωμένος πλέον στην ουράνια ζωή Σου.

Χριστός Ανέστη, Πατέρα μου, και

Συ περιμένεις να αναστηθείς!

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου