ΤΟΠΙΚΑ

Ξεκίνησε η αγιογράφηση στον Ι.Ν. Αγίων Αποστόλων Άνω Κερασιάς

ξεκίνησε-η-αγιογράφηση-στον-ι-ν-αγίων-α-876629

Ξεκίνησε εδώ και κάποιες μέρες η αγιογράφηση του Ι.Ν. Αγίων Αποστόλων Άνω Κερασιάς.

O Πολιτιστικός & Εξωραϊστικός Σύλλογος Κερασιωτών Πηλίου μετά και από την παρότρυνση του κ. Θ. Φελεμέγκα, φίλου του χωριού μας και ανθρώπου που συνέβαλλε καθοριστικά την επίστρωση του δαπέδου της εκκλησίας, έχει ξεκινήσει να δρομολογεί το σημαντικό για την εκκλησία μας έργο. Μετά από επισκέψεις που έγιναν από την Πρόεδρο κ. Παπαδημητροπούλου σε διάφορους ναούς του νομού μας και με τη βοήθεια του κ. Δ. Παλιούρα επιλέχθηκε η αγιογράφος, η οποία θα είναι αυτή που θα ασχοληθεί αποκλειστικά, προκειμένου ο ναός μας να αποκτήσει μέσα από την αγιογραφία χαρακτήρα, διάκριση, καλλιτεχνική αναγνώριση, αλλά και την πρέπουσα πνευματικότητα που απαιτείται να δημιουργεί αυτός ο ιερός χώρος σε κάθε προσκυνητή.

Μάλιστα λίγες μέρες νωρίτερα η αγιογράφος, παρουσία της Προέδρου και του κ. Δ. Παλιούρα επισκέφθηκε τον ναό, ώστε να έχει ιδία άποψη του χώρου που θα αγιογραφήσει. Παράλληλα την 26-10-22, μέλη του Συλλόγου με τον κ. Θ. Φελεμέγκα επισκέφθηκαν την Υφυπουργό Παιδείας και βουλευτή Μαγνησίας κ. Ζέττα Μακρή. Αφορμή για τη συνάντηση υπήρξε η πρόθεση της για βοήθεια για την αγιογράφηση του ναού με καταβολή ενός χρηματικού ποσού, ένα γεγονός που έγινε και την αποδεχθήκαμε με πολύ χαρά. Κατά τη συνάντηση τέθηκαν τα σοβαρότερα ζητήματα του χωριού, για τα οποία η Υφυπουργός τα είδε με πολύ ζέση και προσοχή, προτείνοντας μάλιστα και κάποιες λύσεις για καθένα απ’ αυτά. Όσον αφορά την αγιογράφηση πρέπει να σημειώσουμε ότι τα πρώτα χρήματα έχουν ήδη δοθεί από τον κ. Θ. Φελεμέγκα, πολλοί δε πατριώτες και φίλοι του χωριού έχουν εκφράσει την επιθυμία τους για ενίσχυση της προσπάθειας.

Το έργο που επιτελείται αυτή την εποχή στον Ι.Ν. Αγίων Αποστόλων, στο χωριό μας, στην Άνω Κερασιά θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε σημαντικότατο. Με δεδομένο το ιστορικό παρελθόν του ναού, όπως έχει καταγραφεί, με το χτίσιμο του το 1812, το κάψιμο του το 1944, την κατασκευή του κατά το μεγαλύτερο μέρος και αποκατάσταση του κατά το υπόλοιπο τη δεκαετία του 1980, όπως και την επίστρωση του δαπέδου πέρυσι την Άνοιξη και τώρα την αγιογράφηση, θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι ενέργειες που επιτελούνται αυτές τις ημέρες τείνουν να μπορούν να χαρακτηριστούν και ως ιστορικές. Το έργο που πραγματοποιείται αυτόν τον καιρό είναι ένα γεγονός που κάθε Κερασιώτης θα ήθελε να το δει να ολοκληρώνεται. Σπουδαίο για την ιστορία του χωριού θα ήταν αν πολλά από τα ονόματα των Κερασιώτικων οικογενειών καταγράφουν μέσα από τα αφιερώματα των αγιογραφιών. Θα ήταν ευχής έργον στο τέλος της αγιογράφησης ένας σημαντικός αριθμός ονομάτων οικογενειών του χωριού μας να είναι αποτυπωμένος στις αγιογραφίες. Κάθε οικογένεια και όχι απαραίτητα μεμονωμένα πρόσωπα, θα μπορούσε να συγκεντρώσει το απαραίτητο χρηματικό ποσό για την κάθε αγιογραφία και έτσι με αυτόν τον τρόπο Κερασιώτικα ονόματα να μείνουν δια παντός στους τοίχους της πολύπαθης εκκλησίας μας. Αυτό που επιτελείται σήμερα, είναι έργο που προσφέρεται στις επόμενες γενιές του χωριού μας. Και ο Σύλλογος μας σε αυτήν την προσπάθεια συμμετέχει με τη δέουσα ταπεινότητα που απαιτείται για αυτόν τον ιερό σκοπό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου