ΤΟΠΙΚΑ

Δέκα περιστατικά trafficking στη Θεσσαλία

δέκα-περιστατικά-trafficking-στη-θεσσαλία-876490

«Σπάσε τη σιωπή» προτρέπει η Α21 – Διοργανώνει «Περίπατο Ελευθερίας» στον Βόλο, κόντρα στη σεξουαλική και την εργασιακή εκμετάλλευση ανθρώπων

Συνολικά 10 περιστατικά εμπορίας ανθρώπων (trafficking) με αντικείμενο τη σεξουαλική και την εργασιακή εκμετάλλευση αντιμετώπισε στη Θεσσαλία η Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση Α21, που προσπαθεί να εξαλείψει τη βία, τα τελευταία πέντε χρόνια. Οι πληροφορίες, που περιήλθαν σε γνώση της ΜΚΟ για περιστατικά ανάλογου περιεχομένου, ήταν πολύ περισσότερες, αλλά δεν επιβεβαιώθηκαν.

  • Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Τα περισσότερα θύματα διακατέχονται από φόβο και αρνούνται να μιλήσουν, καθώς έχουν υποστεί κακοποιητικές συμπεριφορές επί σειρά ετών. Κόντρα στην εκμετάλλευση του ανθρώπου η ΜΚΟ διοργανώνει το ερχόμενο Σάββατο 15 Οκτωβρίου «Περπάτημα για την Ελευθερία» στην παραλία του Βόλου με σύνθημα «Σπάσε τη σιωπή».

Συνολικά 50 πόλεις σε όλο τον κόσμο θα συμμετάσχουν στην παγκόσμια δράση. Στον Βόλο διοργανώνεται σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος – Περιφερειακό Τμήμα Θεσσαλίας, τη Δομή του Κέντρου Κοινότητας και το Γραφείο Διευκόλυνσης, Ενδυνάμωσης και Τεκμηρίωσης της Απασχόλησης (Job Center) της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ.

Η προσυγκέντρωση θα γίνει στο δημαρχείο Βόλου στις 16:30 και στη συνέχεια οι συμμετέχοντες θα διασχίσουν την παραλιακή οδό και θα τερματίσουν στο Ηρώο.

Ο υπεύθυνος εκπαιδεύσεων της ΜΚΟ Δημήτρης Κοντούδης μίλησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ. Το 2021 η Γραμμή Πληροφόρησης για την Εμπορία Ανθρώπων 1109 δέχτηκε πανελλαδικά 1.013 κλήσεις, από τις οποίες οι 636 είχαν να κάνουν με εμπορία ανθρώπου.

Η ΜΚΟ παρείχε βοήθεια σε 38 θύματα. Τα 31 από αυτά τέθηκαν στη φροντίδα και την επίβλεψή της και τα υπόλοιπα επτά παραπέμφθηκαν σε αρμόδιες οργανώσεις. Ο κ. Κοντούδης λέει ότι οι πολίτες θα πρέπει να απευθύνονται στην τηλεφωνική γραμμή και να καταγγέλλουν τα περιστατικά.

«Στη Θεσσαλία συναντάμε θύματα εμπορίας ανθρώπων για εργασιακή και σεξουαλική εκμετάλλευση. Πρόκειται για δύο διαφορετικές πτυχές. Η εργασιακή εκμετάλλευση έχει να κάνει κυρίως με άντρες, οι οποίοι, όμως, όταν θα διασωθούν ή με κάποιον τρόπο απεγκλωβιστούν από την κατάσταση, συνήθως δεν ζητούν βοήθεια, καθώς θέλουν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους και να βρουν άλλη εργασία.

Η σεξουαλική εκμετάλλευση με γυναίκες και κορίτσια, που αποτελούν το 81% των θυμάτων», ενημερώνει.

Σε συνεχή μετακίνηση

Συχνά στις ιστορίες των ατόμων, όπως ενημερώνονται τα μέλη της ομάδας, υπάρχει πολύ έντονο το στοιχείο της μετακίνησης. Μπορεί τα θύματα, για παράδειγμα, να μετακινούνται από την Αθήνα στη Μαγνησία. Ιδιαίτερα την άνοιξη ή τους θερινούς μήνες να πάνε στα νησιά και να ακολουθήσουν τον τουρισμό. Τα ίδια περιστατικά μπορεί να τα συναντήσουν στην Αθήνα, αλλά το προηγούμενο καλοκαίρι να ήταν στον νομό.

Σύμφωνα με τον κ. Κοντούδη, συνήθως προέρχονται από χώρες των Βαλκανίων ή από τη πρώην Σοβιετική Ενωση.

Το trafficking υπήρχε πριν ακόμη από το ’90, αλλά ακόμη δεν ονομαζόταν συγκεκριμένα.

Σεξουαλική εκμετάλλευση από μία αγγελία

Στη σεξουαλική εκμετάλλευση συνήθως οι γυναίκες εξαπατώνται με αγγελίες για εργασία, που περιγράφουν κάτι τελείως διαφορετικό από αυτό, που αναγκάζονται τελικά να κάνουν. «Με απειλές βίας κατά της προσωπικής τους ζωής ή των συγγενικών τους προσώπων για κάποιο χρέος, που έχει χρησιμοποιηθεί για να ταξιδέψουν στην Ελλάδα ή για να βγάλουν διαβατήριο, υποκύπτουν.

Σε άλλες περιπτώσεις τις προσεγγίζει κάποιο άτομο, που τις παρακολουθεί και δεν το γνωρίζουν, το ερωτεύονται, συνάπτουν σχέση και έρχονται στην Ελλάδα για εργασία. Κάποια στιγμή ο στρατολόγος, όπως τον ονομάζουμε εμείς, θα τους ζητήσει να εργαστούν εξυπηρετώντας άνδρες. Λόγω συναισθηματικού δεσμού, δεν αντιλαμβάνονται την εκμετάλλευση και θεωρούν ότι βοηθούν έναν άνθρωπο, που τις αγαπά.

Καταλήγουν, όμως, είτε σε νόμιμους οίκους ανοχής, είτε σε παράνομους ως σεξεργάτριες ή αλλιώς ως εκδιδόμενα πρόσωπα. Εναλλακτικά θα βρουν εργασία σε στριπτιτζάδικα, μπαρ, στα οποία παρέχονται σεξουαλικές υπηρεσίες ή θα οδηγηθούν ακόμη και σε διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης» περιγράφει.

Η Α21 ενημερώνεται για τα θύματα είτε από την Αστυνομία, είτε από οικεία τους πρόσωπα ή γείτονες, που βλέπουν ύποπτες κινήσεις.

«Οι περιπτώσεις, που το ίδιο το θύμα θα ζητήσει βοήθεια, είναι πολύ λίγες. Δεν έχουν πρόσβαση σε τηλέφωνο ή δεν μπορούν να φύγουν από τον χώρο, όπου κρατούνται κλειδωμένες.

Στα πρώτα στάδια της εκμετάλλευσης, μέχρι να γίνουν υποτακτικές, υπάρχουν περιορισμός και έλεγχος των κινήσεών τους. Μετά από διάφορες μεθόδους απειλής και βίας τα άτομα γίνονται πειθήνια. Και πάλι όμως τα εποπτεύουν. Ετσι φοβούνται ότι θα τα εντοπίσουν οι διακινητές και θα τα τιμωρήσουν με περαιτέρω βία και εγκλεισμό», σημειώνει.

Σε κάποιες περιπτώσεις και μόνο η σκέψη ότι μπορεί να συλληφθούν, επειδή δεν έχουν χαρτιά, αποτελεί γι’ αυτές μοχλό πίεσης. «Ηρθαν για να εργαστούν, να βγάλουν χρήματα να μπορέσουν να καλύψουν κάποια ανάγκη τους», εξηγεί ακόμη

Η ΜΚΟ παρέχει στα θύματα κακοποίησης, που είναι στη φροντίδα της, ψυχοκοινωνική υποστήριξη, προσπαθώντας να καλύψει τις ανάγκες τους, ιατρικές, ψυχολογικές, άλλου είδους.

Στόχος είναι να μπορούν να γίνουν ανεξάρτητα άτομα και αυτόνομα και πάλι, να μπορέσουν να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους ξανά και να προχωρήσουν.

«Αν δεν λάβουν σωστή ψυχοκοινωνική υποστήριξη, θα παραμείνουν ευάλωτες. Το 80% οδηγείται μοιραία σε επαναθυματοποίηση», εξηγεί ο ίδιος.

Μαύρη εργασία, σκληρή δουλειά, άθλιες συνθήκες

Στην εργασιακή εκμετάλλευση καταγράφονται περιπτώσεις ατόμων, που εργάζονται χωρίς ασφάλιση πολλές ώρες, αμείβονται οικονομικά με πενιχρά εισοδήματα και διαβιούν σε άθλιες συνθήκες. «Κρατούν τα χαρτιά τους και τους απειλούν για να μην μπορούν να φύγουν», σημειώνει.

Η Α21 λειτουργεί στην Ελλάδα από το 2008. Βρίσκεται σε 14 χώρες με συνολικά 19 γραφεία. Ασχολείται αποκλειστικά με την εμπορία ανθρώπων. Πέραν της αντιμετώπισης περιστατικών εμπορίας ανθρώπων, υλοποιεί δράσεις ενημερωτικού περιεχομένου για τον ευρύτερο πληθυσμό σε ομάδες, που είναι ευάλωτες να πέσουν θύματα trafficking.

Αν κάποιος υποψιάζεται το παραμικρό, μπορεί να μιλήσει μαζί της καλώντας στην τηλεφωνική γραμμή 1109.

Κάλεσμα για ευρεία συμμετοχή στον «Περίπατο για την Ελευθερία»

Το Περιφερειακό Τμήμα Θεσσαλίας του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος (ΣΚΛΕ-ΝΠΔΔ), αφουγκραζόμενο την ανάγκη για ενεργή συμμετοχή και εξωστρέφεια, ενισχύει δράσεις, που πηγάζουν από το αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα στη ζωή και την ελευθερία. Αλλωστε, οι αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης, της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της συλλογικής ευθύνης και του σεβασμού της διαφορετικότητας αποτελούν θεμελιώδεις και αδιαπραγμάτευτες αξίες στην κοινωνική εργασία.

Ο ΣΚΛΕ Θεσσαλίας καλεί όλα τα μέλη του και τους ενεργούς πολίτες να συμμετάσχουν στη συνδιοργάνωση με την Α21 και τους εθελοντές της στον Βόλο, τις δομές του Κέντρου Κοινότητας και του Job Center της ΚΕΚΠΑ -ΔΙΕΚ στο «Περπάτημα για την Ελευθερία – Walk for Freedom», με σκοπό την ευαισθητοποίηση των συμπολιτών-ισσών για το πρόβλημα της εμπορίας ανθρώπων. Ο κάθε συμμετέχων εκπροσωπεί τα εκατομμύρια ανδρών, γυναικών και παιδιών, που βρίσκονται σήμερα παγιδευμένοι στη σύγχρονη δουλεία. Στόχος είναι η κατάλληλη πληροφόρηση για τη μείωση της ευαλωτότητας μέσω της πρόληψης, της ενεργής συμμετοχής, της ευαισθητοποίησης και της εκπαίδευσης, αλλά και να διαδραματίσει έναν κομβικό και πολυεπίπεδο ρόλο στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Ελα μαζί μας για να υπερασπιστούμε το δικαίωμά τους να μπορούν μυρίζουν τον καθαρό αέρα, τη λάμψη του ήλιου, την ελευθερία!».

Περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν στην A-Team Volos | Community | Facebook και στην A21 Greece | Facebook.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου