ΤΟΠΙΚΑ

Μπάχαλο με κρίσεις διευθυντών σχολείων

μπάχαλο-με-κρίσεις-διευθυντών-σχολεί-876003

Εντός του τρέχοντος Νοεμβρίου πρόκειται να ξεκινήσει η διαδικασία στις σχολικές μονάδες και της Μαγνησίας για την επιλογή νέων διευθυντών, οι οποίοι παραμένουν «εγκλωβισμένοι» στις θέσεις τους με παράταση θητείας από το 2020! Η διαδικασία επρόκειτο να ξεκινήσει τον περασμένο Σεπτέμβριο, επικράτησε όμως μπάχαλο ακόμη και σε επίπεδο συγκρότησης συμβουλίων επιλογής. Σε κάθε περίπτωση οι κρίσεις, που πρόκειται να γίνουν μεσούσης της σχολικής χρονιάς, αναμένεται να επιφέρουν μεγάλη αναστάτωση στη λειτουργία των σχολείων και καραμπόλες.

Χθες, σε συνέντευξή της, η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή διαβεβαίωνε ότι εντός του έτους θα ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής 14.000 νέων διευθυντών στα σχολεία όλης της χώρας και ότι το υπουργείο βρίσκεται στο τελικό στάδιο της προετοιμασίας με την ολοκλήρωση του σχεδιασμού της νέας πλατφόρμας, στην οποία θα υποβληθούν οι αιτήσεις των υποψηφίων διευθυντών.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Φίλιππο Κωνσταντινίδη, η διαδικασία έχει προκαλέσει ήδη μεγάλη αναστάτωση. Με την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να βγάλει από τα συμβούλια επιλογής τους αιρετούς και να ορίσει διορισμένους, παρατηρείται αδυναμία συγκρότησής τους. «Το υπουργείο αδυνατεί να βρει ανθρώπους να στελεχώσουν τα συμβούλια επιλογής και αυτή είναι η πρώτη δυσκολία. Η δεύτερη αφορά στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία θα υποβληθούν οι αιτήσεις. Το υπουργείο είχε σχεδιάσει να ολοκληρώσει πρώτα την επιλογή των σχολικών συμβούλων και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσει την ίδια πλατφόρμα για την επιλογή των διευθυντών. Ωστόσο η επιλογή των σχολικών συμβούλων έχει κολλήσει στις ενστάσεις, που έχουν υποβληθεί, με αποτέλεσμα η πλατφόρμα να έχει γεμίσει και να αναγκάζεται να δημιουργήσει νέα», εξηγεί ο κ. Κωνσταντινίδης.

Ακόμη όμως και εφόσον ξεμπλοκάρει η διαδικασία με τη δημιουργία νέας πλατφόρμας εκτιμάται ότι θα προκληθεί μεγάλη αναστάτωση στα σχολεία, με μετακινήσεις, καραμπόλες εκπαιδευτικών και τελικώς κενές θέσεις στις σχολικές μονάδες.

«Υποψήφιοι για σχολικοί σύμβουλοι μπορεί να διοριστούν διευθυντές και να καταλάβουν θέσεις στα σχολεία, οι οποίες θα μείνουν κενές μετά από λίγους μήνες. Επιπλέον, διευθυντές που θα μετακινηθούν στα σχολεία, θα δημιουργήσουν είτε υπεραριθμίες, είτε κενά και θα πρέπει να ακολουθήσουν νέες μετακινήσεις εκπαιδευτικών, με αποτέλεσμα να προκληθούν αρρυθμίες στα σχολεία», τονίζει ο κ. Κωνσταντινίδης.

«Πριν ακόμη βρούμε τον βηματισμό μας θα προκληθεί μεγάλη αναστάτωση στα σχολεία εν μέσω σχολικής χρονιάς για διαδικασίες, που πρέπει να γίνονται στη διάρκεια του καλοκαιριού» υπογραμμίζει ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου