ΤΟΠΙΚΑ

Ξεσηκωμός στον ιατρικό κόσμο για το νέο νομοσχέδιο

ξεσηκωμός-στον-ιατρικό-κόσμο-για-το-νέ-874757

Μέτωπο κατά του υπουργείου Υγείας συγκροτούν ιδιώτες και νοσοκομειακοί γιατροί, που δηλώνουν πυρ και μανία με το νέο νομοσχέδιο για την υγεία και υποστηρίζουν ότι οδηγεί σε αφανισμό τα μικρά ιατρεία, ενώ την ίδια ώρα πλήττει και το ΕΣΥ.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι με τις αλλαγές που προτείνονται αντιδρούν εξίσου οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι γιατροί, που υπηρετούν στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας πραγματοποίησε χθες συνέλευση, προκειμένου να συζητήσει τις αλλαγές. Δηλώνει αντίθετος με τις προβλεπόμενες ρυθμίσεις στην

Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας, που προωθεί το Υπουργείο Υγείας, καταγγέλλει ότι το υπουργείο προσπαθεί να δημιουργήσει συνθήκες «κοινωνικού αυτοματισμού» μεταξύ ιδιωτών και γιατρών του δημοσίου και υποστηρίζει ότι οι επικείμενες αλλαγές θα επιβαρύνουν οικονομικά τον ασθενή σε μία περίοδο που πλήττονται όλοι.

Οι αλλαγές, που θεωρούνται «κόκκινο πανί»

Σύμφωνα με τον ΙΣΜ, η δραστηριότητα και η παρουσία του ιδιωτικού και κρατικού τομέα στην παροχή υγείας πρέπει να είναι διακριτή, ξεχωριστή και να μην επιτρέπονται η αλληλοεπικάλυψη και αλληλοδιείσδυση του ενός τομέα στον άλλον.

Υπογραμμίζει ακόμη ότι η σχέση των δύο τομέων επιβάλλεται να είναι συνεργασίας και όχι ανταγωνισμού, με κάλυψη των αναγκών του ενός τομέα από τον άλλον σε επίπεδο προσωρινών συνεργασιών με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για έκτακτες και εξαιρετικές καταστάσεις, που θα βασίζονται σε ξεκάθαρους όρους και προϋποθέσεις.

Ο επιστημονικός φορέας ζητεί επίσης την κάλυψη των κενών θέσεων των κρατικών νοσοκομείων με ιατρούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με σοβαρές οικονομικές αποδοχές των ιατρών στο επίπεδο 3:1 σε σχέση με τον μισθό των δημοσίων υπαλλήλων και με πλήρη και σοβαρή αποζημίωση του χρόνου εφημεριών.

Παράλληλα θέτει θέμα άρσης του προσωρινού μέτρου για εκτέλεση χειρουργείων ασθενών των κρατικών νοσοκομείων σε ιδιωτικές κλινικές και ζητεί την επιστροφή των χειρουργών του ΕΣΥ στις κρατικές θέσεις τους.

Ο ΙΣΜ τίθεται γενικώς υπέρ της απαγόρευσης εισόδου ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών στα κρατικά νοσοκομεία και των κρατικών ιατρών στις ιδιωτικές κλινικές, ενώ επίσης θίγει ως αναγκαίο ζήτημα την άρση της απόφασης να μην συνταγογραφούν οι ιδιώτες γιατροί ανασφάλιστους ασθενείς.

«Δίνοντας το δικαίωμα ιδιωτικού ιατρείου στους μόνιμους, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης ιατρούς του ΕΣΥ, δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού για τον ελευθεροεπαγγελματία ιατρό, οδηγεί στη διάλυση του μικρού ιδιωτικού ιατρείου ευνοώντας παράλληλα, λόγω της επακόλουθης αύξησης των προσφερόμενων υπηρεσιών, μόνο τα μεγάλα ιδιωτικά πολυιατρεία» ενώ «οδηγεί στην πλήρη διάλυση και απαξίωση το ΕΣΥ» λένε οι ιδιώτες γιατροί.

Τι λένε οι νοσοκομειακοί γιατροί

«Αντί το νομοσχέδιο να προωθεί τη στελέχωση των νοσοκομείων με το απαραίτητο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και την αύξηση, βάσει και της επίσημης απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, των μισθών των ιατρών του ΕΣΥ, οδηγεί σε κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των ιατρών», σχολίασε με τη σειρά του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών νομού Μαγνησίας Νίκος Χαυτούρας.

«Δεν είναι λύση να τρέχουμε από το πρωινό ωράριο στα απογευματινά ιατρεία και τα απογευματινά χειρουργεία και από τις εφημερίες στις ιδιωτικές κλινικές και τα ιδιωτικά ιατρεία, χωρίς ξεκούραση, χωρίς ελεύθερο χρόνο, σε βάρος της υγείας και της ζωής τόσο της δικής μας, όσο και των ασθενών μας. Δεν είναι λύση να πληρώνει αδρά ο ασθενής, για να μπορεί να αποφύγει τις ατέλειωτες λίστες των χειρουργείων», πρόσθεσε ο ίδιος και προειδοποίησε ότι οι γιατροί θα ξεσηκωθούν.

Τέλος, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΙΝΚΥΜ οι αλλαγές «πλήττουν την εκπαίδευση των ειδικευόμενων ιατρών, οι οποίοι μετατρέπονται σε αναλώσιμο ιατρικό δυναμικό με τη μετακίνησή τους σε νοσοκομεία, ακόμη και εκτός υγειονομικής τους περιφέρειας, με βάση τις ανάγκες του συστήματος και όχι με βάση το ουσιαστικό πρόγραμμα εκπαίδευσης, οδηγώντας τους τελικά και αυτούς σε χώρες του εξωτερικού».

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου