ΤΟΠΙΚΑ

Υπό έξωση το λιμενικό στο Τρίκερι

υπό-έξωση-το-λιμενικό-στο-τρίκερι-874182

Υπό έξωση και μάλιστα από μέρα σε μέρα βρίσκεται το λιμενικό τμήμα της Αγίας Κυριακής στο Τρίκερι. Συνολικά 11 λιμενικοί που υπηρετούν εκεί, θα κληθούν να επιστρέψουν στη βάση τους στον Βόλο και μια περιοχή που αφορά σχεδόν ολόκληρο το Νότιο Πήλιο θα μείνει αφύλακτη, αν δεν βρεθεί άμεσα νέα στέγη. Ο μόνος κατάλληλος χώρος είναι στο πρώην δημοτικό σχολείο Αγίας Κυριακής, κτίριο για το οποίο ο Δήμος βρίσκεται σε δικαστική διένεξη με τον πρώην δήμαρχο, Νίκο Φορτούνα.

Οι στεγαστικές… περιπέτειες για το λιμενικό τμήμα Αγίας Κυριακής ξεκίνησαν πριν από τέσσερα και πλέον χρόνια. Η υπηρεσία στεγάζεται στον όροφο διώροφου κτιρίου, στην παραλία της περιοχής. Με τη λήξη του μισθωτηρίου συμβολαίου, ο ιδιοκτήτης, ο οποίος στον κάτω όροφο λειτουργεί ταβέρνα, ζήτησε εκκένωση του χώρου, προκειμένου να τον χρησιμοποιήσει για δικές του ανάγκες.

Μάλιστα έχει ήδη κάνει έξωση στην υπηρεσία και έχει κερδίσει την επιστροφή του χώρου του και δικαστικά. Η υπηρεσία περιμένει από μέρα σε μέρα το έγγραφο, με βάση το οποίο θα πρέπει άμεσα να εκκενώσει τον χώρο, χωρίς να γνωρίζει πού θα πάει.

Πριν από ένα χρόνο περίπου με αίτησή του προς τον Δήμο Νοτίου Πηλίου το β’ λιμενικό τμήμα της Αγίας Κυριακής Τρικέρων, περιέγραφε τη δεινή θέση στην οποία έχει βρεθεί, αλλά και τον «Γολγοθά» για να βρει στέγη στην περιοχή, προκειμένου να συνεχίσει να λειτουργεί.

Στην αίτησή του ζητούσε την παραχώρηση «έστω και του μισού Δημοτικού Σχολείου Αγ. Κυριακής Τρικέρων (νυν Ναυτικό Μουσείο το οποίο δεν λειτουργεί) για προσωρινή στέγαση». «Η παραχώρηση του Δημοτικού Σχολείου εννοείται ότι θα συμβάλλει στη μείωση των κρατικών δαπανών, καθώς η υπηρεσία μας δίνει ήδη ενοίκιο τώρα, όπως και στην περίπτωση του οικήματος που αναζητεί, για το οποίο σημειωτέον υπάρχει έγκριση για αυξημένο αντίτιμο ενοικίου, προκειμένου να βοηθήσει και αυτό στην εξεύρεση ενδιαφερόμενου, αλλά θα μας βοηθήσει κάλλιστα να αποφύγουμε τη δυσάρεστη στιγμή της έξωσης και ειδικά την έξωση μιας δημόσιας υπηρεσίας με ό,τι συνέπειες θα έχει αυτό στο κύρος και στην εικόνα του Λιμενικού Σώματος, αλλά και στον αντίκτυπο της τοπικής και όχι μόνο κοινωνίας. Τόσο καιρό τώρα δεν υπάρχει εκδήλωση ενδιαφέροντος από ιδιώτες ή ό,τι ενδιαφέρον παρουσιάστηκε κωλυσιέργησε στη γραφειοκρατική διαδικασία, στα κληρονομικά των οικογενειών και στο κόστος αλλαγής οικοδομικής άδειας με ταυτόχρονη τακτοποίηση αυθαιρέτων χώρων γεγονότα τα οποία δεν μας βοηθάνε και έχουν ως αποτέλεσμα να αποσύρεται το ενδιαφέρον ή να σταματάει η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος και συλλογής δικαιολογητικών», περιγράφει το λιμενικό για την προσπάθεια που καταβάλλει τα τελευταία χρόνια χωρίς αποτέλεσμα.

Το αίτημα εξέτασε το τοπικό συμβούλιο, το οποίο αποφάνθηκε θετικά και στο δημοτικό συμβούλιο άναψε «πράσινο φως». Με απόφασή του ενέκρινε την επιστροφή κατά το ήμισυ του παραχωρημένου δημοτικού ακινήτου, στην Αγία Κυριακή Τρικερίου, από το σωματείο με την επωνυμία «Οι φίλοι του Λαογραφικού – Ναυτικού Μουσείου Αγίας Κυριακής Τρικερίου» στον Δήμο Νοτίου Πηλίου και την παραχώρηση του επιστρεφόμενου χώρου από τον Δήμο Νοτίου Πηλίου στο Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής, για την εγκατάσταση και τοποθέτηση του Β΄ Λιμενικού Τμήματος Αγίας Κυριακής Τρικερίου.

Η απόφαση εγκρίθηκε και από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Περιφέρειας Θεσσαλίας, ωστόσο, κατά της απόφασης προσέφυγε και μάλιστα δικαστικά ο πρώην δήμαρχος Νοτίου Πηλίου, Νίκος Φορτούνας, ο οποίος δημιούργησε το σωματείο και το μουσείο, στο οποίο εκθέτει και μέρος της προσωπικής του συλλογής.

Αυτή την περίοδο, ο Δήμος Νοτίου Πηλίου είναι σε δικαστική διαμάχη με τον κ. Φορτούνα για την επιστροφή του μισού πρώην δημοτικού σχολείου, προκειμένου εκεί να στεγαστεί το λιμενικό τμήμα. Ο Δήμος κέρδισε απόφαση νομής ακινήτου, με απόφαση του Ειρηνοδικείου, ωστόσο ο κ. Φορτούνας κατέθεσε έφεση και αίτηση αναστολής εκτέλεσης της υπέρ του δήμου απόφασης, η οποία εξετάζεται και το δικαστήριο αναμένεται να αποφανθεί άμεσα.

«Καλώ τον κ. Φορτούνα να αναλογιστεί τι σημαίνει η έλλειψη λιμενικού από το Τρίκερι», δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο αντιδήμαρχος Βασίλης Μανέτας για τον κίνδυνο απομάκρυνσης της υπηρεσίας από την περιοχή, λόγω έλλειψης χώρου.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου