ΤΟΠΙΚΑ

 Λύσεις για μείωση ενεργειακών εξόδων σε δίκτυα ύδρευσης και ΕΕΛ

λύσεις-για-μείωση-ενεργειακών-εξόδ-872828

Σε επιστημονική ημερίδα στη Λάρισα συμμετείχε ο δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου, Παναγιώτης Κουτσάφτης

Τις διαδικασίες για τη βελτίωση της ενεργειακής επίδοσης, συμπεριλαμβανομένης της ενεργειακής απόδοσης, της ενεργειακής χρήσης και της ενεργειακής κατανάλωσης, μειώνοντας το ενεργειακό αποτύπωμα με αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων ενεργειακών πόρων, εξέτασαν σε ημερίδα στη ΔΕΥΑ Λάρισας, επιστημονικά στελέχη εταιρειών, ΔΕΥΑ και Δήμων, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας με θέμα «Ενεργειακή ανάλυση και βελτιστοποίηση λειτουργίας εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων (ΕΕΛ) και δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης στις Δ.Ε.Υ.Α.», φορείς από τον Ελλαδικό χώρο (ΔΕΥΑ. ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ) που έχουν εκτεταμένα ασχοληθεί με το θέμα αντάλλαξαν τις απόψεις τους, καλές πρακτικές και δεδομένα σχετικά με θέματα ενεργειακής διαχείρισης κυρίως σε Ε.Ε.Λ. αλλά και σε όλες τις εγκαταστάσεις ύδρευσης και αποχέτευσης των Δ.Ε.Υ.Α.

Η εφαρμογή του εργαλείου θα οδηγήσει στη μείωση των ενεργειακών εξόδων, καθώς και διαφόρων περιβαλλοντικών επιπτώσεων (πχ. εκλύσεων αερίων θερμοκηπίου), με στόχο σε μετατροπή μιας ΕΕΛ από ενεργοβόρα μονάδα σε μια εγκατάσταση μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης.

Παράλληλα, εξετάστηκε η αξιοποίηση του ενεργειακού περιεχομένου παραπροϊόντων που προκύπτουν από τα αρχικά στάδια της επεξεργασίας προς παραγωγή βιοαερίου, όπως τα λίπη και τα εσχαρίσματα από τα στάδια της προεπεξεργασίας.

Στόχος να προκύψουν πολλαπλά οφέλη για τη βελτιστοποίηση λειτουργίας και μείωσης κόστους των Ε.Ε.Λ. και των Δ.Ε.Υ.Α., καθώς και τον υπολογισμό του ενεργειακού αποτυπώματός τους που πρέπει να υπολογιστεί υπό τις νέες απαιτήσεις της νομοθεσίας και διεθνείς πιέσεις για μείωσή του.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου