ΤΟΠΙΚΑ

Νέο εξώδικο για αιολικά πάρκα Από τον Δήμο Νοτίου Πηλίου

νέο-εξώδικο-για-αιολικά-πάρκα-από-τον-δ-872795

Από τον Δήμο Νοτίου Πηλίου ενάντια σε ιδιωτική εταιρεία, που έχει υποβάλει μέσω της ΡΑΕ αίτημα δημιουργίας πάρκων στη θέση «Βαρέλι»

Νέο εξώδικο ετοιμάζει ο Δήμος Νοτίου Πηλίου, ενάντια σε ιδιωτική εταιρεία που έχει υποβάλει μέσω της ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) αίτημα για την κατασκευή αιολικών πάρκων στη θέση «Βαρέλι».

Όπως είναι γνωστό, το δημοτικό συμβούλιο Νοτίου Πηλίου έχει λάβει ομόφωνη απόφαση ενάντια στα αιολικά πάρκα.

Μάλιστα, έχει καταθέσει ενδικοφανή προσφυγή στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας κατά της απόφασής της για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε δύο σημεία στους Αφέτες, ενώ ο δήμαρχος έχει υπογράψει ψήφισμα μαζί με 27 δημάρχους νησιωτικών και ορεινών δήμων σε όλη την χώρα που υποστηρίζουν ότι οι περιοχές τους απειλούνται από την εκτεταμένη εγκατάσταση γιγαντιαίων ανεμογεννητριών και έχουν δημιουργήσει δίκτυο ενάντια «στις ανορθολογικές και μεγάλης κλίμακας παρεμβάσεις».

Παρά την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών, η ΡΑΕ εξέδωσε μέσα στο 2020 άδειες παραγωγής σε δύο σταθμούς αιολικής ενέργειας στο Νότιο Πήλιο συνολικής ισχύος 6 μεγαβάτ. Πρόκειται για σταθμούς στη θέση «Παλιομέλισσο» και στη θέση «Αντραγάσα», που προτίθεται να δημιουργήσει εταιρίας για την εκμετάλλευση του αιολικού δυναμικού της περιοχής για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Στην προοπτική των αιολικών πάρκων η τοπική κοινωνία έχει αντιδράσει και το δημοτικό συμβούλιο εξέδωσε ομόφωνη απόφαση για να μην αλλοιωθεί το περιβάλλον του Πηλίου που μάλιστα είναι ενταγμένο στο δίκτυο Natura.

Η νέα «πρόκληση» για την περιοχή ήρθε μέσα από αίτημα άλλης ιδιωτικής εταιρείας η οποία σχεδιάζει να κατασκευάσει και να λειτουργήσει αιολικό πάρκο στη θέση «Βαρέλι». Στα τέλη Σεπτεμβρίου κοινοποιήθηκε στον Δήμο Νοτίου Πηλίου η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την επένδυση.

Το θέμα εξετάστηκε σε συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής η οποία αποφάσισε να συντάξει εξώδικο, με αίτημα να μην προχωρήσει η επένδυση. «Ο δήμος Νοτίου Πηλίου και όλα τα συλλογικά του όργανα, έχουν εκφράσει στις αρμόδιες αρχές αλλά και σε όλο το φάσμα του πολιτικού κόσμου την κάθετη αντίθεσή τους στη δημιουργία αιολικών πάρκων στην ευρύτερη περιοχή του δήμου. Ο Δήμος Νοτίου Πηλίου θα εκφράσει την αντίθεσή του και απευθείας στους ενδιαφερόμενους ιδιώτες προκειμένου να αποτραπεί και από μέρους τους η επενδυτική δημιουργία αιολικών πάρκων στην περιοχή», τονίζεται στην απόφαση που έλαβε η οικονομική επιτροπή.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου