ΤΟΠΙΚΑ

Προτιμούν την πλήρη απασχόληση οι επιχειρήσεις

προτιμούν-την-πλήρη-απασχόληση-οι-επι-872758

Η έκπτωση κατά 40% στις ασφαλιστικές εισφορές για κάθε μερικώς απασχολούμενο, του οποίου η σύμβαση θα μετατραπεί σε πλήρους απασχόλησης λειτουργεί το τελευταίο διάστημα ως ένα είδους κίνητρο για τις επιχειρήσεις. Οι περιοδικές δηλώσεις απασχόλησης που κατατίθενται στον τοπικό ΕΦΚΑ έχουν δείξει ότι αρκετές επιχειρήσεις, συγκριτικά με άλλες περιόδους, επιλέγουν να το αξιοποιήσουν, ώστε να μετατρέψουν τις συμβάσεις εν ενεργεία εργαζομένων σε πλήρους απασχόλησης.

Το συγκεκριμένο μέτρο αφορά κυρίως επιχειρήσεις στον τομέα της παροχής υπηρεσιών και με την προϋπόθεση το 50% του προσωπικού τους να ασχολείται με καθεστώς μερικής απασχόλησης.

«Πρόκειται για ένα κίνητρο το οποίο δημιουργεί τις προϋποθέσεις, ώστε μία επιχείρηση να μειώσει το μισθολογικό της κόστος», εξήγησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ φοροτεχνικός.

Αν ένας εργοδότης, απασχολώντας έναν εργαζόμενο με μερική απασχόληση, πενθήμερο, από Δευτέρα έως Παρασκευή, για 4 ώρες ημερησίως, καταβάλλει 305,56 ευρώ καθαρά στον εργαζόμενο και πληρώνει 132,12 ευρώ ασφαλιστικές εισφορές, το συνολικό του κόστος ανέρχεται σε 437,68 ευρώ τον μήνα. Εάν η σύμβαση του συγκεκριμένου εργαζομένου μετατραπεί σε πλήρους απασχόλησης, 5νθήμερο, για 8 ώρες ημερησίως, με βασικό μισθό 713 ευρώ, ο εργαζόμενος θα λάβει στην τσέπη 614,11 ευρώ, και ο εργοδότης θα καταβάλει 154,69 ευρώ, λόγω της έκπτωσης κατά 40%. Ετσι, το συνολικό του κόστος θα είναι 768,8 ευρώ αντί 871,93 χωρίς την έκπτωση.

Η ροή προσλήψεων στον νομό

Η μερική απασχόληση πάντως που κάποτε κρατούσε τα «ηνία» στη Μαγνησία έχει μειωθεί σημαντικά. Οι νέες προσλήψεις που γίνονται, σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» κατά 50% και πλέον είναι πλήρους απασχόλησης.

Επίσης πολύ χαμηλά είναι τα ποσοστά και στην εκ περιτροπής εργασία.

Η μισθωτή απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα ενισχύθηκε σημαντικά το πρώτο δεκάμηνο του 2022 από τον τουρισμό, την εστίαση και τη μεταποίηση. Ήταν οι τρεις βασικότεροι κλάδοι που στήριξαν τη μισθωτή εργασία και δημιούργησαν νέες θέσεις απασχόλησης στη Μαγνησία, σύμφωνα με το σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», του Υπουργείου Εργασίας.

Οι αναγγελίες πρόσληψης στην ηπειρωτική Μαγνησία ανήλθαν σε 2.811 ενώ οι αποχωρήσεις σε 3.274. Από τις 3.274 συνολικά αποχωρήσεις, οι 1.513 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις , οι 481 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου και οι 1.300 από λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Αντίστοιχα στις Σποράδες οι προσλήψεις τον προηγούμενο μήνα ανήλθαν σε 626 ενώ οι αποχωρήσεις σε 935. Από τις 935 συνολικά αποχωρήσεις, οι 421 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις , οι 269 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου και οι 245 από λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Αθροιστικά για την περίοδο Ιανουάριος –Οκτώβριο 2022, οι αναγγελίες προσλήψεων στην ηπειρωτική Μαγνησία ανήλθαν στις 23.795 θέσεις εργασίας και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 23.870.

Έτσι, το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του πρώτου οκταμήνου του έτους 2022 κατέγραψε μία απώλεια 75 θέσεων εργασίας στην ηπειρωτική Μαγνησία, διότι στα νησιά των Σποράδων το πρόσημο ήταν ιδιαίτερα θετικό, καθώς οι προσλήψεις συνολικά ανήλθαν στις 8.584 και οι αποχωρήσεις και καταγγελίες συμβάσεων σε 2.982.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου