ΤΟΠΙΚΑ

Δίκη για θάνατο 5χρονης χωρίς ενόχους

δίκη-για-θάνατο-5χρονης-χωρίς-ενόχους-871689

Με την απαλλαγή των κατηγορούμενων από την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια λόγω παραγραφής του αδικήματος έληξε χθες στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Βόλου η δίκη για τον θανάσιμο τραυματισμό ενός κοριτσιού ηλικίας μόλις 5 ετών από ηλεκτροπληξία στον οικισμό Ρομά Μαύρικα Καρδίτσας το 2014.

Η υπόθεση ανέβηκε στο ακροατήριο χθες για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια από τον θάνατο της μικρούλας σε Νοσοκομείο της Καρδίτσας. Στο ακροατήριο ζωντάνεψαν στιγμές φρίκης, όμως η δίκη τελικά δεν κατέληξε σε ένοχους.

Ηταν Φεβρουάριος του 2014, όταν το άτυχο αγγελούδι έπεφτε στο έδαφος χτυπημένο από ηλεκτρικό ρεύμα. Το παιδάκι μεταφέρθηκε σε κωματώδη κατάσταση στο Νοσοκομείο της περιοχής, όπου και εισήχθη για νοσηλεία. Οι γιατροί έδωσαν μάχη για να το κρατήσουν στη ζωή, όμως τελικά δεν κατέστη δυνατό και μετά από δέκα μήνες το κοριτσάκι υπέκυψε στα τραύματά του.

Από την προανάκριση διαπιστώθηκε ότι η 5χρονη τραυματίστηκε θανάσιμα, όταν ενώ έπαιζε στον καταυλισμό έπιασε με γυμνό χέρι καλώδιο της ΔΕΗ, το οποίο δεν ήταν μονωμένο, και για την υπόθεση του θανάσιμου τραυματισμού παραπέμφθηκε σε δίκη ζευγάρι Ρομά ηλικίας 35 ετών, που δεν έχει συγγένεια με το κορίτσι, καθώς το καλώδιο συνέδεε παράνομα το δικό του σπίτι με ηλεκτρικό ρεύμα από μετασχηματιστή.

Το ζευγάρι δικάστηκε χθες στο Κακουργιοδικείο Βόλου κατηγορούμενο για από κοινού επικίνδυνη σωματική βλάβη από την οποία προέκυψε θάνατος.

Απολογούμενο υποστήριξε σύμφωνα με τη συνήγορο υπεράσπισής του, Μαριέττα Παλάβρα, ότι δεν γνώριζε για το καλώδιο με το οποίο ρευματοδοτούταν το σπίτι του, καθώς στον οικισμό υπάρχουν δεκάδες παράνομες συνδέσεις με τις οποίες τροφοδοτούνται με ρεύμα σπίτια.

Υποστήριξε ακόμη ότι το ίδιο δυστύχημα θα μπορούσε να σημειωθεί και στα δικά του παιδιά, σημειώνοντας ότι δεν έχει διαπιστωθεί από ποιο καλώδιο προήλθε το θανάσιμο αποτέλεσμα.

Τέλος, το ζευγάρι επισήμανε ότι όλοι οι κάτοικοι της περιοχής ηλεκτροδοτούνται παράνομα, λόγω της δεινής οικονομικής τους κατάστασης, που τους οδηγεί μοιραία σε παράνομες συνδέσεις.

Στη δίκη, η οποία ολοκληρώθηκε αργά το μεσημέρι, προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση το γεγονός ότι δεν ήταν παρόντες οι γονείς του άτυχου κοριτσιού και κανένας μάρτυρας κατηγορίας για να εξεταστεί από το δικαστήριο.

Ο εισαγγελέας έδρας πρότεινε την αθώωση των κατηγορούμενων με το αιτιολογικό ότι δεν προκύπτει η αντικειμενική και η υποκειμενική υπόσταση του αδικήματος και το δικαστήριο αποφάσισε να μετατρέψει την κατηγορία από κοινού επικίνδυνη σωματική βλάβη από την οποία προέκυψε θάνατος σε ανθρωποκτονία από αμέλεια.

Εντούτοις, το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια είναι πλημμέλημα και όχι κακούργημα και στα πέντε χρόνια από την τέλεσή του παραγράφεται, εάν η υπόθεση που αφορά δεν έχει εκδικαστεί.

Ετσι το δικαστήριο απάλλαξε τελικά τους κατηγορουμένους, αφού το αδίκημα παραγράφηκε, σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα, ήδη από τον Φεβρουάριο του 2019 και η δίκη για τον θανάσιμο τραυματισμό του κοριτσιού ολοκληρώθηκε χωρίς ενόχους.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου