ΤΟΠΙΚΑ

Ανακούφιση για 700 ασθενείς, αλλά…

ανακούφιση-για-700-ασθενείς-αλλά-871492

Καταφύγιο για πολλούς ασθενείς, που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας ή λαμβάνουν δύσκολες θεραπείες και πρέπει να ανακουφίζονται συχνά, όπως είναι οι καρκινοπαθείς, αποτελεί το ιατρείο πόνου, που λειτουργεί στο Νοσοκομείο Βόλου, στο πλαίσιο της παρηγορητικής φροντίδας, που παρέχουν οι αναισθησιολόγοι.

Η σημερινή μέρα είναι αφιερωμένη παγκοσμίως στην παρηγορητική φροντίδα και οι υπεύθυνοι του ιατρείου πόνου ανοίγουν τις πόρτες της δομής στο κοινό, στο πλαίσιο καμπάνιας ενημέρωσης, αφού υπάρχουν ασθενείς, που δεν γνωρίζουν ότι μπορούν να μεταβούν στη συγκεκριμένη δομή και να λάβουν υπηρεσίες υγείας.

Το ιατρείο πόνου λειτουργεί κάθε Τετάρτη και Πέμπτη τις πρωινές ώρες. Εκτός από καρκινοπαθείς, που είναι η ομάδα ασθενών που έχει βρει αποκλειστικό αποκούμπι στη δομή, υπάρχουν και άλλες κατηγορίες ατόμων, που χρειάζονται τη συνδρομή του, όπως ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε επέμβαση και ακόμη δεν έχουν αναρρώσει πλήρως, καρδιοπαθείς, άνθρωποι με κινητικά προβλήματα που έχουν υποβληθεί σε επεμβάσεις και δεν έχουν ακόμη αποκατασταθεί, αλλά και πολίτες που νόσησαν από κορονοϊό και ταλαιπωρούνται από το σύνδρομο long covid.

Την ευθύνη λειτουργίας του ιατρείου πόνου έχουν οι αναισθησιολόγοι Φώτης Υφαντίδης και Ευαγγελία Χαυτούρα.

Οπως τόνισε ο κ. Υφαντίδης στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, το 2022 από τη δομή έχουν εξυπηρετηθεί 700 άτομα. Ακόμη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μέσω του διαδικτύου, υπήρξε σημαντική συνδρομή σε ανθρώπους, που είχαν πραγματικά ανάγκη.

Στο ιατρείο χορηγούνται φάρμακα, ενώ ακολουθούνται και διάφορες επεμβατικές μέθοδοι για να ανακουφιστεί ο ασθενής, όπως η εμφύτευση αντλιών, επισκληρίδιος και καθετήρες κ.ά.

Συντονισμός σε πανελλαδικό επίπεδο

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Πόνου, πριν από λίγες μέρες πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή σύσκεψη όλων των αρμοδίων των δομών.

Καθηγητές και διευθυντές αναισθησιολόγοι αναφέρθηκαν στις ελλείψεις που καταγράφονται σε αναισθησιολόγους σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας και επισημάνθηκε η ανάγκη ευαισθητοποίησης της Πολιτείας για τους ασθενείς που υποφέρουν από χρόνιο πόνο και άλλα βασανιστικά συμπτώματα σοβαρών νόσων, οι οποίοι κινδυνεύουν να μείνουν εντελώς αβοήθητοι, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα.

«Τα ιατρεία πόνου λειτουργούν από τα αναισθησιολογικά τμήματα των νοσοκομείων της χώρας χάρη στον εθελοντισμό γιατρών και άλλων λειτουργών υγείας, δεδομένου ότι δεν έχει ακόμη ικανοποιηθεί το χρόνιο αίτημά τους να ενταχθούν στους οργανισμούς των νοσοκομείων.

Καρκινοπαθείς και άλλοι πάσχοντες από χρόνιο πόνο αντιμετωπίζονται από γιατρούς, που τρέχουν ακατάπαυστα μεταξύ χειρουργείων, κλινικών και μονάδων εντατικής θεραπείας, προκειμένου να βρουν τον χρόνο να τα λειτουργούν, πάντα εθελοντικά, όσες φορές την εβδομάδα αντέχουν, για να μην αφήνουν τους ασθενείς τους ακάλυπτους. Ολα αυτά σε μια εποχή που η έλλειψη αναισθησιολόγων αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη πληγή του Εθνικού Συστήματος Υγείας», υπογραμμίστηκε επίσης, σε μία προσπάθεια να πειστεί το υπουργείο Υγείας να προβεί σε προσλήψεις επιπλέον αναισθησιολόγων.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου