ΤΟΠΙΚΑ

Κομπίνα με υποτιθέμενη κληρονομιά εκατομμυρίων

κομπίνα-με-υποτιθέμενη-κληρονομιά-εκ-871126

Νέα κομπίνα με υποτιθέμενη κληρονομιά εκατομμυρίων δολαρίων στήνουν απατεώνες σε βάρος ανυποψίαστων πολιτών, αποστέλλοντας μαζικά μηνύματα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

Αποδέκτες των μηνυμάτων έχουν γίνει πολλοί Βολιώτες, Λαρισαίοι και κάτοικοι ολόκληρης της Θεσσαλίας.

Αποστολέας του μηνύματος φαίνεται να είναι ένας δικηγόρος ονόματι Mr John Michael, ο οποίος υποτίθεται ότι ενημερώνει για κάποιο συγγενή, που δεν γνωρίζουν τα υποψήφια θύματα, ότι αφήνει μεγάλη κληρονομιά.

Φυσικά το περιεχόμενο του μηνύματος είναι ψευδές και αποσκοπεί στην αλίευση προσωπικών δεδομένων και στην εξαπάτηση των πολιτών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο επιτήδειος ζητεί χρήματα από τους αποδέκτες των μηνυμάτων, προκειμένου να εκταμιευθεί η κληρονομιά.

Στόχος του είναι να αρπάξει όσα περισσότερα χρήματα μπορεί και για να το πετύχει αποστέλλει μαζικά μηνύματα σε χρήστες του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Σε αποστολή αντίστοιχων e-mail η Ενωση Καταναλωτών Βόλου και Θεσσαλίας ενημερώνει ότι οι καταναλωτές δεν θα πρέπει να απαντούν για κανένα λόγο και βέβαια σε καμία περίπτωση να μην κοινοποιούν προσωπικά ή οικονομικά τους στοιχεία. Ακόμη, θα πρέπει να καταγγέλλουν άμεσα τις περιπτώσεις στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος τηλεφωνικά στο 11188 ή με e-mail στο ccu@cybercrimeunit. gov.gr.

Το μήνυμα

Αναλυτικά στο μήνυμα αναφέρονται τα εξής:

«Παρακαλώ αποδεχτείτε τη συγγνώμη μου. Δεν επιθυμώ να εισβάλω στο απόρρητό σας. Σας είχα γράψει ένα παλιότερο email, αλλά δεν έλαβα απάντηση. Στο πρώτο μου email σας ανέφερα για τον εκλιπόντα πελάτη μου, που η τράπεζά του με ενημέρωσε ότι πριν πεθάνει έκανε κατάθεση 5,4 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η τράπεζα μού ζήτησε να παράσχω πληροφορίες για τους πλησιέστερους συγγενείς του ή οποιονδήποτε από τους συγγενείς του, που μπορεί να διεκδικήσει τα κεφάλαιά του. Στην περίπτωση που δεν εντοπίσω πλησιέστερους συγγενείς, τα χρήματα θα κατασχεθούν από την τράπεζα και γι’ αυτόν τον λόγο επικοινώνησα μαζί σας.

Παρακαλώ, η επείγουσα ανταπόκριση και η συνεργασία σας θα εκτιμηθούν ιδιαίτερα και για περισσότερες λεπτομέρειες αυτής της συναλλαγής», αναφέρεται στο μήνυμα.

Επισημαίνεται ότι μηνύματα με παρόμοιο περιεχόμενο αποστέλλονται και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Για παράδειγμα, ένα από τα μηνύματα, που διακινήθηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα, αφορά σε γυναίκα με το όνομα Σιμόνα, η οποία υποτίθεται ότι είναι Ελληνογερμανίδα, διαμένει στη Γερμανία και λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας της έχει απομείνει λίγος χρόνος ζωής, για αυτό αποφάσισε να μοιράσει την περιουσία της.

Κ.Μ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου