ΤΟΠΙΚΑ

Ψηφιακή κάλπη και ηλεκτρονική ψηφοφορία

ψηφιακή-κάλπη-και-ηλεκτρονική-ψηφοφο-871106

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας γίνεται το πρώτο ΑΕΙ στη χώρα που προκήρυξε εκλογές με βάση τον νέο Νόμο για την ανάδειξη του Συμβουλίου Διοίκησης. Χθες, στον αέρα βγήκε διπλή πρόσκληση για την κατάθεση υποψηφιοτήτων για τα εσωτερικά μέλη του συμβουλίου και για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για τις θέσεις των εξωτερικών μελών.

Οι εκλογές σε δέκα ΑΕΙ στη χώρα, μεταξύ των οποίων και το Π.Θ., θα πρέπει να προκηρυχθούν έως την ερχόμενη Δευτέρα, δεδομένου ότι οι θητείες των πρυτάνεων λήγουν στις 31 Αυγούστου.

Σύμφωνα με την προκήρυξη που έβγαλε χθες, στον αέρα, το Π.Θ., οι εκλογές για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης του ιδρύματος θα γίνουν την Τρίτη 25 Οκτωβρίου. Η θητεία όσων εκλεγούν θα είναι τετραετής, λήγει δηλαδή, στις 31 Αυγούστου του 2026.

Η εκλογική διαδικασία θα διενεργηθεί αποκλειστικά ηλεκτρονικά με τη χρήση του ειδικού πληροφοριακού συστήματος «Ψηφιακή Κάλπη ΖΕΥΣ» και η ψηφοφορία θα διαρκέσει από τις 09:00 έως τις 17:00. Εάν για οποιονδήποτε λόγο η εκλογική διαδικασία αποβεί άγονη, επαναλαμβάνεται μετά από επτά ημέρες, δηλαδή στις 2 Νοεμβρίου.

Οι ενδιαφερόμενοι για τη θέση εσωτερικού μέλους του Συμβουλίου Διοίκησης καλούνται από χθες να υποβάλουν την αίτησή τους αποκλειστικά ηλεκτρονικά στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected]. Η ηλεκτρονική υποβολή αίτησης πραγματοποιείται αποκλειστικά από την ιδρυματική θυρίδα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του υποψηφίου και πρέπει να φέρει την ψηφιακή υπογραφή του.

Κάθε αίτημα υποψηφιότητας πρωτοκολλείται και ο υποψήφιος ενημερώνεται ηλεκτρονικά για τον αριθμό πρωτοκόλλου που λαμβάνει το αίτημά του. Η αίτηση υποψηφιότητας συνοδεύεται από αντίγραφο ταυτότητας, υπεύθυνη δήλωση ότι δεν συντρέχει κώλυμα εκλογιμότητας, σύντομο βιογραφικό.

Οι υποψηφιότητες υποβάλλονται έως την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, στις δύο το μεσημέρι. Οι υποψήφιοι μπορούν να παραιτηθούν από την υποψηφιότητά τους με γραπτή δήλωσή τους προς την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, η οποία υποβάλλεται ηλεκτρονικά το αργότερο δέκα ημέρες πριν την ημερομηνία διεξαγωγής της ψηφοφορίας, δηλαδή έως τις 14 Οκτωβρίου.

Ποιοι μπορούν να είναι υποψήφιοι

Δικαίωμα υποβολής υποψηφιότητας έχουν όλα τα μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) εφόσον ανήκουν στη βαθμίδα του καθηγητή και τελούν σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης. Κώλυμα εκλογιμότητας έχουν

– όσοι αποχωρούν από το Α.Ε.Ι. λόγω συμπλήρωσης του ανώτατου ορίου ηλικίας κατά τη διάρκεια της θητείας

– όσοι έχουν διατελέσει στο αξίωμα του πρύτανη για τουλάχιστον δύο θητείες στο ίδιο ή άλλο Α.Ε.Ι.,

– όσοι έχουν διατελέσει αθροιστικά μία φορά μέλος του Σ.Δ. και μία φορά στο αξίωμα πρύτανη,

– όσοι έχουν διατελέσει αθροιστικά τουλάχιστον τρεις θητείες στα αξιώματα του πρύτανη και του αντιπρύτανη.

Ποιοι ψηφίζουν

Το εκλογικό δικαίωμα ασκεί το σύνολο των μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) του Α.Ε.Ι., ανεξαρτήτως βαθμίδας συμπεριλαμβανομένων των υπηρετούντων λεκτόρων.

Δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία τα μέλη Δ.Ε.Π. που τελούν σε καθεστώς αναστολής καθηκόντων ή άδειας άνευ αποδοχών κατά τον χρόνο διενέργειας των εκλογών. Οι εκλογικοί κατάλογοι συντάσσονται με ευθύνη της Διεύθυνσης Διοικητικού και παραδίδονται στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (Κ.Ε.Ε.) και αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Α.Ε.Ι.

Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή συγκροτείται με απόφαση της Συγκλήτου αποτελείται από πέντε μέλη με ισάριθμα αναπληρωματικά και έχει την ευθύνη διεξαγωγής της εκλογικής διαδικασίας. Συγκροτείται τουλάχιστον 15 ημέρες πριν από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των υποψηφιοτήτων, ελέγχει τις υποψηφιότητες που έχουν υποβληθεί, εξετάζει την εκλογιμότητα και ανακηρύσσει τους υποψήφιους, επιβλέπει τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, εκδίδει το αποτέλεσμα.

Ηλεκτρονική ψηφοφορία

Η ψηφοφορία είναι μυστική και θα διεξαχθεί αποκλειστικά ηλεκτρονικά με τη χρήση του συστήματος ταξινομικής ψήφου μέσω του ειδικού πληροφοριακού συστήματος με την ονομασία «Ψηφιακή Κάλπη ΖΕΥΣ».

Όλοι οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους θα λάβουν ένα ειδικό-εξατομικευμένο ηλεκτρονικό μήνυμα, το οποίο περιλαμβάνει τη μοναδική εξατομικευμένη διαδικτυακή διεύθυνση (URL) στην οποία ο εκλογέας ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα, το ηλεκτρονικό ψηφοδέλτιο και κάθε άλλη απαραίτητη πληροφορία για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος. Ο εκλογέας, αφού καταχωρίσει την ψήφο του στο ηλεκτρονικό σύστημα, λαμβάνει μία ψηφιακή απόδειξη καταχώρισης ψήφου. Η απόδειξη αυτή αποτελεί μοναδικό κρυπτογραφικό τεκμήριο της συμμετοχής του στην ψηφοφορία, και θα πρέπει να κατατίθεται μαζί με κάθε ένσταση του εκλογέα προς την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή.

Ο εκλογέας μπορεί να καταχωρίσει εκ νέου ψήφο όσες φορές το επιθυμεί. Κάθε ψήφος λαμβάνει ξεχωριστή απόδειξη καταχώρισης ψήφου και ακυρώνει την προηγούμενη ψήφο και την απόδειξή της. Στα δε τελικά αποτελέσματα προσμετράται μόνο η τελευταία ψήφος που έχει καταθέσει ο εκλογέας, χωρίς καμία απολύτως βλάβη του απορρήτου.

Πώς θα αξιολογηθούν τα εξωτερικά μέλη

Δικαίωμα υποβολής υποψηφιότητας για τη θέση εξωτερικού μέλους στο Συμβούλιο Διοίκησης έχει κάθε φυσικό πρόσωπο με την ιδιότητα καθηγητή Πανεπιστημίου της αλλοδαπής ή ομότιμου καθηγητή ή αφυπηρετήσαντος μέλους Δ.Ε.Π. άλλου Α.Ε.Ι. της ημεδαπής, καθώς και φυσικά πρόσωπα με ευρεία αναγνώριση ή συμβολή στον πολιτισμό, τις τέχνες, τα γράμματα ή τις επιστήμες, την οικονομία ή την κοινωνία, εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών ή κοινωνικών εταίρων. Και σε αυτή την περίπτωση οι υποψηφιότητες κατατίθενται έως 33 Σεπτεμβρίου.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής υποψηφιοτήτων, οι υποψηφιότητες συγκεντρώνονται από το Αυτοτελές Γραφείο Πρυτανείας που έχει αναλάβει την υποστήριξη της διαδικασίας και διαβιβάζονται στα εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που θα αναδειχθούν στις εκλογές.

Εντός 15 ημερών από την ημερομηνία ανάδειξης των εσωτερικών μελών, ο πρύτανης συγκαλεί τα εσωτερικά μέλη σε συνεδρίαση με θέμα την αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων που έχουν υποβληθεί και την ανάδειξη των εξωτερικών μελών. Τα εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης αξιολογούν τις υποψηφιότητες που έχουν υποβληθεί σύμφωνα με τα βιογραφικά σημειώματα των υποψηφίων, τα τυπικά και ουσιαστικά τους προσόντα, τη συμβολή τους στην εκπαίδευση και την έρευνα ή τη συμβολή τους στον πολιτισμό, τις τέχνες, τα γράμματα ή τις επιστήμες, την οικονομία ή την κοινωνία, προκειμένου να επιλεγούν οι υποψήφιοι που κρίνονται ως καταλληλότεροι για την πλήρωση των θέσεων των εξωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης.

Η επιλογή των υποψηφίων γίνεται με μυστική ψηφοφορία και πλειοψηφία 5/6. Αν δεν επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία για το σύνολο των θέσεων των εξωτερικών μελών, η διαδικασία επαναλαμβάνεται την επόμενη εργάσιμη ημέρα.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου