ΤΟΠΙΚΑ

Σε ομηρία ασθενείς με παραπεμπτικά

σε-ομηρία-ασθενείς-με-παραπεμπτικά-870767

Στις πλάτες των ασφαλισμένων… εξελίσσεται ο «πόλεμος», που έχει ξεσπάσει μεταξύ των διαγνωστικών κέντρων και του ΕΟΠΥΥ αναφορικά με τις προκρατήσεις.

Αυτό δείχνει ξεκάθαρα η αλλαγή στάσης των διαγνωστικών κέντρων τα οποία σε πλήρη συντονισμό… και σε τοπικό επίπεδο τις τελευταίες μέρες τα μόνα διαθέσιμα ραντεβού που έχουν είναι επί πληρωμή και όχι με παραπεμπτικά γιατρών, που σημαίνει ότι ο ασθενής θα πληρώσει μόνο συμμετοχή.

Την ώρα που οι γιατροί ζητούν από ασθενείς να υποβληθούν σε ειδικές εξετάσεις προκειμένου να κάνουν διάγνωση και να αποφασίσουν τη θεραπεία που θα ακολουθήσουν, η εύρεση «ελεύθερου» διαγνωστικού κέντρου εξελίσσεται σε «Γολγοθά», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ταλαιπωρία που υφίστανται ασθενείς που επιδίδονται σε αγώνα δρόμου για να βρουν εγκαίρως ραντεβού, δίχως να χρειαστεί να πληρώσουν από την τσέπη τους ολόκληρο το κόστος της εξέτασης.

Η συγκεκριμένη τακτική έχει προκαλέσει έντονη δυσφορία. Τα διαγνωστικά κέντρα επικαλούνται είτε απουσία γιατρών, είτε ότι συμπλήρωσαν το πλαφόν και εμμέσως πλην σαφώς υποχρεώνουν τους ασφαλισμένους να πληρώσουν την εξέταση.

Υπενθυμίζεται πως ο τρόπος αποζημίωσης των δαπανών για τις εργαστηριακές εξετάσεις από τον ΕΟΠΥΥ οδηγεί για μία ακόμη φορά σε κινητοποιήσεις τους ιδιώτες παρόχους υγείας. Τα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια, καθώς και οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί προανήγγειλαν νέα απεργία από την ερχόμενη Δευτέρα 18 έως τις 20 Ιουλίου, ζητώντας την κατάργηση του claw back, που σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα πληρώνουν από την τσέπη τους τις εξετάσεις, που πρέπει να κάνουν για όσο διαρκεί η απεργία.

Με τη νέα απεργία ο κλάδος των ιδιωτών παρόχων υγείας επιχειρεί να πιέσει το υπουργείο Υγείας και κατ΄επέκταση τον ΕΟΠΥΥ να προχωρήσουν στην άμεση κατάργηση της προκαταβολής του 70% του claw back του 2022, ώστε να υπάρξει ανάσα ρευστότητας προς τα εργαστήρια.

Επίσης ζητείται η όποια εξέταση εκτελείται να αποζημιώνεται στο ακέραιο, χωρίς υποτιμολογήσεις.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου